Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 21.03.2019.

13:55

Valensija protiv Betmena: Kad smo nosili šišmiša, u SAD jurili bizone

Španska Valensija oduševila je javnost odgovorom na tužbu DC Comics na povredu autorskih prava.

Izvor: B92

Autor:B92

Valensija protiv Betmena: Kad smo nosili šišmiša, u SAD jurili bizone

Američkom izdavaču stripova smeta dizajn zaštitnog znaka španskog kluba u čast 100 godina postojanja jer podseća na njihov logo popularnog strip junaka "Betmena".

Valensijin logo u čast postojanja kluba 1919-2019. prikazuje narandžasta krila slepog miša na crnoj pozadini, što se nije svidelo Amerikancima.

Stoga je DC Comics podneo tužbu Kancelariji za intelektualna prava Evropske unije (EUIPO), na šta je ubrzo stigao sjajan odgovor sa Mestalje.

"Nećemo prestati da koristimo šišmiša jer tako traži DC Comics. Ne postoji komercijalni brend sa ekskluzivnim svetskim pravima na slepe miševe. Kada je ovaj klub igrao sa šišmišom na svojim grudima, u Americi su još uvek jurili bizone", navodi se u saopštenju Valensije.

Amerikanci su se još 2014. žalili na grb Valensije, ali nije bilo zvanične tužbe.

Dok je Valensija osnovana 1919, uz simbol slepog miša koji se dovodi u vezu sa tim delom Španije, Katalonijom i Balearskim ostrvima od 13. veka, dok je čuveni logo Betmena kreiran 1939.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve