Nova vest
Fudbal

Sreda, 20.03.2019.

09:27

Pogrebnjaka optužuju zbog rasističkog komentara

U Rusiji se digla velika prašina posle izjava bivšeg igrača Zenita, Fulama i Redinga, Pavela Pogrebnjaka vezanu za igranje tamnoputih igrača u timu Rusije.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Pogrebnjaka optužuju zbog rasističkog komentara
Photo by Epsilon/Getty Images

Pogrebnjak je u izjavi za "Komsomolskaju Pravdu" rekao kako je protiv toga da igrači koji nisu Rusi dobijaju rusko državljanstvo kako bi igrali za nacionalni tim.

On je za primer uzeo igrača CSKA Marija Fernandeša, poreklom Brazilca, kao i Arsilenesa da Silvu Fereiru, igrača Krasnodara.

"Ne vidim svrhu u tome. Ne razumem zašto je Fereira dobio ruski pasoš. Smešno je da tamnoputi fudbaler predstavlkja ruski nacionalni tim. Da se razumemo, i Mario Fernandeš je odličan igrač, ali mi u Rusiji imamo Igora Smolnikova na njegovoj poziciji. Imali bismo dobar tim i bez stranaca", rekao je Pogrebnjak.

Mihail Fedotov, lider "Saveta za ljudska prava", smatra da izjave bivšeg reprezentativca Rusije "mirišu na rasizam".

"Verujem da bilo koji fudbaler koji igra dobro i ima rusko državljanstvo, ima pravo da reprezentuje Rusiju. Boja kože, očiju, kose i sve drugo nije od bilo kakvog značaja. To mora da bude jasno svima", rekao je za TV kanal "Moskva 360".

Pogrebnjak bi zbog sporne izjave mogao biti suspendovan. Iz FS Rusije su najavili da će razmotriti slučaj, a veruje se da bi mogao da dobije zabranu igranja na deset mečeva. Pogrebnjak trenutno igra za Ural iz Jekaterinburga.

Ipak, fudbaler je za "Sport 24" kasnije objasnio svoja gledišta.

"Nemam ništa protiv tamnoputih igrača. U tom intervjuu sam samo izneo svoj stav da reprezentaciju Rusije treba da čine igrači koji su rođeni i koji su odrasli ovde. To je sve, nisam nikog želeo da uvredim", poručio je Pogrebnjak koji je igrao nekad i za Štutgart.

Zanimljivo je da je dobio podršku čelnika Urala, predsednika Grigorija Ivanova koji je rekao da će klub stati iza njega jer veruje da većina ruskih igrača deli njegov stav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve