Nova vest
Fudbal

Utorak, 15.05.2018.

20:40

Prvi Mančinijev korak – povratak Balotelija u reprezentaciju

Novi selektor fudbalske reprezentacije Italije Roberto Mančini planira razgovor s napadačem Mariom Balotelijem o povratku u nacionalni tim.

Izvor: B92

Autor:B92

Prvi Mančinijev korak – povratak Balotelija u reprezentaciju
Getty images

Mančini namerava da ojača ekipu koja nije uspela da se plasira na Svetsko prvenstvo, prvi put posle šest decenija.

Baloteli nije nastupao za nacionalni tim od Svetskog prvenstva 2014. godine, ali je uvek imao dobru saradnju s Mančinijem koji ga je trenirao u Interu i Mančester sitiju.

"Baloteli je italijanski fudbaler. Svakako ćemo ga uzeti u razmatranje i pokušati da ga vratimo u reprezentaciju. On je jedan od igrača kojeg želimo da vidimo u formi kakvoj je bio na Evropskom prvenstvu 2012. godine pod selektorom Čezarom Prandelijem", rekao je Mančini na zvaničnoj promociji u Firenci.

Na Evropskom prvenstvu 2012. godine Baloteli je bio jedan od najzaslužnijih igrača na putu Italije do finala. On je postigao 13 golova na 33 nastupa za "azure", a prethodne sezone u Nici imao je zapaženu ulogu.

Mančini je sa FS Italije potpisao dvogidšnji ugovor, uz mogućnost produžetka saradnje do Svetskog prvenstva 2022. godine u Kataru. Navodno će zarađivati dva miliona evra po sezoni, što je znatno manja zarada nego dok je do skora obavljao trenerski posao u Zenitu iz Sankt Peterburga.

On je u ponedeljak sporazumno raskinuo ugovor sa Zenitom.

"Odustao je od velikih primanja zarad ovog posla. To svedoči o njegovoj potpunoj odlučnosti i želji da preuzme reprezentaciju Italije", rekao je komesar FS Italije Roberto Fabričini.

Mančini je rekao da mu je glavni cilj osvajanje EP 2020. godine.

"Dugo nismo osvojili Evropsko prvenstvo (Italijani su jedinu titulu na EP osvojili 1968. godine na domaćem terenu) i to je pored Lige nacija, naš primarni cilj", rekao je Mančini.

Ovaj 53-godišnji trener selektorsko mesto preuzeo je od Djan Pjera Venture, koji je otpušten u novembru posle neuspeha u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

"Mislim da je ovo pravi trenutak za mene da preuzmem ovaj posao. Nalazimo se u teškim vremenima i predstoji nam mnogo posla. Želim da vratim Italiju na mesto koje joj pripada, a to je u sam svetski i evropski vrh", rekao je Mančini.

On je dodao da je jako bitno izvršiti smenu generacija, odnoso priključiti mladje igrače "A" selekciju.

"Važno je da svako ko nosi ovaj dres to čini sa ponosom, da mu srce bude puno, jer je san svakog mladog fudbalera da obuče dres s nacionalnim grbom. Moramo da napravimo ekipu za godine pred nama, tako da će svakako biti mladjih igrača u selekciji", rekao je novi selektor Italije i dodao da će i veterani poput Danijele De Rosija takođe biti u sastavu, ukoliko su najbolji u tom trenutku.

On je tokom karijere trenirao Fiorentinu, Lacio, Inter, Mančester siti i Galatasaraj, a nedavno je napustio i Zenit iz Sankt Peterburga. Svoj debi na klupi Italije imaće 28. maja u Švajcarskoj u prijateljskoj utakmici protiv Saudijske Arabije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve