Nova vest
Fudbal

Sreda, 17.10.2018.

15:46

Borba protiv tradicije – može li Anri da spase "Kneževe"?

Fudbalski klub Monako nakon devet odigranih kola zauzima 18. mesto u Ligi 1 i trenutno se nalazi u zoni ispadanja.

Izvor: B92

Autor:B92

Borba protiv tradicije – može li Anri da spase
Foto: Getty images

Sada već bivši trener Monaka Leonardo Žardim ostavio je Tijeriju Anriju veoma težak posao i grčevitu borbu za opstanak ove sezone.

Nekadašnji fudbaler Arsenala i Barselone već je imao ulogu u klubu iz kneževine kada je kao igrač branio boje crveno-belog dresa u periodu od 1994. do 1999. godine.

"Kada sam dobio ponudu Monaka, delovalo mi je kao logična stvar da dođem, a malo me je i srce vuklo. Znate da sam vezan za London, ali ovde je sve počelo i morao sam da se vratim", rekao je Anri.

Novi trener Monaka ugleda se na Arsena Vengera i Pepa Gvardiolu.

"Da bi postao veliki igrač moraš da imaš dobrog trenera. Od svakoga sam ponešto naučio. Očigledno je da me je Arsen naučio da budem veliki profesionalac i to je važna referenca. Gvardiola je takođe važna referenca u mojoj karijeri jer sam mnogo naučio o fudbalu i od njega. Soudeo i Denoa su moja inspiracija u domovini, njihov 'patos' fudbal i dalje je neprevaziđen. Trudiću se da i moj tim igra tako, atraktivno i efikasno".

Međutim, to što je bio izuzetan igrač i ima bronzanu medalju kao pomoćni trener sa Belgijom na odigranom svetskom prvenstvu nikako ne garantuje uspeh francuskom prvoligašu.

Istorija je ipak pokazala da se pojedini vrhunski fudbaleri ipak nisu snašli u ulogama trenera. Prvi je svakako Dijego Armando Maradona koji se nije pokazao najbolje kao selektor Argentine i trenutno obavlja svoj trenerski posao u ekipi Dorados de Sinaloa koji se takmiči u drugoj meksičkoj ligi.

Nekadašnji fudbaler Mančester junajteda i Engleske reprezentacije Gari Nevil takođe spada u ovu grupu. Sunovrat na trenerskom poslu počeo je u decembru 2015. godine kada je od Nuna Espirita Santa preuzeo Valensiju i zabeležio samo tri pobede na 16 utakmica.

Holanđanin Klarens Sedorf može da se pohvali time da je sa tri različita kluba osvojao Ligu šampiona kao igrač (Ajaks, Milan i Real Madrid) ali uspesi na menadžerskom poslu nisu za pohvalu.

U Milanu nije ostavio dobar utisak i ubrzo je smenjen. Takođe je bio trener Deportiva iz La Korunje sa kojim je prethodne sezone ispao u Segundu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve