Nova vest
Fudbal

Subota, 18.08.2018.

14:30

Građani NS negoduju zbog ponašanja policije na mečevima Vojvodine

Građani Novog Sada koji navijaju i podržavaju fudbalski klub Vojvodina, negodovali su zbog, kako su naveli, dugogodišnjeg neprincipijelnog ponašanja policije.

Izvor: B92

Autor:B92

Građani NS negoduju zbog ponašanja policije na mečevima Vojvodine
Foto: Thinkstock (ilustracija)

U otvorenom pismu koje je potpisano sa "građani Novog Sada kojima je Vojvodina u srcu", navedeno je da im policija krši elementarna ljudska prava i slobodu kretanja, jer navijače Vojvodine zadržava na stadionu i po više sati nakon utakmice, sve dok "navijači suptrotnog tima ne budu na bezbednoj udaljenosti".

Navodi se da je na poslednjoj utakmici protiv Crvene zvezde u Novom Sadu, ljubiteljima FK Vojvodine na sve tri tribine sa kojih su pratili utakmicu, policija zabranila da napuste stadion punih 45 minuta, iako je među njima bilo i roditelja sa decom i ljudi s hroničnim oboljenjima.

Dodaje se da je pod istim izgovorom da sa stadiona ne smeju biti pušteni sve dok navijači gostujućeg tima ne budu bili na dovoljno velikoj udaljenosti, na poslednjoj utakmici protiv Partizana, publika ostala zatvorena punih sat i po vremena nakon završetka meča.

Kako su naveli, policija se prema navijačima Vojvodine isto tako ponaša i u Beogradu, kada je novosadski tim u gostima, jer su i tada "na stadionima rivala ostajali zaključani čak i po dva sata nakon utakmice".

Na meču protiv Radničkog u Nišu koji je odigran tokom prošle sezone, ljubitelji FK Vojvodine su bili zadržani na stadionu 45 minuta posle utakmice, a kako se dodaje u otvorenom pismu, tada su bili "primorani i na legitimisanje, iako je meč prošao bez incidenata".

"Nažalost, ovakvih primera ima još puno i u svakom od njih osim zloupotrebe sile i selektivne primene zakona nismo zaključili ništa što bi makar ličilo na poštene principe u odnosu prema ljubiteljima FK Vojvodina", dodali su građani.

Naveli su da ih policija i organizatori utakmica "već godinama tretiraju kao građane drugog reda".

Pozvali su sve građane Novog Sada koji navijaju za ovaj klub da se izbore za svoja prava tako što će na predstojećoj utakmici protiv Bačke demonstrativno napustiti stadion deset minuta pre završetka meča.

"Tako bi zajedničkim delovanjem skrenuli pažnju javnosti na ovaj dugogodišnji problem koji sve iskrene navijače i ljubitelje fudbala odvraća sa stadiona i obesmišljava sve naše napore da privolimo Vojvodinaše da dolaze na utakmice svog kluba", piše u pismu.

Utakmica petog kola Super lige Srbije između Vojvodine i Bačke igra se u subotu od 20 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve