Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 17.05.2018.

11:09

Da li će se Volfsburg opet izvući?

Drugu sezonu u nizu Volfsburg je na ivici eliminacije iz Bundeslige, ali opet će imati šansu da u baražu izbori opstanak u eliti.

Izvor: AK

Autor: AK

Da li će se Volfsburg opet izvući?
Foto: Getty images

Prošle sezone "Vukovi" su "preživeli" baraž nadigravši Ajntraht iz Braunšvajga sa 1:0 u dvomeču.

Ove godine mesto u najvišem rangu nemačkog fudbala pokupaće da im oduzme Holstajn Kil.

Tradicija je na strani Volfsburga jer su bundesligaši poslednjih pet godina dobijali baraž protiv trećeplasiranog tima Cvajte.

Pre Volfsburga, bitku za opstanak dobijali su Ajntraht Frankfurt, Hofenhajm i Hamburg dva puta. Poslednji drugoligaš koji je do elite stigao preko baraža bila je Fortuna Diseldorf 2012, nadigravši Hertu iz Berlina.

Osim Fortune, još je samo jedan drugoligaš uspeo da u devet godina otkako je Bundesliga uvela baraž za opstanak uspeo da nadigra prvoligaša u 180 minuta, Nirnberg 2010.

Volfsbug, koji je bio šampion i vicešampion Nemačke u poslednjih desetak godina, tim koji je 2016. pobedio Real Madrid u Ligi šampiona, značajno je pao u poslednjih nekoliko sezona.

Međutim, "Vukovi" su ipak za ovu potrošili 44 miliona evra za trojicu pojačanja, dok s druge strane ceo tim Kila vredi manje od 17 miliona evra.

Drugi pokazatelj u ogromnoj razlici ova dva kluba je i stadion na kojem igra Hilstajn, on je kapaciteta 10.000 mesta što ne ispuvanja norme Bundeslige, mora imati najmanje 15.000, od čega 8.000 za sedenje.

Međutim, Kil trenutno ima većih problema, a to je upravo Volfsburg. Tim Bruna Labadije je u finišu sezone BL podigao formu i u meču odluke razbio Keln sa 4:1. To je prvi meč u kojem su "Vukovi" postigli više od jednog gola još od 3. decembra.

"Ne postoji alternativa za pobedu. Možeš da uložiš sav svoj trud,ali ako ne ostvariš rezultat to ništa ne znači. Dobro je biti pod pritiskom, kao u finalu nekog kupa, iako nas očekuju dva finala sada", rekao je Labadija.

S druge strane, Kil bukvalno nema šta da izgubi iako će svakako gorko žaliti ako se ne domognu Bundeslige.

Klub je već ostvario neverovatan uspeh jer mu je tekuća sezona u "Cvajti" bila prva u drugoj ligi posle 36 godina, a plasman u elitu bi im bio debitantski u Bundesligu.

"Ovo je na neki način istorija. Sve je moguće, daćemo sve od sebe da to ostvarimo", rekao je bez pritiska trener Kila Markus Anfang.

Prvi meč baraža za mesto u Bundesligi između Volfsburga i Kila na programu je u četvrtak od 20:30 u Volfsburgu. Revanš je u ponedeljak u Kilu.

Iz Bundeslige su direktno ispali Keln i Hamburg (prvi put u istoriji), dok su se u elitu vratili Fortuna Diseldorf i Nirnberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve