Nova vest
Fudbal

Petak, 31.08.2018.

17:15

Britanci hvale Zvezdu: Sastav koji je promenio istoriju engleskog fudbala

"Od 1977. do 1984. engleski timovi osvojili su sedam LŠ. Do 1977. godine to se dogodilo jednom. Crvena zvezda i Miljan Miljanić očito su nas nečim naučili".

Izvor: P. Tadić

Autor: P. Tadić

Britanci hvale Zvezdu: Sastav koji je promenio istoriju engleskog fudbala
Foto: Getty Images

Ovo je citat britanskog portala "Game of the people" koji se dosta bavi istorijom fudbala i podseća nas na neke sjajne ekipe iz sredine prošlog veka.

"Sjajno je videti Crvenu zvezdu ponovo u Ligi šampiona. Da li se sećate kada su održali lekciju engleskom fudbalu 70-tih godina prošlog veka?", objavio je ovaj portal na Tviteru.

Uz to okačili su kolumnu "Red Star Belgrade – the team that changed English football", u kojoj pišu o sjajnoj generaciji koju je predvodio legendarni Miljan Miljanić.

Sezone 1973/1974 Crvena zvezda izbacila je Liverpul ukupnim rezultatom 4:2 (2:1, 2:1), a britanski portal navodi da je to bio primer tehničke briljantnosti od strane jugoslovenskih fudbalera.

Miljanić je bio veliki fan Rinusa Mihelsa i "totalnog fudbala", međutim njegov pristup fudbalu bio je više defanzivno orijentisan, piše "Game of the people".

Crvena zvezda bila je previše pametna za Liverpul. Dva puta su ih jugoslovenski fudbaleri "pretukli" i čuveni trener Bil Šankli i njegovi pomoćnici bili su "uništeni", navode Britanci.

Zbog ovog poraza Liverpul je morao da preispita način na koji igraju u Evropi. Ono što je sledilo jeste fudbal sa više dodavanja i dosta strpljenja, stil koji nije bio uvek zabavan, ali je bio delotvoran. Ovakav stil doneo je Liverpulu dominantnost narednih 15 godina i potpuno podigao fudbal u Engleskoj.

Istorija će gledati tim Crvene zvezde iz 1991. godine kao vrhunac kluba, međutim postava iz 70-tih godina prošlog veka naučiće lukavog starog Škota kako da promeni sastav za napad na evropske titule.

"Još uvek pričaju o toj novembarskoj noći 1973. godine kao katalizatoru za novu eru engleskog fudbala. Od 1977. do 1984. engleski timovi osvojili su sedam LŠ. Do 1977. godine to se dogodilo jednom. Crvena zvezda i Miljan Miljanić očito su nas nečim naučili", zaključuje britanski list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve