Arhitekta analizirao Boaćijev gol: Lopta nije prešla liniju FOTO

Cela srpska sportska javnost već danima debatuje da li je Ričmond Boaći postigao gol u derbiju ili ne. Priključili su se i stručnjaci.

Izvor: B92
Podeli

* Sudijska komisija FSS: Ne znamo da li je gol, verujemo sudiji pored gola

Partizanu se javio arhitekta Zoran Veljović koji je na osnovu nacrtne geometrije izračunao da gol koji su sudije na čelu sa Danilom Grujićem priznale nije bio regularan.

Veljović je u dopisu klubu iz Humske naveo da je samo jednom u životu prisustvovao fudbalskoj utakmici, kada je vodio rođaka i dosađivao se, ali je ponudio svoju stručnu analizu sporne situacije koja je odlučila 158. "večiti" derbi.

Ovde sam dobio elemente koje kasnije koristim u analizama. Dobio sam horizont, mesto kamere i ugao kamere u odnosu na stativu.

Ugao kamere se poklapa sa linijom kaznenog prostora i tačkom ivice terena što sam posle pokazao u ortogonalnoj projekciji u odnosu na teren. Na osnovu dimenzija stadiona dobio sam tačan ugao kamere na terenu.

Iz relativnog odnosa parametara sa fotografije dobio sam stvarne odnose dimenzija na terenu, što je važno naročito da sam dobio dimenzije po dvema osama, što sam kasnije u ortogonalnoj projekciji koristio za stvarne podatke na terenu.

Foto: FK Partizan/Zoran Veljović
Foto: FK Partizan/Zoran Veljović

Ortogonalno dobio sam ugao kamere na terenu. Koristio sam dimenzije stadiona.

Foto: FK Partizan/Zoran Veljović
Foto: FK Partizan/Zoran Veljović

Detalj, položaj lopte i stative. Jasno se vidi da lopta nije prošla gol-liniju.

Foto: FK Partizan/Zoran Veljović
Foto: FK Partizan/Zoran Veljović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu