Nova vest
Fudbal

Subota, 12.01.2019.

14:45

On može sve, pa i u "starkama" – pola veka Roberta Prosinečkog

Legenda Crvene zvezde Robert Prosinečki napunio je ove subote 50 godina.

Izvor: AK

Autor: AK

On može sve, pa i u
Foto: EPA/CHRISTIAN HOFER

Aktuelni selektor Bosne i Hercegovine je kao igrač nastupao još za Dinamo Zagreb, Real Madrid, Barselonu, Sevilju, Standard Lijež, Portsmut, Olimpiju...

"Veliki Žuti" je sa Zvezdom postao prvak Evrope, sa Hrvatskom treći na svetu, dok je reprezentaciju BiH uveo u elitni rang Lige nacija.

Postigao je četiri gola na 15 nastupa za reprezentaciju Jugoslavije, a potom 10 na 49 utakmica u dresu Hrvatske.

Kao stručnjak svoj debi na mestu glavnog trenera je imao na klupi Crvene zvezde 2010. godine s kojom je osvojio Kup 2012, a pre BiH vodio je još Kajzerispor i Azerbejdžan.

Na travnatom terenu je bio pravi mađioničar koji je mogao da uradi sa loptom sve što mu padne na pamet, umeće je pokazivao i na parketu gde je mogao da igra i u "starkama".

Van terena je takođe bio jedinstven, slava mu nije "udarila u glavu", a još tokom igračkih dana je bio poznat kao strastveni pušač. U poslednje vreme je imao problema sa zdravljem, ali se oporavlja i uskoro će ponovno voditi reprezentaciju BiH.

"Bio je neverovatan igrač. Pušio je 40 cigareta dnevno, nije mnogo trčao. U stvari, nije uopšte trčao, ali je svejedno bio fantastičan fudbaler", tako je opisao Prosinečkog njegov bivši saigrač iz Portsmuta Piter Krauč.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve