Nova vest
Fudbal

Utorak, 20.11.2018.

19:20

Mota uvodi revoluciju u fudbal: Moj tim igra u sistemu 2-7-2

Bivši reprezentativac Brazila i Italije Tijago Mota zainteresovao je fudbalsku javnost svojim viđenjem budućnosti ove igre.

Izvor: B92

Autor:B92

Mota uvodi revoluciju u fudbal: Moj tim igra u sistemu 2-7-2
Foto: Getty Images

Mota se proletos penzionisao i počeo trenersku karijeru u omladinskoj školi PSŽ.

S obzirom na njegovu koncepciju u U19 timu, izgleda da namerava da uvede revoluciju u fudbal.

"Ne volim te brojeve u sistemu. Oni mogu da obmane. To su samo lažne konstrukcije. Nije ovo stoni fudbal, pa da su igrači fiksirani za jedno mesto. Oni se stalno kreću. Možete biti izuzetno ofanzivni i u formaciji 5-3-2, ali i vrlo defanzivni u sitemu 4-3-3. Sve zavisi od kvaliteta igrača i njihovog ponašanja na terenu", objašnjava Mota.

Brazilac je u razgovoru za Gazetu delo sport otkrio da njegov U19 tim PSŽ igra u formaciji 2-7-2.

"Prošle nedelje smo igrali utakmicu gde smo izašli s postavkom 2-7-2", rekao je Mota, a onda objasnio otkud mu 11 igrača u polju, "Ne nedostaje golman, da se razumemo. On je među ovih sedam igrača u veznom redu. Za mene je napadač prvi igrač odbrane, a golman prvi napadač. Golman je taj koji počinje igru napred, a napadači su prva linija odbrambenog pritiska na protivnika".

Što se tiče najboljih evropskih klubova, Mota se najviše divi Mančester sitiju i Pepu Gvardioli.

"Protiv Mančester junajteda su postigli gol posle 44 dodavanja. Taj gol sam pokazao i svojim klincima. Mi smo uspeli da vežemo najviše 16 dodavanja pre nego što smo postigli gol. Daleko smo od konačne realizacije moje zamisli, ali mislim da smo na pravom putu", kaže Mota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve