Nova vest
Fudbal

Nedelja, 02.12.2018.

21:45

UEFA potvrdila: Novo kup takmičenje kreće 2021.

UEFA je na sastanku u Nionu prelomila da krene sa novim kup takmičenjem koje, za sada, ima radni naslov "Liga Evrope 2".

Izvor: B92

Autor:B92

UEFA potvrdila: Novo kup takmičenje kreće 2021.
Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images

Kako je saopšteno, u ciklusu UEFA takmičenja od 2021. do 2024. Liga Evrope će biti prepolovljena na 32 ekipe sa dodatnom plej-of rundom između grupne faze i osmine finala.

Takođem poznato je da će novo takmičenje biti igrano četvrtkom, kada i sadašnja Liga Evrope.

UEFA je objasnila da će šampioni svake zemlje igrati, što direktno što kroz kvalifikacije Lige šampiona, ali preostali timovi iz takozvanih malih zemalja će ući direktno u novoformiranu Ligu Evrope 2 umesto što su kao do sada igrali u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Novo takmičenje će imati isti format kao Liga Evrope, biće formirano osam grupa od po četiri ekipe, a pobednici će se plasirati u osminu finala. Preostalih osam mesta dobiće se plej-of rundom u kojoj će igrati drugoplasiranih osam timova iz Lige Evrope 2 i osam trećeplasiranih ekipa iz Lige Evrope koja se igra sada.

Pobednik Lige Evrope 2 će se direktno kvalifikovati za takmičenje u Ligi Evrope 1 za narednu sezonu.

Format Lige šampiona, kako je objašnjeno, neće se menjati.

"Novo takmičenje će učiniti naša takmičenja pristupačnija drugim ekipama. Biće više klubova uključeno, samim tim i više utakmica, više asocijacija u grupnoj fazi. Takmičenje je plod dijaloga u Evropskoj klupskoj asocijaciji", rekao je predsednik UEFa Aleksander Čeferin.

Prema njegovim rečima, najmanje 34 zemlje će imati timove u grupnoj fazi, umesto sadašnjih 26.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Evrokupovi

UEFA kaznila Barselonu

Evropska fudbalska unija (UEFA) kaznila je Barselonu zbog rasističkih ispada njenih navijača u Parizu tokom meča četvrtfinala Lige šampiona protiv PSŽ-a, objavila je Uefa na svom sajtu.

Beta

23:37

11 h

U fokusu

Vidi sve