Nova vest
Fudbal

Nedelja, 21.10.2018.

11:10

Kako je Zvezda menjala engleski fudbal

Crvena zvezda se u sredu sastaje sa Liverpulom koji danas možda ne bi bio višestruki prvak Evrope da nije bilo beogradskog kluba.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Kako je Zvezda menjala engleski fudbal
StarSport

I još jednog čoveka – Miljana Miljanića.

Ovo je priča o čoveku koji je modernizovao igru Crvene zvezde. Miljanić je za osam sezona na klupi kluba osvojio četiri titule prvaka, tri Kupa, kao i Mitropa kup, ali je možda i značajnije to koliko je promenio samu igru.

Po ugledu na velike timove sa početka sedamdesetih, Miljanić je implementirao fudbal blizak čuvenom "totalnom fudbalu", koji je igrao Ajaks Rinusa Mihelsa.

Više nije bilo dovoljno imati tehnički nadarene igrače. Ideja "Čiče" je bila da Zvezda igra brzo, precizna dodavanja, uz veće angažovanje u odbrani, te da se igrači stalno kreću bez lopte i napadaju brzim kontrama.

Ovakav fudbal brzo je doneo rezultate. U sezoni 1970/71. Zvezda je bila nadomak finala KEŠ, ali beogradska pobeda od 4:1 nad Panatinaikosom nije bila dovoljna za revanš u Atini.

Žreb je kasnije, 1973. spojio Zvezdu sa slavnim Liverpulom. Trener "redsa" Bil Šenkli suočio se sa Miljanom Miljanićem i jednom sasvim drugačijom školom fudbala koja se razvijala "iza gvozdene zavese".

Golovima Slobodana Jankovića i Vladislava Bogićevića, Zvezda je prvi meč u Beogradu rešila rezultatom 2:1, a gol koji je postigao Kris Louler dao je nadu Englezima za revanš i eventualni plasman u četvrtfinale KEŠ.

Dve nedelje kasnije, 6. novembra 1973. popularni "kop" očekivao je pobedu svog tima, između ostalog osokoljen činjenicom da na svom "Enfildu" nikad nisu poraženi u evropskoj utakmici.

Pred 41.774 gledaoca, tim koji je u svojim redovima imao Reja Klemensa, Fila Tompsona, Džona Tošaka i Kevina Kigena, nije mogao da uspostavi svoju igru protiv Miljanićeve Zvezde.

Vojin Lazarević je postigao gol posle sat vremena igre i to je bio ključni momenat utakmice.

Liverpul je uspeo da izjednači pet minuta pre kraja, ali se Zvezda nije zadovoljavala samo prolaskom u naredno kolo. Nastavili su crveno-beli da traže šansu i uspeli da pobede golom Vojina Lazarevića u finišu.

Miljan Miljanić i njegovi ratnici Jovanović, Bogićević, Dojčinovski, Janković, Karasi, Lazarević, Aćimović, Petrović i ostali zadivili su engleskog šampiona i naterali Engleze da shvate da je njihov stil fudbala zastareo.

Već od sledeće godine Liverpul je, na insistiranje Šenklijevog asistenta i naslednika Boba Pejslija, drastično promenio stil igre.

Namera je bila jasna: igrati kao Crvena zvezda Miljana Miljanića – sa manje dugih lopti, sa više dodavanja i kretanja u kom bi svi igrači učestvovali u različitim fazama igre.

Liverpul je u narednih nekoliko godina postao evropska veleseila, osvojivši Kup evropskih šampiona tri puta u devet sezona pod Pejslijem.

Miljanićevo znanje i rezultati učinili su ga traženim stručnjakom u Evropi. Već sledeće sezone bio je trener Real Madrida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve