Nova vest
Fudbal

Sreda, 14.11.2018.

17:42

UEFA preti PSŽ-u izbacivanjem iz Lige šampiona

Francuski list "Ekip" prenosi kako je UEFA zapretila Pari Sen Žermenu mogućim izbacivanjem iz Lige šampiona zbog kršenja pravila o fer-pleju.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

UEFA preti PSŽ-u izbacivanjem iz Lige šampiona
Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Iz Niona su nedavno najavili otvaranje istrage protiv pojedinih klubova među kojima su i Parižani, pre svega jer se sumnja da nisu prikazali realan iznos sponzorskih ugovora.

"Ekip " prenosi kako je "balansiranje računa za PSŽ jednako teško kao osvajanje Lige šampiona" i dodaje da Finansijsko kontrolno telo UEFA još od 3. jula radi na slučaju.

Takođe, "Ekip" piše kako su spoonzorski ugovori sa kompanijama iz Katara devalvirali, tačnije u knjigama Parižana su prikazani nerealnim, tako da je njihova stvarna vrednost 87 a ne 138 miliona evra.

Kao primer se navodi ugovor sa kompanijom QTA, koja je glavni sponzor kluba. Prema procenama Kontrolnog tela stvarna vrednost ugovora je 58, a ne 100 miliona evra kako se navodi u finansijskim knjigama prvaka Francuske.

Kada se sve sabere, dolazi se do realnog stanja da bi Pari Sen Žermen trebalo da bude u godišnjem deficitu od 84 miliona evra, što je daleko iznad dozvoljene granice od 30 miliona propisane od strane UEFA prilikom donošenja zakona o finansijskom fer-pleju.

Otuda se nameće jasan zaključak da bi UEFA mogla da posegne za novim sankcijama, poput zabranama dovođenja igrača, zadržavanja prihoda ostvarenih u Ligi šampiona ili čak izbacivanjem ekipe iz takmičenja, zbog ponavljanja prekršaja.

Finansijsko kontrolno telo UEFA nije pod lupu stavili smo prikazivanje sponzorskih ugovora, već i transfere dve zvezde tima, Nejmara i Kilijana Mbapea. "Ekip" tvrdi kako je samo da bi se balansirali računi zbog njihovih visokih plata bilo potrebno naći 150 miliona evra u godišnjim prihodima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Evrokupovi

UEFA kaznila Barselonu

Evropska fudbalska unija (UEFA) kaznila je Barselonu zbog rasističkih ispada njenih navijača u Parizu tokom meča četvrtfinala Lige šampiona protiv PSŽ-a, objavila je Uefa na svom sajtu.

Beta

23:37

11 h

U fokusu

Vidi sve