Nova vest
Fudbal

Petak, 23.11.2018.

18:55

Ramos pozitivan na doping u finalu Lige šampiona 2017!

Kapiten Reala Serhio Ramos mogao bi da ima velikih problema pošto je objavljeno da je u finalu Lige šampiona 2017. koristio nedozvoljenu supstancu.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Ramos pozitivan na doping u finalu Lige šampiona 2017!
Photo by Octavio Passos/Getty Images

Kako je preneo magazin "Špigl", on je pao na antidoping kontroli pošto je u uzorcima njegovog testa pronađena supstanca deksometazon.

Sve se dogodilo u finalu održanom 3. juna 2017. kada je Real pobedio Juventus sa 4:1.

To nije bilo prvi put da Madriđani imaju problema sa doping testovima. "Špigl" prenosi kako je UEFA prihvatila "izvinjenje" koje je uputio Real pošto je kraljevski klub potvrdio da mu je greškom dat drugi lek.

Inače deksometazon se može koristiti samo u slučaju da UEFA unapred bude obaveštena o tome. Umesto toga, iz Reala su poslali dopis u kojem stoji da je Ramosu dat betametazon i da je šef medicinskog tima Realqa prihvatio krivicu. UEFA potom nije sprovela dalju akciju jer je prihvatila izvinjenje Španaca.

To nije bilo prvi put da Real ima problema sa testiranjem igrača. Prethodni incident dogodio se samo nekoliko meseci pre finala, tačnije u februaru 2017.

Antidoping komisija je iznenada posetila kamp madridskog kluba kako bi proverila pojedine igrače. To je iznerviralo pojedine igrače koji su tvrdili da je grupa koja je došla da uzme uzorke bila "neprofesionalna".

Posebno je bio ljut Kristijano Ronaldo, koji se žalio kako član osoblja WADA nije mogao da mu pronađe venu na ruci dva puta.

Po pravilu, tester ima pravi da tri puta zabode iglu pre nego što nađe venu. Posle te Ronaldove reakcije, njemu i Toniju Krosu, kao i još osmorici igrača, uzorke je uzela medicinska ekipa Reala.

To je, naravno, suprotno pravilima, ali je UEFA prihvatila rezultate, pošto je Real poslao dopis u kome je opisao da je ekipa koja je došla da uzme uzorke bila po njima neprofesionalna.

"Kontrolori UEFA su sve to prihvatili vanredno. Razlog je što je tenzija u kontrolnoj doping stanici bila velika", prenosi se u izveštaju nemačkog magazina.

Pravila su jasna i kažu da klubovi moraju da garantuju da službenici koji uzimaju uzorke mogu svoj posao da obavljaju nezavisno i bez ikakvog mešanja sa strane. Takođe, igrači nemaju prava da traže ko će ih sprovesti u seobu gde će im se uzeti uzorak krvi ili na mesto gde će dati uzorak urina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

7 h

U fokusu

Vidi sve