Nova vest
Fudbal

Subota, 17.11.2018.

17:26

Skener B92: Kada napadamo dobro je, kada se branimo – ne valja

Fudbaleri Srbije uspeli su da pobede Crnu Goru u dva različita poluvremena.

Izvor: Miloš Ljubisavljević

Autor: Miloš Ljubisavljević

Skener B92: Kada napadamo dobro je, kada se branimo – ne valja
Foto: Starsport

"Orlovi" su pokazali koliko im znači Dušan Tadić kao arhitekta skoro svih akcija naše reprezentacije.

Pokazali su da mogu da odigraju jako dobro, da prekidaju napade rivala presingom, ali su ponovili i boljke u odbrani čim protivnik krene da se oslobađa pritiska.

Najbolje ide dok se branimo napadima u širokoj formaciji, ali kako se i naša ekipa formacijski skupi, nastaju problemi.

Protiv Crne Gore je izvojevana pobeda 2:1 golovima Ljajića i Mitrovića, a da je Mitar pogodio penal, ili da je Crnogorcima priznat onaj gol posle dosuđenog ofsajda, rezultat je mogao da bude i znatno drugačiji.

Predrag Rajković – Dobro je odbranio šut Mugoše u 19. minutu, ali izuzev toga nije se nabranio. Imao je pravovremeno istrčavanje na loptu u 55. minutu, a kod šuta Mugoše u 70. minuti nije mogao ništa da uradi. Odlično je odbranio u 84. minutu.

Antonio Rukavina – Lepa kombinacija sa Tadićem i povratna petom, šteta što srpska "desetka" nije bolje centrirala u četvrtom minutu. Ubacivao se i imao više ofanzivnih zadataka, ali lopta kod centaršuteva nije "slušala".

Nikola Milenković – Lako je iznosio loptu do sredine terena, nije bilo mnogo posla pozadi pa je često bio na polovini igrališta. Čitava odbrana je popustila u drugom poluvremenu, pa su Crnogorci uspeli da postignu gol. Nesigurno je probao da doda u 85. minutu i poklonio aut rivalu.

Miloš Veljković – Sa Milenkovićem je bio siguran na lopti, mada ih protivnički igrači nisu mnogo pritiskali i nije bilo mnogo posla u prvom poluvremenu. Veljković je dobro pokupio grešku Maksimovića iz 17. minuta kada je crnogorski igrač umalo ušao u gol šansu. I on kao i Milenković malo je popustio u drugom delu pa Crna Gora posle opomene i poništenog gola zbog ofsajda uspeva da kazni to u 70. minutu. Njegova greška je međutim dodavanje posle kog je Mugoša krenuo u kontru i šutirao pored stative, tek pošto je Srbija primila gol.

Aleksandar Kolarov – odmah u prvom, drugom napadu krenuo napred i šutirao. Agilnost u napadu se isplatila u 32. minutu kada ga je Ljajić isturio na strani, a Kolarov asistirao Mitroviću za gol, a onda je mogao da iz slobodnog udarca zatrese mrežu u 49. minutu. Imao je i u drugom poluvremenu šansu da centrira posle dodavanja Matića ali u petercu nije bilo nikoga na lopti.

Nemanja Maksimović – jedna greška koja srećom nije koštala Srbiju bila je njegova, dobro ga je pokrio Veljković. Ubacio se u 44. i mogao da postigne gol glavom, ali nije šutirao dovoljno jako. U drugom delu nije zatvorio igrača koji je prosledio loptu u sredinu pre nego je Mugoša postigao pogodak, ali on ne ide samo Maksimoviću na dušu, čim je bilo prostora u srcu kaznenog prostora, zakazali su svi.

Nemanja Matić – Pošto su napadi Crne Gore prekidani u ranoj fazi, Matić je uglavnom bio samo podrška Gaćinoviću, Ljajiću i ostalim ofanzivnijim igračima. Iz sredine prosledi loptu po zemlji na jednu od strana dok ofanzivni igrači traže rešenja na krilima i pokušavaju da pronađu Mitrovića u napadu. Izlazio je visoko samo kada treba da bude odstupnica na tridesetak metara od protivničkog gola. Iznudio je i penal, a u drugom delu igre je lepo uposlio Kolarova za centaršut na ivici kaznenog prostora.

Dušan Tadić – Većina napada je išla preko njega i Kolarova u prvih desetak minuta. Bio je aktivan i hirurški precizno je pronašao Ljajića koji je istrčao po sredini i dao gol u 30. minutu. Da je Maksimović bolje reagovao na drugoj stativi posle Dušanovog centaršuta mogao je i da upiše i drugo dodavanje za gol do poluvremena. Nije se razumeo sa Mitrovićem u 63. minutu u kontri pa povratna napadaču nije bila idealna, ali je pokazao da je ključni igrač u skoro svakom napadu Srbije.

Mijat Gaćinović – Velika borbenost, ulazio je beskompromisno u duele i po potrebi menjao strane. Imao je šansu posle dodavanja Mitrovića, ali je već bio u mrtvom uglu i Petković je odbranio. Još jedna šansa do poluvremena, uglavnom je delovao dobro iz drugog plana. Zaradio je žuti karton u 60. minutu i trud ne može da mu se ospori. Zamenio ga je Lukić posle gola Crne Gore.

Adem Ljajić – Tražio je rešenja po sredini, strpljivo odlagao loptu bez forsiranja u situacijama kada ne bi mogao da prođe, sačekao je priliku i kontru u 30. minutu i dao je gol. Zamenio ga je Radonjić u finišu utakmice.

Aleksandar Mitrović – Uglavnom je bio zatvoren i činilo se da su ga dobro uštopovali igrači Crne Gore. Često su dvojica bila pored njega, ali ga to nije sprečilo da u 32. minutu postigne gol, a onda u 37. umalo asistira Gaćinoviću. Želja da bude atraktivan koštala ga je promašenog penala panjenkom, ali je prvo poluvreme odigrao dobro. Zamenio ga je Luka Jović u 84. minutu, koji uspeo mnogo da uradi za kratak period.

M. Ljubisavljević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve