Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 28.03.2019.

19:45

Mijatović: Savo će uspeti kao trener, Tadiću želim finale Lige šampiona

Nekadašnji fudbaler Partizana i Real Madrida Predrag Mijatović uručio je plaketu novom ambasadoru Sportskih igara mladih, Johanesu Hanu.

Izvor: Ž. Babović

Autor: Ž. Babović

Mijatović: Savo će uspeti kao trener, Tadiću želim finale Lige šampiona
Photo by Tullio M. Puglia/Getty Images

Mijatović, koji je inače ambasador Sportskih igara mladih, učinio je to na svečanosti u Beogradu kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Mijatović je našao vremena da sa srpskim novinarima razgovara o brojnim temama, o imenovanju Save MIloševića za trenera Partizana pa do stanja u njegovim bivšim klubovima.

Na pitanje šta misli o tome što je Savo Milošević preuzeo kormilo crno-belih, rekao je da veruje da će Milošević dati sve od sebe da i kao trener bude uspešan.

"Meni lično je drago što je Savo postao trener Partizana. Poslednjih godina je imao ambicije da krene u te vode kao trener i želim mu sve najbolje i mnogo sreće. Siguran sam da će uraditi sve što je u njegovoj moći da neke stvari dovede u najbolji mogući red. Za sad mu samo čestitam na tome. Velika je to stvar i velika obaveza za njega na početku njegove trenerske karijere. Bili smo cimeri, znam ga dobro, znam da će dati sve od sebe", izjavio je Mijatović.

Za razliku od Miloševića, on je rekao da ne planira da se bhavi trenerskim pozivom.

"Bilo je mnogo bivših igrača koji su krenuli jednim tokom, pa su se onda vratili u trenerske vode. Dejan Savićević je predsednik FS Crne Gore i siguran sam da on neće biti trener. To mogu da kažem i za sebe, jer da bi gajio nadu da uopšte budeš trener, prvo moraš da dobiješ licencu. Ja je nemam i mislim da je neću ni imati, tako da moja trenerska karijera apsolutno ne dolazi u obzir. Svako posle završetka karijere mora da ima jedan period da pronađe nešto što ga interesuje, što ga zanima i čemu će se posvetiti. Savo je u jednom trenutku bio na raznim funkcijama, na kraju se odlučio za trenerske vode i želim mu mnogo sreće i uspeha.

Mijatović kaže da ne zna kada je i kako Milošević odlučio da prihvati poziv uprave Partizana.

"Ne mogu na to da odgovorim, ja živim u Madridu, on u Beogradu. Čujemo se, pričamo, ali ne toliko često da bih mogao da vam kažem konkretno njegove razloge zašto se odlučio na tako nešto. Znam da je Savo veliki partizanovac, voli fudbal i želi da u njemu napravi nešto što je kao i fudbaler uradio u svim klubovima u kojima je igrao. Siguran sam da će uraditi sve što je u njegovoj moći da neke stvari dovede u red", dodao je Mijatović.

Naravno, razgovor nije mogao da prođe bez osvrta na aktuelnu sezonu crno-belih.

"Partizan je nažalost ove sezone imao mnogo problema. Kako ne živim u Beogradu, tako nemam informacije iz prve ruke da bih mogao da kažem više od onoga što mogu da pročitam u medijima. krivo mi je zbog svega toga. Ja kao partizanovac želim da Partizan uvek bude prvi, da uvek osvaja titule, nažalost, u fudbalu je to nemoguće. U bilo kom drugom sportu, ne samo u fudbalu. Partizan je imao svoje sjajne sezone i godine ne tako davno, sada je nekako primat uzela Crvena zvezda, pa će onda opet doći Partizan, to je normalna stvar u fudbalu."

Kao što je analizirao učinak Partizana, tako je uradio i sa Realom, za koji je igrao u periodu od 1996. do 1999. godine.

"Real je uradio nešto što verujem da niko neće moći da uradi, a to je da tri puta zaredom osvoji Ligu šampiona. Ovu sezonu završavaju praktično bez titule, iako ima još dosta utakmica u prvenstvu, međutim treba biti realan i reći da je Real Madrid ove sezone kiksnuo. Opet, ne treba zaboraviti šta je ta generacija napravila svih ovih godina, tako da je to jedan potpuno normalan ciklus u fudbalu. Dolaze sjajne sezone, pa se onda traži neka nova generacija, pa opet dođu uspesi... To je normalno", kaže Mijatović.

Poslednjih dana mnogo se govori o Luki Joviću. Real Madrid je jedan od zainteresovanih klubova, Mijatovića su pitali da li bi voleo da vidi napadača Ajntrahta u čuvenom belom dresu.

"Meni je drago što Luka igra tako dobro u svom klubu. Ima sjajnu sezonu, možda sezonu života, otuda je potpuno logično da bude na listama svih velikih klubova, ne samo Reala. Svih klubova koji prate, koji svojim skauting sistemom gledaju i imaju sve moguće informacije. Ne znam koliko je to realno da bude u Realu. Meni bi lično bilo jako drago da ga vidim tamo. Opet, to je stvar njegovog izbora i ljudi koji ga savetuju. Ima sjajnu sezonu i sigurno predstavlja veliku budućnost i srpskog i svetskog fudbala."

Kaže i da je povratak Francuza Zinedina Zidana veoma pozitivna stvar za madridski klub.

"Voleo bih kada bih znao zašto je Zidan otišao. To je moje pitanje da bih mogao da vam odgovorim zašto je otišao i kako gledam na te stvari. Svakako, pozitivan je njegov povratak u ovom trenutku, narpčito u sezoni koju je Real počeo nekako problematično. Mislim da se od samog starta videlo da će to biti jedna teška sezona. Na kraju se desila i ta eliminacija iz Lige šampiona i naravno, predsednik je morao da povlači neke poteze koji nisu toliko popularni, ali morate odlučivati u takvim situacijama. Pozvao je Zidana, on se vratio i sada se situacija smirila, stišale su se strasti i videćemo kako će završiti ovu sezonu. Bilo bi dobro da je završe na drugom mestu štio bi bilo vrlo pozitivno. Videćemo kako će se praviti projekat za narednu sezonu, imaćemo vrlo interesantno leto, barem kad je Real u pitanju."

Jedan od onih koji je krivac što Real nije u završnici Lige šampiona je reprezentativac Srbije Dušan Tadić. Mijatović kaže da je impresioniran njegovim igrama na dvomeču sa Realom i uopšte ove sezone.

"Mislim da su svi koji su imali prilike da gledaju te utakmice u Amsterdamu i Madridu bili oduševljeni. Prvo, dečko ima jednu sjajnu sezonu u svom klubu, vidim da se na najbolji način snašao i integrisao u Ajaks, klub sa velikom istorijom i reputacijom. Nekako su svi bili motivisani, a on je bio apsolutni lider tog Ajaksa. Jako mi je drago zbog njega. Nije mi, naravno, drago što je Real ispao, to su stvari koje ne želim kad je moj klub u pitanju, ali mi je drago zbog njega i kako već Real više nije u Ligi šampiona, želim mu sve najbolje i da protiv Juventusa ponovi isto takve igre i zaigra u finalu Lige šampiona, zašto da ne?", poručio je bivši as Reala.

Za kraj, podsetili su ga da je upravo on u onom čuvenom finalu Lige šampiona 1997. našao recept kako da obori Juventus. Pitali su ga ima li kakav savet za Tadića.

"To ostavljam kad ga negde sretnem, ne bih da ne podelim to sa svima. Voleo bih to da podelim lično sa njim", zaključio je Mijatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve