Nova vest
Fudbal

Petak, 09.11.2018.

15:54

Pari Sen Žermen na udaru Saveza zbog rasizma

Etički savet Fudbalskog saveza Francuske prati dešavanja u Pari Sen Žermenu posle optužbi da klub vrši odabri mladih igrača po etničkom principu.

Izvor: ZK

Autor: ZK

Pari Sen Žermen na udaru Saveza zbog rasizma
Photo by Francesco Pecoraro/Getty Images

Iz Saveza u Parizu poručuju da će zatražiti od svojih disciplinskih organa da reaguju kada istraga bude kompletirana.

Francuska liga za ljudska prava je nedavno popunila prijavu protiv PSŽ-a i prosledila je državnom tužiocu.

U optužbi se tvrdi kako su skauti prvaka Francuske u periodu između 2013. i 2018. primenjivali etnički princip prilikom odabira mladih igrača i razvrstavali ih kao Francuze, igrače sa područja Magreba, igrače sa područja Antila i Severnoafrikance.

Posle istrage koja je usledila na osnovu dokumenata "Football leaksa", portal "Mediapart" je preneo kako je jedan mladi tamnoputi fudbaler bio zanemaren od strane skauta samo zbog boje kože.

U pitanju je 17-godišnji Jan Gabo koji igra za tim Francuske do 18 godina i koji je navodno bio tako tretiran od Parižana kada je imao 13 godina.

PSŽ je sam sproveo internu istragu o slučaju i odlučno demantuje da postoji takav princip rada u klubu. U saopštenju "svetaca" ističe se da "ne postoji bilo kakva forma diskriminacije, bilo po pitanju rasnog ili etničkog principa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve