Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 15.11.2018.

13:38

Čelsiju preti dvogodišnja zabrana transfera

Fudbalski klub Čelsi suočava se s dvogodišnjom zabranom transfera zbog dovodjenja igrača mladjih od 18 godina, prenosi BBC.

Izvor: B92

Autor:B92

Čelsiju preti dvogodišnja zabrana transfera
Foto: Getty images

Na osnovu dokumenata do kojih je došao francuski portal "Medijapart" (Mediapart), Svetska fudbalska organizacija (FIFA) je tokom trogodišnje istrage pregledala 19 pojačanja "plavaca", među kojima je i dolazak 18-godišnjeg napadača Bertranda Traorea.

Medijapart navodi da je u 14 od 19 trnsfera bilo dovođenja igrača mlađih od 18 godina. Čelsi je, pak, s druge strane strane saopštio da je "u potpunosti sarađivao s FIFA".

"Krovnoj fudbalskoj organizaciji smo pružili sveobuhvatne dokaze koji pokazuju usklađenost sa važećim propisima FIFA"
, navodi se u saopštenju Čelsija.

Kako piše Medijapart, FIFA Jedinica za integritet i podobnost predložila je da se Čelsiju izrekne zabrana transfera u naredna četiri prelazna roka, ali i kazna od 45.000 funti zbog kršenja propisa.

U septembru 2017. godine objavljeno je da je pokrenuta istraga protiv Fudbalskog kluba Čelsi, a FIFA je saopštila da istraga i dalje traje, kao i da do sada nije donesena nikakva odluka.

Internacionalac Burkine Faso, Traore sada igra u francuskom Lionu, a svoj prvi profesionalni ugovor potpisao je sa Čelsijem 2013. u 18. godini, ali sve do januara 2014. nije bio registrovan.

On je u tom periodu upisao 25 nastupa, kako za prvi, tako i za mlađe selekcije Čelsija, iako nije bio registrovan u Fudbalskom savezu Engleske (FA).

Čelsi je tokom istrage priznao da je njegovoj majci u aprilu 2011. godine plaćeno 155.000 funti, kao i dodatnih 13.000 klubu u kom je predsedavala, AJE Bobo-Diulaso, kako bi imali prvenstvo u transfer pregovorima.

S njim je, navodno, potpisan ugovor na četiri i po godine, iako je dozvoljeno da igrači mlađi od 18 budu potpisani na maksimalno tri godine.

Londonski tim je navodno Traoreu godišnje plaćao 20.000 funti da se školuje u Vitgift školi (Whitgift), predgrađu prestonice Velike Britanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve