Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 25.03.2019.

23:45

Skener B92: Tadić zver, Bleki raste, Ljajić radilica, Mitar podbacio

Fudbaleri Srbije ostvarili su odličan rezultat na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo remijem u Portugalu, ali ostaje utisak da su opet mpgli više.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Skener B92: Tadić zver, Bleki raste, Ljajić radilica, Mitar podbacio
Foto: EPA/EFE/MARIO CRUZ

"Orlovi“ su ostali neporaženi od aktuelnog šampiona "Starog kontinenta“ na lisabonskom "Lužu“, a taj rezultat je pozitivan pre svega zbog odnosa snaga na terenu.

Portugal je sve vreme kontrolisao ritam meča i žestoko pritiskao odbranu Srbije u kojoj je bilo dosta "rupa“.

S druge strane, naša ekipa je u ofanzivnom smislu bila vrlo konkurentna domaćinu, dobro koristila prostor za igru, ali je izostala bolja završnica.

Glavni utisak je da suse naši igrači u drugom poluvremenu previše povukli i igrali znatno rezervisanije nego u prvom što je i omogućilo domaćinu apsolutnu dominaciju.

Sve u svemu, izborendje odličan rezultat koji će sogurno omogućiti i znatno bolju igru u nastavku borbe za prvo učešće na EP posle 20 godina.

Dmitrović 8 – fantastičnom odbranom u devetom minutu sprečio Portugal da se brzo vrati u igru nakon „hladnog tuša“. A onda je u 15. odbranio „nemoguće“, zicer usamljenog Rafe sa šest metara. Sve lopte koje su išle u njegovu zonu je iskontrolisao, sjajno reagovao prilikom opasnih centaršuteva, nije imao šanse kod gola Danila. Umnogome zaslužan što Srbija nije izgubila.

Rukavina 5,5 – očekivano su naši bekovi bili glavna meta napada Portugala, posebno strana na kojoj je bio iskusni igrač kazahstanske Astane. Čak i nakon povrede Ronalda, Rukavina je imao dosta posla sa krilnim napadačima domaćeg tima, ali i odličnim bekom Gereirom. Nije uvek uspevao da ih zaustavi, ali na kraju gol koji je Srbija primila nije došao sa njegove strane. Zamalo je ipak postao tragičar, srećom sudije nisu laznile njegovo igranje rukom u kaznenom prostoru.

Milenković 7,5 – sjajno je čuvao Dijega Sousu ne dozvoljavajući mu da bude preterano koristan u napadima Portugala. Skoro nijedna dubinska lopa nije predstavljala opasnost po gol Dmitrovića. Bilo je povremenih propusta, ali s obzirom koliko cu često gosti pretili, Bleki je izgledao kao veteran.

Spajić 7
– veliki kiks u petercu u uvodnim minutima meča nije nas skupo koštao, da bi sredinom drugog dela utakmice imao nekoliko sjajnih "čišćenja". Odlično je u tandemu sa Milenkovićem zaustavljao sve pokušaje Portugala visokim loptama, pokrivao prazan prostor prilikom kontranapada, problema je bilo prilikom oštrih i niskih centaršuteva, ali je tu malo pomagala i sreća.

Mladenović 5,5 – povratnik u selekciju takođe nije bio "kriv“ za gol, ali je često Dmitrović bio u problemu nakon napada po njegovoj strani terena. Teško je izlazio na kraj sa portugalskim krilima, kao i sa izuzetno ofanzivnim bekovima. S druge strane, zakazao je tamo gde je najjači, nije ga bilo mnogo u ofanzivi.

Maksimović 6,5 – imao je dosta posla u defanzivi kao ispomoć bekovima, dobro je zatvarao prilaz kaznenom kroz sredinu, sve do 43. minuta. Pobegao mu je Danilo na trenutak i to je omogućilo Portugalcu dovoljno prostora za sjajan šut kojim je izjednačio rezultat. Donekle se iskupio u nastavku spasavši gol sjajnim uklizavanjem. Ako je malo i podbacio, za borbenost je zaslužio desetku.

Gaćinović /
– Sjajno je počeo meč, izborio penal za vođstvo, ali se nažalost povredio već u 20. minutu pa je zamenjen. Njegov izostanak se značajno osetio, pre svega u ofanzivnom delu gde smo izgubili bitnu opciju što je olakšalo Portugalcima posao prilikom osujećivanja akcija našeg tima

Ljajić 7 – povremeno je pokretao retke napade našeg tima, ali je usled žestokog i konstantnog pritiska Portugala imao dosta posla u odbrani koji je odlično odrađivao. Posebno se istakao sjajnim startom u prvom poluvremenu kada je bez fula oduzeo loptu napadaču Portugala u izuzetno opasnoj situaciji po gol Srbije. Dosta je pretrčao, krpio rupe, zalagao se maksimalno i bio jedan od boljih igrača u timu.

Lazović 6,5 – kao i Ljajić dosta je snage trošio kao podrška odbrani, posebno što je njegova strana na kojoj je Rukavina često bila meta portugalskih napada. Na startu drugog poluvremena je imao dobru priliku da vrati prednost Srbiji, ali nije najbolje šutirao iz solidne pozicije, dok njegova ubacivanja lopte nisu iskorišćena. Zamenjen je sredinom drugog dela meča.

Tadić 8 – spektakularnim dodavnjem servirao Gaćinoviću gol šansu iz koje se izrodio penal, a koji je rutinski realizovao. Šteta što u poslednjem minutu prvog poluvremena nije iskoristio odbitak nakon skoka Mitrovića, taj zicer je značajno uticao na konačan ishod meča. U drugom poluvremenu je imao sve manje prostora za igru, „oštricu“ mu je verovatno istupeo i besraman start Pepea koji ga je nagazio po skočnom zglobu. Kada je imao loptu u nogama Portugal je strepeo, posebno u 71. minutu kada je „zalomio“ dvojicu čuvara ispred kaznenog, ali je loše šutirao iz odlične pozicije.

Mitrović 6 – imao je nezahvalan posao da se 90 minuta „rve“ sa nezgodnim i nimalo nežnim Pepeom kojem je pomagao Dijas. Uglavnom je služio kao „sidraš“ kada se naš napad primakne kaznenom prostoru i „meta“ dubinskih lopti, ali nije konkretno zapretio golu rivala. Pamte se i bolja izdanja.

Zamene:

Radonjić
(od 20. minuta) 5,5 – nije iskoristio ukazanu šansu nakon povrede Gaćinovića. Retko je bio upotrebljiv u napadu, dok je u odbrani odrađivao svoj deo posla. Ruku na srce nije logično ni očekivati preterano spektakularan nastup fudbalera koji je retko na terenu već mesecima.

Živković (od 69. minuta) / – nije uspeo da donese neki „preokret“ na terenu tokom svojih 20 minuta u igri. Retko je i bio u prilici da to učini s obzirom da se naš tim uglavnom branio i vrebao šansu iz kontranapada, ali ij nije bilo mnogo, posebno ne onih u kojima bi Živković mogao da iskoristi svoju brzinu.

Milinković-Savić (od 88. minuta) / – premalo bio na terenu za konkretnu ocenu.

Selektor
:

Krstajić 6,5 – očekvana formacija i postavka igre. Tim koji je izabrao se solidno nosio sa žestokim napadima Portugala. Srbija je dobro parirala domaćinu s obzirom na konstantno podređen položaj. Međutim, ovaj tim Srbije ne može da se oslanja na defanzivu, mora biti znatno konkurentniji i truditi se da nametne svoj ritam meča, bez obzira na ime rivala. Zamerka bi mogla da bude i prva izmena i ulazak Radonjića s obzirom da retko igra ove sezone, a Krstajić je na klupi imao nekoliko momaka koji su na tom planu na znatno višem nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

167 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d