Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 11.10.2018.

22:50

"Skener" B92: Bleki impresionirao Murinja, timska odbrana, nervozni Tadić

Najbolja partija Srbije u Ligi nacija, taktički dobro pripremljen, disciplinovan i agresivan tim izborio je možda i ključnu pobedu u ovoj fazi takmičenja.

Izvor: AK

Autor: AK

Foto: StarSport

Samouveren golman, impresivni Milenković i izuzetno agresivni centralni vezisti značajno su podigli nivo igre odbrane našeg tima u odnosu na prethodne mečeve.

Lukić je verovatno zacementirao mesto u starnih 11, Tadić je opet pokazao klasu, a samo ga je neobjašnjivo velika nervoza sprečila da opet sam nokautira rivala.

U vrhu napada Mitrović je bio na svom nivou i nastavio golgeterski niz što je sve zajedno donelo trijumf u istorijskom, emotivnom pa stoga i vrlo teškom gostovanju u Podgorici.

Liga nacija – treće kolo:
Crna Gora – Srbija 0:2 (0:1)
Mitrović 18p, 81

Srbija (4-2-3-1): Dmitrović 7 – Rukavina 7, Milenković 8, Veljković 6,5, Rodić 7 – Maksimović, Lukić 7 (Jovičić) – Gaćinović 7 (Milinković-Savić), Tadić 7,5, Živković 7 – Mitrović 8

Dmitrović: Hladan kao led. Samouveren, siguran, pouzdan. Sve ono što se traži od golmana, posebno na ovakvim mečevima visoke tenzije Dmitrović je "isporučio". Svaka lopta poslata u njegov reon je završavala u njegovim rukama. Iako je jedini bio na udaru domaćih navijača (dok je branio gol ispod crnogorskog "kopa" u prvom poluvremenu), nije podlegao pritisku.

Rodić: Sasvim korektno je odradio svoj deo posla i dostojno zamenio kapitena Kolarova. Crnogorci su tek nekoliko puta uspeli da centriraju sa te strane terena iako su je maksimalno forsirali, dok je u napadu sjajno kobinovao sa ofanzivcima i na kraju izborio i penal za vođstvo.

Veljković: Verovatno najslabija karika u odbrani, bilo je nekoliko kikseva, nesigurnosti, ali je u dramatičnim trenucima uspeo da obavi neophodan posao i uz pomoć saigrača začuva gol Srbije.

Milenković: Jednom rečju – impresivan. Suvereno je gospodario kaznenim, ali i širim prostorom terena. Bio pravi lider odbrane, besprekorno rešavao svoje zadatke, ali i "krpio" rupe koje su ostavljali saigrači. Pravovremeno je zalazio i dublje u polje i tu takođe dobijao duele kojima je stajao u kraj akcijama Crne Gore. Ako je zbog njega došao u Podgoricu, Žoze Murinjo je sigurno zadovoljan otišao sa stadiona.

Rukavina: Retko su Crnogorci prolazili po njegovoj strani terena, iskusni bek je sjajno pratio krila rivala i zatvarao prostor, a u međuvremenu je nekoliko puta dobro probio po desnoj strani i pomogao napadačima da zaprete protivničkom golu.

Maksimović: Imao je izuzetno težak zadatak da nadoknadi izostanak jednog od najboljih vezista današnjice Nemanje Matića. Nije dominirao sredinom, nije stvarao višak i otvarao prostor napadačima, ali je bio vrlo koristan u defanzivnim zadacima i "zatvaranju" Jovetića.

Lukić: Ako je protiv Rumunije pokazao mu je mesto među 22-23 u timu, u Podgorici je pokazao da mu je mesto i u prvih 11. Vrlo dobar u fizičkim duelima, bez rizičnih poteza, odlično je "zatvarao" prolaz lopti ka srpskom golu, a s druge strane dobro sarađivao sa Tadićem, s kojim je na kraju i kreirao akciju u kojoj je Rodić izborio penal. Još jedan od momaka koji će ako nastavi da napraduje u ovom ritmu biti oslonac tima u budućnosti.

Gaćinović: Nije se preterano istakao u napadu, nije mnogo ni učestvovao, posebno u prvih 50 minuta meča, ali je u tim retkim momentima Srbija lako stvarala višak. S druge strane, Mijat je obavio lavovski deo posla u odbrani, maksimalno pomagao Rodiću na levoj strani terena koju je domaćin često fosrirao u napadu.

Živković: Nešto aktivniji u napadu od Gaćinovića, ali nije uspevao da bude dovoljno kreativan i opasan po gol domaćina. Nekoliko puta je lako izgubio loptu, ali nijednom nije ugrozio svoj tim. Na kraju je popravio svoj učinak savršenom asistencijom za "overu" pobedu.

Tadić: Opet je pokazao vrhunsku klasu, skoro svi opasni napadi Srbije su polazili od njega, maksimalno je namučio crnogorske defanzivce, ali nije bilo sve savršeno u njegovom nastupu. Štaviše. Izgleda da je kapitenski debi bio stavio prevelik pritisak na njega, vrlo brzo je postao izuzetno nervozan što je umnogome uticalo na njegovu i igru tima. Bespotrebno ispucavanje lopte posle sudijskog zvižduka mu je rano donelo žuti karton i dodatno povećali nervozu, a to donelo i nekoliko grešaka u završnici akcija i dva propuštena zicera.

Mitrović: Crnogorski defanzivci su sve vreme igrali "flaster" nad napadačem Fulama, ali je on savršeno odradio svoj deo posla. Dva gola, deset u deset nastupa za Srbiju u 2018. Osim toga, Mitar je dobro koristio svoju snagu i fokus defanzivaca te otvarao prostor saigračima da iz drugog plana ugroze gol domaćina.

----------------

Jovičić od 73: Nije bio dovoljno dugo na terenu da bi se dobila potpuna slika njegovog učinka, ali na svom debiju je odradio posao za koji je zadužen, uneo svežinu i snagu u sredinu terena čime je pomogao saigračima da rutinski privedu meč kraju.

Milinković-Savić od 79: Suviše kratko bio na terenu za konkretnu ocenu, ali je Sergej pokazao sjajan pregled igre kada je odmah po ulasku u igru propustio loptu nakon dodavanja Živkovića iako je možda i sam mogao da šutira, te omogućio Mitroviću zicer za potvrdu pobede.

Radonjić 90+1: Prekratko na terenu za bilo kakvu ocenu.

---------------------------

Krstajić: Možda je malo pretenciozno reći, ali učenik je nadmudrio svog učitelja. Iako je sve iznenadio sa Gaćinovićem i Živkovićem u startnih 11 umesto Kostića i Milinković-Savića, selektor je dobro spremio tim za ovaj meč i konačno pronašao rešenje da zakrpi brojne rupe u odbrani. Potpuno je zatvorio ključnog igrača Crne Gore Stevana Jovetića, a osvežavanjem veznog reda u kritičnom trenutku meča je donekle zacementirao sve nade domaćina da se izbori za pozitivan rezultat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d