Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 21.03.2019.

09:55

Počinje borba za EP 2020: 55 učesnika – 20 karata

U četvrtak počinju kvalifikacije za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Počinje borba za EP 2020: 55 učesnika – 20 karata
Foto: Getty Images

U borbu za nastup na završnom turniru ulazi 55 selekcija, a dalje će proći 20 najboljih timova.

Preostala četiri mesta su rezervisana za ekipe iz Lige nacija, koje ne izbore mesto na EP preko kvalifikacija, a čiji će se kvalifikacioni turniri igrati u martu 2020.

Prvi put od 1976. godine nijedan tim nema obezbeđeno mesto na EP, s obzirom da će se prvenstvo igrati u 12 zemalja.

Debitantski nastup u kvalifikacijama za EURO ima selekcija Kosova, dok prvi put pod novim imenom nastupa Severna Makedonija.

U centru pažnje je pre svega duel dva tima koja su se našla u samoj završnici Svetskog prvenstva prošlog leta.

Najzanimljiviji meč prvog dana kvalifikacija za EURO 2020 odigraće Belgija i Rusija (20.45), polufinalista i četvrtfinalista Svetskog prvenstva. Domaćin je veliki favorit, a kvota na keca uz bar tri gola ukupno (1&3+) je 1,80. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Belgija - Rusija.

Osvajač bronzane medelja Belgija dočekuje domaćina poslednjeg Mundijala Rusiju, koja je pomalo neočekivano stigla do četvrtfinala turnira.

Poslednji susret dva tima su imala u prijateljskom meču u Sočiju 2017, gde je bilo 3:3. Poslednji takmičarski meč su odigrali na SP 2014. u Brazilu.

Belgija je slavila minimalnim rezultatom golom Divoka Origija u samoj završnici i tako izborila plasman u osminu finala.

"Crveni đavoli" su svakako favorit i na ovom meču, ali neće im biti lako s obzirom da će biti oslabljeni neigranjem Vensana Kompanija, Aksela Vitsela i Kevina de Brujnea.

Meč ima veliki ulog za oba tima jer su favoriti u Grupi I, pored Škotske, Kipra, Kazahstana i San Marina.

Drugi zanimljiv susret je na programu u Beču, gde Austrija dočekuje selekciju Poljske.

Biće zanimljivo videti verovatno i direktan duel saigrača iz Bajerna Davida Alabe i Roberta Levandovskog.

Austrijanci imaju interesantan tim motivisan da se dokaže nakon neuspešnih kvalifikacija za plasman na SP.

S druge strane, Poljaci su igrali u Rusiji, ali bolje da nisu. Potpuno su razočarali i bili poslednji u relativno "lakoj" grupi, pa su i oni motivisani da otvore novu eru.

Poslednji međusobni susret su imali pre 11 godina, na EP 2008. u Austriji, gde su remizirali 1:1 upravo na Ernst Hapel stadionu u Beču.

Novi susret bi mogao da umnogome utiče na nastavak kvalifikacija, iako je u pitanju prvo kolo, jer su ove dve selekcije prema trenutnom renomeu glavno favoriti u Grupi G, u kojoj igraju još Izrael, Slovenija, Severna Makedonija i Letonija.

U četvrtak je na programu ukupno deset utakmica, a između ostalih igraju Hrvatska i Holandija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve