Nova vest
Fudbal

Sreda, 16.05.2018.

20:30

Grizman doneo Atletiku treću Ligu Evrope u poslednjih 10 godina!

Atletiko Madrid pobednik je Lige Evrope za sezonu 2017/2018 pošto je u velikom finalu savladao Olimpik iz Marseja – 3:0 (1:0)!

Izvor:

Autor:

Grizman doneo Atletiku treću Ligu Evrope u poslednjih 10 godina!
Photo by Laurence Griffiths/Getty Images

'Jorgandžije' su na krcatom 'Grupama' stadionu u Lionu stigle do trećeg trofeja u najmasovnijem evropskom takmičenju u klupskoj istoriji, a ujedno i trećeg u poslednjoj deceniji – posle trijumfa 2010. i 2012. godine.

Junak vicešampiona Španije bio je sjajni Antoan Grizman sa dva pogotka, dok je konačan rezultat za veliko slavlje Madriđana postavio kapiten Gabi u samom finišu susreta.

Ipak, pitanje je kako bi se meč, u kom se Olimpik zbog broja navijača osećao kao kod kuće, odvijao da je Valter Žerman već u četvrtom minutu iskoristio stopostotnu šansu, posle idealnog proigravanja Dimitrija Pajea.

Marsej je nastavio da dominira i može se reći da je bio daleko bolji rival u prvom poluvremenu, o čemu svedoči i daleko veći posed lopte (65%-35%) kao i veći broj šuteva (6-2), ali su dva detalja u potpunosti promenila dalji tok susreta.

Najpre je u 21. minutu, u jednoj naizgled bezopasnoj situaciji, Zamba Anguisa katastrofalno primio dodavanje Stiva Mandande na tridesetak metara od gola, Gabi odmah prosledio loptu do Francuza, a ovaj rutinski zatresao mrežu za vođstvo.

Nije nekadašnji prvak Evrope uspeo da se oporavi od šoka, da bi ga desetak minuta kasnije sačekao novi. Najbolji igrač i kapiten, Paje je morao iz igre zbog povrede, što mu je jako teško palo i sa suzama u očima zaputio se ka klupi.

Atletiko je do odlaska na odmor u potpunosti umrtvio igru, dodatno se zatvorio i još agresivnijim presingom terao rivala sve dalje od kaznenog prostora, pre nego što je fenomenalni Grizman najavio konačan ishod već posle četiri minuta nastavka.

Madriđani su sada bili ti koji su diktirali ritam, a novo loše postavljanje Olimpika ovoga puta kažnjava Gabi pravovremenim pasom za verovatno novog napadača Barselone, koji potom ulazi u kazneni i divnim udarcem prebacuje istrčalog Mandandu.

Pokušao je Rudi Garsija nešto da promeni izmenama, ali je njegova ekipa tek u samom finišu zaigrala onako kako je to trebalo da čini tokom celog drugog dela duela, pa je stativa rezerviste Kostasa Mitroglua u 82. minutu sve što smo od njih videli u nastavku.

Tačku na još jednu besprekornu taktičku postavku Dijega Ćola Simeonea, koji je zbog suspenzije meč pratio sa tribina, stavio je asistent kod drugog pogotka – lepim udarcem u poslednjem minutu regularnog toka susreta.

Simeone je stigao do svog drugog trofeja u Ligi Evrope, a ukupno šestog na klupi Atletika, dok su Španci ovim trijumfom nastavili dominaciju svoje nacije na Starom kontinentu osvojivši sedmi od osam poslednjih velikih evropskih trofeja.

S druge strane, Olimpik, kome je ovo treći poraz u finalima Kupa UEFA/Lige Evrope, i dalje ima šansu da se domogne mesta u Ligi šampiona, ali samo u slučaju da slavi na zatvaranju Lige 1, a njegov imenjak iz Liona ne savlada Nicu takođe kao domaćin.

Kraj – Atletiko je šampion Lige Evrope! Pehar najmasovnijeg takmičenja pod okriljem UEFA potpuno zasluženo ide put Madrida. Dijego Ćolo Simeone još jednom je savršeno postavio taktički deo, a njegovi igrači na čelu sa neverovatnim Grizmanom još jednom sve sproveli u delo.

89' GOOOOOL – Tačku na gotovo besprekornu partiju Altetika stavlja Gabi posle školske kontre svog tima.

Dijego Kosta povukao je napad i odlično uočio veliki prostor i usamljenog saigrača na drugoj stativi, a iskusni vezista snažnim i prezicnim udarcem još jednom savladao nemoćnog Mandandu – 0:3!

82' – Garsija u samom finišu kao poslednju nadu uvodi centarfora grčke reprezentacije Kostasa Mitroglua, umesto tragičara Žermana, a malo je nedostajalo da upravo Mitroglu unese dramu u poslednjih desetak minuta igre, Ali, lopta se posle sjajnog skoka, istog takvog centaršuta Sansonea, i udarca glavom od unutrašnjeg dela stative odbila nazad u polje.

73' – Međutim, kratko je trajala ofanziva Olimpika pre nego što su Madriđani povratili kontrolu nad dešavanjima na terenu i vratili centar zbivanja na polovinu protivnika. Igrači Atletika tražili su i penal pošto je lopta, posle šuta Saula Nigesa, pogodila Luisa Gustava u ruku, ali je holandski arbitar pokazao na korner, procenivši da nije bilo namere.

67' – Marsej je tek posle dvadesetak minuta igre u drugom poluvremenu uspeo da se izbori sa pritiskom, odnosno da počne ponovo da preti Atletiku. Ipak, uglavnom su to bili bezopasni pokušaji preko krila, dok je udarac Nikolasa Sansonea sa desetak metara iskosa bio poprilično neprecizan.

57' – U međuvremenu je i Rudi Garsija izvršio prvu izmenu u nameri da malo prodrma ekipu, uvevši u igru Klintona N'Žijea umesto Lukasa Okamposa.

53' – Sve je praktično moglo da bude gotovo nekoliko minuta kasnije da je Dijego Godin bio za nijansu precizniji. Grizman je poslao loptu iz kornera na bliži rogalj peterca, Urugvajac bio najbolji u skoku, ali loptu pogađa samo spoljni deo mreže iznad prečke.

49' GOOOOOL – Drugi deo susreta počeo je uz veoma jaku kišu u Lionu, sada je Atletiko bio taj koji je pretio od trenutka kada je lopta krenula sa centra, da bi već posle četiri minuta Antoan Grizman duplira prednost 'Jorgandžija'.

Posle veoma lošeg postavljanja i ne baš najsrećnije izvedenog auta, usledila je munjevita kontra vicešampiona Španije – Koke odlično upošljava fenomenalnog Francuza, ovaj ulazi u kazneni udarac i divnim udarcem samo prebacuje loptu preko istrčalo Stiva Mandande.

Poluvreme – Marsej je imao loptu preko 60 odsto vremena u svom posedu, šutirao je dva puta više nego Atletiko ka golu, ali ih je katastrofalan prijem Zambe Aguise u velikoj meri poremetio, uz povredu najboljeg igrača, i nisu uspeli da se oporave do odlaska na odmor.

Videćemo koliko će imati snage i koncentracije za veliki preokret u nastavku.

40' – Pokušavala je ekipa Rudija Garsije da se oporavi od dva zaista velika šoka i povrati nivo igre iz uvodnog dela susreta, ali su igrači Dijega Ćola Simeonea radili sjajan posao i visokim, agresivnim presingom sve više terali protivnika od svog kaznenog.

32' – Posle primljenog pogotka, nekadašnjeg prvaka Evrope zadesio je novi veliki peh jer Dimitri Paje nije bio u stanju da nastavi meč. Daleko najbolji igrač Olimpika sa suzama u očima napustio je teren, a na njegovo mesto ušao je dvadesetogodišnji Maksimilijan Lopes, igrač za koga je ozbiljno zainteresovan Zinedin Zidan, trener madridskog Reala.

26' – Jeste Marsej ubrzo ponovo preuzeo kontrolu, međutim 'Jorgandžije' im ovoga puta nisu dozvolile da im ozbiljnije zaprete.

21' GOOOOOL – Nepisano fudbalsko pravilo ispostavilo se tačnim po ko zna koji put u 21. minutu igre na stadionu u Lionu, a Atletko nam je još jednom demonstrirao koliko je fatalan kada mu se pruži i najmanja šansa.

Naizgled bezopasna situacija pretvorila se u pravi košmar, Stiv Mandanda odigrao je pâs do usamljenog Zamba Anguise, ali je Kamerunac očajnjo primio loptu, Gabi je odmah prosledio do Antoana Grizmana koji nemilosrdno trese mrežu sa desetak metara – 0:1!

18' – Atletiko prvi put preti iz prekida u 14. minutu, ali odbrana Marseja na vreme reaguje i otklanja opasnost posle centaršuta Kokea, pre nego što je Olimpik ponovo preuzeo inicijativu i počeo da preti serijom udaraca iz daljine.

12' – Francuski tim je osokoljen dobrim početkom stvorio još jednu opasnu situaciju pred golom rivala, dok je istovremeno uspevao da drži loptu u svojim rukama i diktira ritam. Na ulasku u deseti minut igre Dijego Kosta je već uspeo da iskaže svoj temperament, nepotrebno oštrim startom, ali je imao sreće i nije dobio javnu opomenu od arbitra Bjerna Kujpersa.

5' – Posle stegnutog i nervoznog početka na obe strane, prvi do velike šanse stiže Marsej. Kapiten Dimiti Paje je idealno proigrao Valtera Žermana, ovaj izašao sâm ispred Jana Oblaka, ali je veoma loše šutirao i poslao loptu visoko preko prečke!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve