Nova vest
Fudbal

Nedelja, 11.11.2018.

18:25

Matić odlučan, ponovo odbio da nosi cvetić maka

Nemanja Matić je i ovog puta ostao dosledan sebi. Ni u derbiju sa Mančester sitijem ne nosi na dresu simbol cveta divljeg maka.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Matić odlučan, ponovo odbio da nosi cvetić maka
Photo by Martin Rickett/PA Images via Getty Images

Vezni igrač Junajteda je proteklog vikenda, na utakmici sa Bornmutom takođe odbio da nosi pomenuti simbol, što je izazvalo buru negodovanja na Ostrvu.

Poznato je da je Matić, kasnije tokom nedelje, objasnio razloge zbog kojih je odbio da nosi taj simbol na svom dresu. Ranije se cvetić koristio kao simbol kojim se obeležavalo sećanje na pogunule britanske vojnike tokom Prvog svetskog rata, ali od nedavno, taj simbol se koristi i za obeležavanje pogibija svih britanskih vojnika, uključujući i onih koji su angažovani u NATO snagama.

Matić je prošle sezone imao simbol na dresu, ali tada nije znao za pomenutu činjenicu. Sada je ostao pri svojoj odluci, što je u klubu naišlo na razumevanje, ali ne i kod dobrog dela britanske javnosti.

"U potpunosti razumem zašto ljudi nose makov cvet, poštujem svačije pravo da to radi i saosećam sa svima koji su izgubili bližnje u ratu. Ipak, za mene je to samo podsetnik na napad koji sam osetio lično kao mladi, preplašeni 12-godišnjak koji je živeo u Vrelu, dok je moja zemlja uništena bombardovanjem Srbije 1999. Iako sam pre nosio, sada ne osećam da je u redu da imam cvet maka na svom dresu. Ne želim da podrivam cvet kao simbol ponosa Britanaca niti uvredim bilo koga, ipak, svi smo proizvod ličnog odgoja i ličnog izbora za koji imamo svoje razloge. Nadam se da svi razumeju moje razloge sada kada sam ih objasnio i da mogu da se koncentrišem da pomognem timu u utakmicama koje nas čekaju", poručio je Matić prošle nedelje kada je obrazložio svima šta je razlog što ne nosi simbol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve