Nova vest
Fudbal

Utorak, 18.09.2018.

14:00

"NY Times" o Zvezdi: Podsetnik da fudbal nije nastao 1992...

"Mesto Crvene zvezde u Ligi šampiona govori mnogo više nego samo o ponosu jednog kluba".

Izvor: P. Tadić

Autor: P. Tadić

Foto: FK Crvena zvezda

"To je eho kako je nekada bilo i poruka da su postojala vremena kada fubalski tereni nisu bili nejednaki i kada su timovi širom Evrope mogli da se takmiče. Plasman Crvene zvezde nas podseća da istorija nije krenula 1992. godine, da nije sve u engleskim, španskim ili italijanskim gigantima koji imaju monopol nad veličinom, nad slavnim sećanjima", ovako piše jedan od najpoznatijih svetskih listova "New York Times".

Novinar "Tajmsa" Rori Smit odlučio je da posveti tekst šampionu Srbije na dan kada će Crvena zvezda odigrati prvi meč od kada se Liga šampiona igra u ovom formatu.

Nije često da Amerikanci pišu o klubovima sa ovih prostora, međutim Zvezda kao nekadašnji šampion Evrope zaslužuje poštovanje mnogih, pa tako i novinara u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Trijumf Crvene zvezde pre 27 godina pripada nekom drugom svetu. To je poslednji put da se odmah igrala eliminaciona faza i poslednji put da su učestvovali samo šampion država. Sledeće sezone UEFA je uvela grupno takmičenje, a potom je 1994. godine osnovana Liga šampiona", piše Smit i dodaje:

"Ta pobeda Crvene zvezde predstavlja nešto sasvim drugačije – to je poslednji put da je tim iz istočne Evrope bio u mogućnosti da se bori sa gigantima sa zapada. Samo je Dinamo Kijev 1999. godine došao do polufinala Lige šampiona. U retrospektivi, 1991. godina nije bila samo kraj za jedan klub ili državu, već za pola kontinenta".

Tekst "Njujork Tajmsa" upravo se zasniva na tome kako je nekada bilo, a kako je sada. Da je Liga šampiona mnogo napredovala i da je prosto nemoguće za istočne klubove da se takmiče protiv engleskih, nemačkih, španskih, francuskih ili italijanskih klubova.

Međutim, ulazak Crvene zvezde u elitno društvo vratilo nas je 27 godina unazad i podsetilo kako je nekad bilo, piše Smit.

"U četvrtom šeširu mnogo je bilo klubova kao Zvezda, koji su se nadali da će biti malo više od smetnje za bilo koji supertim. Niko (od tih klubova iz četvrtog šešira) nije polemisao kako će žreb uticati na šanse da se osvoji Liga šampiona. To bi bilo skoro isto čudo kao i kada bi se Zvezda plasirala u nokaut fazu", piše Smit i nastavlja:

"To je priroda moderne Lige šampiona – ona je postala isključivo zaštita timova koji dolaze iz pet najvećih liga Evrope".

Liga šampiona je zbog toga postala popularna širom sveta, pošto se najbolji i najskuplji timovi Evrope takmiče jedni protiv drugih na svake dve nedelje.

"Ipak, Zvezdi pripada mesto u Ligi šampiona ove sezone, čak i ako se ispostavi da će njeno učešće biti 'minijaturno'. Zvezdino učešće neće biti samo da popuni broj takmičara, da bude prepreka, već će poslužiti kao uspomena, podsetnik, onoga što je izgubljeno", navodi Smit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

141 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve