Nova vest
Fudbal

Utorak, 24.07.2018.

17:45

"Partizan – od dominacije i fabrike talenata, do fešte i rasizma"

Zvanični sajt Trakaija, narednog rivala Partizana u borbi za Ligu Evrope, imao je samo reči hvale za narednog rivala.

Izvor:

Autor:

StarSport

"Pošto smo krenuli iz preeliminarne faze, narednog četvrtka u sklopu kvalifikacija za Ligu Evrope gostovaćemo u Beogradu – čuvenom Partizanu", navodi se na početku teksta.

Litvanci podsećaju da su crno-beli 27 puta bili prvaci države, uključujući i nekadašnju zajedničku državu Jugoslaviju, ističući "dominaciju Partizana u nacionalnom šampionatu u prethodnoj deceniji", odnosno osam šampionskih pehara, od kojih je šest u nizu, pre nego što je Crvena zvezda uspela prošle sezone da stigne kao prva.

Istovremeno, u prvi plan se ističe omladinska škola tima iz Humske, uz nabrajanje igrača kao što su Aleksandar Mitrović, Lazar Marković, Stevan Jovetić, Adem Ljajić, Stefan Savić, Matija Nastasić – dokazana imena u evropkim imenima, igrači koji su rasli u Partizanu i potom klubu doneli značajne finansijske prihode.

Posle podsećanja na prethodne evropske sezone Partizana, kao i na ubedljivo slavlje u dvomeču sa Rudarom iz Pljevalja u prethodnoj rundi, ali i poraz od Radnika u Surdulici, Litvanci su se dotakli i navijača.

"U praksi, sve zemlje na Balkanu imaju impresivnu navijačku kulturu kada je u pitanju organizovana podrška, ali je Beograd ipak posebna priča. Tu se nalaze i navijači spomenute Crvene zvezde, protivnika prvaka Litvanije Suduve u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a njihov okršaj kotira se veoma visoko – kao jedan od najboljih i najintenzivnijih u svetu fudbala, ali i sporta generalno".

Ipak, pored fenomenalne atmosfere, Litvanci u prvi plan stavljaju i "rasističke ispade 'Grobara, čak i prema sopstvenim igračima".

"Stadion Partizana može da primi 30.000 gledalaca, i kada je pun atmosfera je zaista neverovatna, ali sve to ima i ružnu stranu. Navijači Partizana poznati su i po rasističkim ispadima prema svojim igračima", zaključuje se, uz konstataciju da ih je protiv Rudara bilo oko deset hiljada, kao i da ih treba očekivati na revanšu u Litvaniji.

Vicešampion Srbije će Trakai dočekati u četvrtak od 20.30.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve