Nova vest
Fudbal

Utorak, 02.10.2018.

12:45

Amerikanka tužila Ronalda za silovanje, policija pokrenula istragu

Nakon što je nemački "Špigl" u petak preneo vest da je jedna Amerikanka optužila Kristijana Ronalda za silovanje, policija Las Vegasa je otvorila istragu.

Izvor: B92

Autor:B92

Amerikanka tužila Ronalda za silovanje, policija pokrenula istragu
Foto: Getty images

Ronaldo je demantovao navode nemačkog lista da je 2009. godine silovao 34-godišnju Katrin Majorgu u hotelskoj sobi u Las Vegasu, a njegovi advokati su najavili tužbu.

Incident je prema pisanju prijavljen policiji Las Vegasa, ali je ubrzo došlo do vansudskog poravnanja po kom je Ronaldo platio 375.000 dolara da slučaj ne bi dospeo u javnost.

Međutim, nakon što su u medijie procureli dokumentu u kojima se navodi slučaj iz Las Vegasa, bivša manekenka Majorga je odlučila da pokrene tužbu i u avgustu zatražila od lokalne policije da opet otvori slučaj.

Portugalac je izjavio da ga zloupotrebljavaju zbog promocije, ali je policija Las Vegasa ipak otvorila slučaj nakon što je Amerikanka pokrenula tužbu.

Ronaldo je navodno silovao devojku uprkos tome što je vrištala i ponavljala "ne" i "stani" nekoliko puta.

U tužbi se tvrdi da se Portugalac prilikom vansudskog poravnanja izvinio, izjavivši da mu je žao i da se uglavnom ponaša kao džentlmen, te da je priznao svojim predstavnicima da je devojka rekla ne.

Majorga tvrdi da je dobila 375.000 dolara u zamenu za ćutanje, ali njeni advokati ispituju validnost ovog sporazuma i traže njegovo poništavanje jer je slučaj vodio neiskusan advokat.

Ronaldo je sreo tada 24-godišnju Majorgu u noćnom klubu "Rain" u hotelu Palms Hotel and Casinu 13. juna 2009, tvrdi se u tužbi. Pozvao je nju i njene prijatelje da u svoj apartman da uživaju u pogledu na Las Vegas, a potom da mu se pridruži u đakuziju i dao joj majicu i šorts.

Majorga tvdi da dok se presvlačila u kupatilu Ronaldo joj je prišao, skinuo odeću i tražio da ga oralno zadovolji. Ona je odbila, ali ju je Portugalac odvukao u spavaću sobu i silovao dok je ona vrištala: "Ne, ne, ne".

Istog dana je prijavila incident policiji i otišla u bolnicu na pregled seksualnog napada, tvrdi se u tužbi.

Ona je prvo dobila da identifikuje Ronalda policiji, plašeći se javnog poniženja, dodaje se u tužbi, a kada je nekoliko nedelja kasnije rekla njegovo ime, detektiv joj je navodno poručio da će se suočiti sa odmazdom i da će njen potez biti predstavljen kao pokušaj iznude.

Medicinska sestra koja je pregledala devojku je imala isto mišljenje, pa je usled psihološke traume i straha odustala od tužbe i reakcije, tvrdi se u tužbi.

Tužba tereti Ronalda za fizički napad i sodomizaciju, namerno nanošenje emotivnih povreda, prinudu, prevaru i zlostavljanje ranjive osobe.

Takođe, tužba tvrdi da su Ronaldovi predstavnici pokušali da je uvere u svoje dobre namere prilikom novčane nadoknade za povrede, ali su u stvari pokušavali da spreče krivičnu istragu i podriju kredibilitet Majorge i tako joj umanje šansu da traži građansku odštetu.

Majorga je to opisala kao novo proživljavanje seksualnog napada. Ona je tokom godina ćutala o silovanju, ali je patila zbog posttraumatskog stresa, tvrdi tužba. Ona kaže da se mučila da održi veze i posao.

U međuvremenu, Ronaldo je izrastao u jednog od najbiljih fudbalera svih vremena, osvojio je pet "Zlatnih lopti" za najboljeg igrača sveta, četiri Lige šampiona i potpisao nekoliko višemilionskih ugovora sa klubovima i sponzorima.

Tužba iz Amerike je stigla nekoliko meseci nakon što je sa Juventusom dogovorio četvorogodišnju saradnju vrednu 30 miliona evra po sezoni.

U međuvremenu, u javnost su procureli dokumenti među kojima i privatna komunikacija između Ronalda i njegovih predstavnika, do koje je došao nemački dnevnik "Špigl".

Zbog toga je Majorga zadržala pravnog savetnika iz straha da bi mogla da bude povezana sa istim, ali je motivisana globalnom kampanjom protiv zlostavljanja žena #MeToo odlučila da progovori o silovanju, a u avgustu je predala dokumenta policiji Las Vegasa.

Među dokumentima se nalazi i jedan u kojem se pominje "neverovatno povoljno" poravnanje s obzirom na prirodu žalbi Majorge i potencijalni uticaj koji može da ima na Ronaldovu ličnu i profesionalnu reputaciju, uključujući i sponzorske ugovore.

U dokumentu koji prenosi "Špigl" se navodi da je izbegnut "katastrofalan efekat" i da mu se ne dozvoli putovanje u SAD, iako se ime Amerikanke nigde ne pominje.

Ronaldovi predstavnici su žestoko odbacili pisanje nemačkog medija uz pretnju tužbom. Članak su nazvali "novinarskom fikcijom" koja sadrži "neistinite i neosnovane navode i lažne i netačne optužbe".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

224 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve