Nova vest
Fudbal

Nedelja, 17.02.2019.

16:25

Saudijski princ nudi 4 milijarde za Mančester junajted

Saudijski prestolonaslednik princ Muhamed bin Salman želi da kupi Mančester junajted.

Izvor: AK

Autor: AK

Saudijski princ nudi 4 milijarde za Mančester junajted
Foto: Getty Images

Bin Salman je spreman da plati 4,3 milijarde evra za preuzimanje najtrofejnijeg engleskog kluba.

Kako prenose engleski mediji, princ čija kraljevska porodica poseduje bogatstvo u vrednosti od 970 milijardi evra, nada se da je ova ponuda primamljiva američkoj porodici Glejzer koja je vlasnik velikana sa Old Traforda.

Bin Salman navodno želi da kupi Junajted kako bi konkurisao gradskom rivalu Sitiju, koji je pod kontrolom Šeika Mansura iz kraljevske porodice Abu Dabija.

Glejzeri godinama demantuju svaku sličnu priču o potencijalnoj ponudi Junajteda, ali je činjenica da čelnici kluba sve češće posećuju Saudijsku Arabiju.

Amerikanci su kupili Junajted pre skoro 14 godina za 900 miliona evra, ali su zbog te transakcije žestoko zadužili Junajted.

Međutim, ta kocka im se isplatila jer bi mogli da profitiraju čak 2,5 milijardi evra ukoliko prodaju Junajted saudijskom princu.

Prve spekulacije o interesovanju princa Bin Salmana su se pojavile još u oktobru, ali je priča "zamrla" nakon diplomatskog skandala zbog brutalnog ubistva saudijskog novinara u Turskoj, u ambasadi Saudijske Arabije.

Procena o vrednosti Junajteda na 4,3 milijarde zavisi od plasmana kluba u Ligu šampiona sledeće sezone, pa je teško očekivati eventualnu prodaju "Crvenih đavola" pre kraja sezone.

Saudijska kraljevska porodica je poznata kao veliki investitor u sport, uključena je u F1 i WWE, ali najveće učešće u sportu bila je zabrana katarskoj televiziji beIn SPORT da prenosi utakmice Premijer lige u njihovoj zemlji.

Kupovinom Junajteda Saudijci bi poslali veliku poruku svojim konkurencima u Golfskom zalivu s kojima vode konstantne političke i finansijske bitke, pa bi se očekivalo i da Junajted poput Sitija počne da troši basnoslovne sume novca na pojačanja.

Bin Salman je prestolonaslednik, a trenutno je na poziciji zamenika premijera. Poslednjih godina je pažnju privukao razvoju jednakosti polova u svojoj izuzetno konzervativnoj zemlji, pa su tako žene konačno dobile pravo da voze automobile, a sve u cilju privlačenja stranih turista.

Njegovo puno ime je Muhamed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, a rođen je 31. avgusta 1985. u Džedi. Sin je trenutnog kralja Salmana i njegove treće supruge Fade bint Falah bin Sultan bin Hatlin.

Muhamed je najstariji među svojom braćom i poseduje diplomu pravnog fakulteta Kraljevskog univerziteta u Rijadu. U politiku je ušao još 2009. kako bi pomogao ocu koji je tada bio guverner Rijada.

Nakon smrti kralja Abdulaha 2015, njegov otac je preuzeo tron i unapredio ga u ministra odbrane i zamenika kraljevskog princa.

Kralj Salman je 2017. svrgao tadašnjeg kraljevskog princa Muhameda bin Najefa i umesto njega na mesto prestolonaslednika stavio sina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve