Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 24.09.2018.

17:00

Raka za B92: Loša komunikacija sudija, nema tehnologije, nema kamera…

Nekadašnji sudija i predsednik Sudijske komisije FS Beograda Raka Đurović prokomentarisao je za B92 spornu situaciju na 158. "večitom" derbiju (1:1).

Izvor: B92

Autor:B92

Raka za B92: Loša komunikacija sudija, nema tehnologije, nema kamera…
Foto: B92

Fudbaleri Crvene zvezde izjednačili su protiv Partizana golom Ričmonda Boaćea, ali taj detalj je podigao mnogo prašine.

Marin je sa Benom izveo korner, najviši u skoku je bio napadač iz Gane, ali njegov udarac je nekako zaustavio golman Stojković.

Posle žalbi obe ekipe, glavni arbitar Danilo Grujić je prihvatio sugestiju sudije iza gol linije i pokazao na centar, iako se na snimku ne vidi dobro da li je lopta prešla gol liniju.

"Ovde bi gol tehnologija bila zlata vredna", počeo je priču Đurović za B92.

Pa da li je onda potrebno uvesti je?

"Kako da ne. Gol tehnologiju niko nema razloga da osporava. Ona ne zaustavlja utakmicu, ne daje pravo bilo kome da se meša u odluke, prezentira nešto što je neko video… Tehnologija konstatuje, sudija preko svog časovnika vibracijama dobije informaciju, jasno stavi do znanja akterima utakmice i navijačima da je to razlog i niko ne polemiše".

Mnogo se posle duela polemisalo o lošoj postavci kamera, uvođenju VAR tehnologije, pa je još jednom loša infrastruktura uticala na ishod utakmica.

"U ovoj situaciji, u kojoj nemamo gol tehnologiju, meni je zasmetalo jer imamo TV prenos koji nam ne nudi ono što mora da nudi – da snimak bude u ravni sa gol linijom i da nas on uveri. Ovakav snimak nam delimično pruža priliku ili nam otvara dilemu. Ne mogu da shvatim i za mene je poražavajuće da na ovakvim utakmicama nemamo kameru na korner liniji, posebno kada se rade prenosi sa toliko kamera. Šta je najbitnije u fudbalu? Pogodak. Najvažnije je da nam potvrdite da je bio pogodak".

Đurović je i lično bio iznerviran jer, uprkos velikom iskustvu, nije imao dovoljno dobar uvid i mogućnost da sam zaključi koja je ispravna odluka.

"Nemamo gol tehnologiju koja se pokazala kao zlata vredna, o VAR tehnologiji možemo da polemišemo, a nemamo ni kameru kao tehničko pomagalo koje bi značilo. Na kraju krajeva i sudijama – da provere svoju odluku. Kasnije, ako ne tog istog trenutka, onda sutradan. Značilo bi svima nama koji smo gledali utakmicu, navijačima jedne i druge ekipe, igračima… Svi bi sa tom kamerom bili mirni. To mi je zasmetalo jer sam utakmicu gledao na televiziji i bio sam frustriran kada nisam mogao da dobijem neku bližu potvrdu".

Dodatnu konfuziju unelo je glavni arbitar Danilo Grujić koji nije odmah reagovao, već je čekao asistenciju kolege iza gola.

"Najbolja sudijska odluka je ona koja je ispravna, bez obzira kad se donese. Sudijska ekipa nije sastavljena od jednog člana – imate glavnog sudiju, pa dva pomoćnika, četvrtog sudiju koji pomaže u određenim stvarima da ne bi dekoncentrisao prvog. Uveli smo dodatne sudije, pa gol tehnologija i VAR. Bilo bi interesantno da smo u ovoj situaciji imali nešto od toga, ali je sada sudija morao da se osloni na pomoć svojih saradnika. Oni moraju blagovremeno da reaguju jer u suprotnom se izaziva nervoza i konfuzija. Da je kategorički istog trenutka komunikacija između njih postojala i da je glavni sudija odmah dosudio pogodak, ne bi bilo toliko protesta. Uvek bi bilo žalbi jer postoje dve strane – neko je tom odlukom oštećen, a neko privilegovan. Glavni sudija je imao lošu komunikaciju sa dodatnim sudijom. Arbitar iza gola, zajedno sa pomoćnim, potom preuzima potpunu odgovornost da li je lopta celim obimom prešla liniju ili ne. Vrlo često smo imali ovakve situacije koje vizuelno varaju, niste sigurni… Prvo imate utisak da je pogodak, ali se pojavi snimak koji vas demantuje", zaključio je Đurović za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve