Nova vest
Fudbal

Subota, 05.01.2019.

11:22

Sudbina – Euzebio i Šeki, prijatelji i majstori, otišli na isti dan

Legendarni srpski fudbaler Dragoslav Šekularac preminuo je u subotu, tačno pet godina posle legendarnog Euzebija.

Izvor: B92

Autor:B92

Sudbina – Euzebio i Šeki, prijatelji i majstori, otišli na isti dan
Euzebio, Džajiæ i Šekularac (Foto: FK Crvena zvezda)

Druga Zvezdina zvezda je svet napustila u 82. godini i javnost će biti obaveštena o tačnom vremenu održavanja komemoracije i sahrane.

Ono što je veoma zanimljivo da se sudbina malo poigrala jer je na isti dan 2014. godine umro portugalski velemajstor Euzebio.

Šekularac i Euzebio upoznali su se u Njujorku na jednom turniru i tokom čitave karijere imali veliko uzajamno poštovanje, iako se nisu privatno družili. Veličinu je Portugalac pokazao kada se pojavio u Štipu, na oproštajnoj utakmici našeg Šekija.

"Zadužio me kada sam se opraštao od igračke karijere. Na vrhuncu slave došao je na utakmicu u moj rodni Štip. Sećam se da smo se popeli na brdo iznad Štipa odakle se pružao pogled na ceo grad. Rekao sam mu da je u tom gradu rođen najbolji fudbaler na svetu. Šalili smo se još dugo. Bio je pametan i zanimljiv čovek", izjavio je jednom prilikom za "Kurir".

Euzebio da Silva Fereira je poreklom iz Mozambika, bivše portugalske kolonije. Bio je poznat pod nadimkom "Crni panter" i član reprezentacije Portugala koja je osvojila treće mesto na Svetskom prvenstvu 1966. godine u Velikoj Britaniji. Na tom prvenstvu je došao do nagrade za za najboljeg strelca sa devet golova.

Osvajač je evropske Zlatne lopte za 1965. godinu, a četiri puta je bio najbolji strelac portugalske lige. Najveći deo svoje karijere proveo je u Benfiki (1960-1975) i za to vreme postigao 315 golova na 301 utakmici, što ga stavlja na mesto najboljeg strelca tog kluba svih vremena.

Na 727 nastupa u karijeri postigao je čak 715 pogodaka. Međunarodna fudbalska federacija ga je proglasila za devetog najboljeg igrača svih vremena, dok ga je Fudbalska federacija Portugala 2003. godine proglasila za najboljeg fudbalera te zemlje u proteklih 50 godina.

Karijeru je počeo u Sportingu iz Maputa, da bi sa 18 godina prešao u Benfiku. Pored ova dva tima nastupao je i za FK Monterej i Beira Mar, kao i za mnoge klubove iz severne Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve