Nova vest
Fudbal

Petak, 14.12.2018.

09:27

Sedam Španaca, šest Engleza, pet Nemaca

Devetnaest evropskih fudbalskih saveza imaće na proleće predstavnike u evropskim kupovima, Srbija, ove sezone, neće.

Izvor:

Autor:

Sedam Španaca, šest Engleza, pet Nemaca
Foto: Getty Images

Posle prošle godine, kada su i crveno-beli i crno-beli stigli do nokaut runde Lige Evrope, ove nećemo imati koga da pratimo.

Zvezda je 2018. završila sa ukupno 16 odigranih utakmica, 14 od leta do pozne jeseni, Partizan ih je odigrao osam, ali su sledeći evropski mečevi u Srbiji na programu tek u junu 2019.

Najviše predstavnika u drugoj fazi dva kupa imaće Španija, tri u Ligi šampiona, četiri u Ligi Evrope (Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid – Valensija, Sevilja, Viljareal, Betis).

Šest timova iz Premijer lige nastavlja na još jednom frontu (Mančester Siti, Mančester Junajted, Liverpul, Totenhem – Arsenal, Čelsi).

Gust raspored imaće po pet klubova iz Nemačke (Bajern, Borusija Dortmund, Šalke – Bajer Leverkuzen, Ajntraht) i Italije (Juventus, Roma – Napoli, Inter, Lacio).

Peta 'liga petice', francuska, imaće tri tima u prolećnom delu takmičenja koja organizuje UEFA (PSŽ, Olimpik Lion - Ren), kao i Portugal (Porto - Benfika, Sporting).

Holandija ima samo Ajaks, u Ligi šampiona, a po dva tima u Ligi Evrope predstavljaće Austriju (Red Bul Salcburg, Rapid Beč), Rusiju (Zenit, Krasnodar), Češku (Viktorija Plzenj, Slavija Prag), Tursku (Fenerbahče, Galatasaraj), Belgiju (Klub Briž, Genk) i Ukrajinu (Šahtjor, Dinamo Kijev).

Na spisku saveza koje su 'u igri' su i švajcarski (Cirih), škotski (Seltik), hrvatski (Dinamo Zagreb), grčki (Olimpijakos), švedski (Malme) i beloruski (BATE Borisov).

Srbija je stigla do 19. mesta na listi, bar trenutno, a sezona je bila uspešna skoro koliko i prošla (6,000 bodova, prošle 6,375) što je i donelo napredak, ali tri saveza koji su ispod (Škotska, Belorusija, Švedska) imaju predstavnike u šesnaestini finala Lige Evrope, pa bi mogli da nas 'preskoče'.

Petnaesto mesto, koje donosi dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ostaje daleko, a na njemu su trenutno Švajcarci, izglede imaju i Česi i Hrvati, a Danci će ostati u toj grupi samo ako ni Cirih, ni predstavnici Češke, ni zagrebački Dinamo ne budu osvajali bodove na proleće.

Srbija je, na kraju prvog dela evropskih kupova u sezoni 2018/19) od te pozicije udaljena 4,650 bodova, što nije malo ali nije ni nedostižno. Na primer, u tri sezone koje ulaze u 'obračun' za raspodelu mesta sledećeg leta osvojeno je ukupno 9,875 bodova, a u prethodne dve 12,375.

To bi, praktično, značilo da bi sezona slična ovoj i prošloj značila borbu za to 15. mesto, a još uspešnija i dva tima u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Prilike da se tom cilju srpski klubovi približe već tokom proleća pred nama nema...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve