Nova vest
Fudbal

Petak, 11.05.2018.

11:25

"Bane nije problem, Matija propušta SP, Kostarika odlučuje sudbinu"

Sportski direktor fudbalske reprezentacije Srbije Goran Bunjevčević očekuje da meč sa Kostarikom na startu Mundijala odredi sudbinu naše reprezenacije u Rusiji.

Izvor: B92

Autor:B92

Foto: StarSport

Srbija će osim sa Kostarikom igrati u grupi još sa Švajcarskom i Brazilom, ali će prvi meč sa timom iz Centralne amerike 17. juna značajno usmeriti tok turnira za "Orlove".

Iz tog razloga FSS je za pripremne mečeve pred Mundijal dogovorio test utakmice sa Čileom i Bolivijom.

"Koliko god se mi trudili da rasporedimo teret na sve tri utakmice taj meč sa Kostarikom će biti osnova celog SP. Pozitivan rezultat bi dao dodatni elan i motiv našim igračima za naredne utakmice. Zato smo se opredelili da rivali u te dve utakmice pred SP budu Južnoamerikanci. Mislim da imaju sličan stil kao Kostarika. Biće teško, obično su tvrde i čvrste utakmice sa Čileom i Bolivojom, koji se nisu kvalifikovali na SP, oni su često agresivni na takvim utakmicama, a dosta je bitno za naše igrače da se naviknu na stil južnoameričkih reprezentacija. Naravno i da ne potcene Kostariku koja je na prošlom SP ostvarila neverovatan rezultat (četvrtfinale u Brazilu 2014, prim. aut). Mislim da će ta utakmica odrediti sudbinu reprezentacije", rekao je Bunjevčević za 02.

Glavno pitanje pred SP je status doskorašenjeg kapitena Branislava Ivanovića koji je nedavno doživeo povredu u dresu Zenita, a nedavno nije učestvovao u snimanju promotivnog spota reprezentacije.

"Bane je doživeo malu povredu u Rusiji, ali na svu sreću biće brzo sanirana. Imali smo razgovor s njim, selektor i ja. Lepo smo razgovarali. Nisu to lake priče. Međutim, Bane je posle tog razgovaora na najbolji mogući način opravdao poverenje svojim ponašanjem, protiv Nigerije pokazao da se vraća na svoje stare igre. Neće s njim biti nikakvih problema u vezi sa statusom u reprezentaciji", kaže direktor selekcije.

S druge strane, Srbija će ipak biti oslabljena u odbrani zbog teže povrede štopera Šalkea Matije Nastasića.

"Što se tiče Nastasića, on nažalost neće biti u prilici da pomogne reprezentaciji. Doživeo je težu povredu. Takve stvari nas i najviše muče i brinu, šta će se dešavati pred samo SP. Vrlo je važno da naši igrači "prežive" taj period do završetka njihovih prvenstava i pripremni period jer u slučaju povreda dolazimo u situaciju da moramo da tražimo alternative i zamene", ističe Bunjevčević.

Uoči turnira u Rusiji dosta je nepoznatih u vezi sa timom koji će voditi selektor Mladen Krstajić, da li će se osloniti isključivo na iskusne momke koji su odveli tim na SP ili će ukazati šansu i mladim snagama.

"Ključna stvar je da smo plasmanom na SP ostvarili neverovatan uspeh. Postoje toliko velike reprezentacije i sile koje nisu uspele, a mi smo se kvalifikovali kao prvi u grupi. Tome se ne pridaje tolika pažnja, ali ovaj plasman je kruna "karijere" FSS. Savez mora da pokuša da ostvari što bolji rezultat, ali plan saveza je dugoročnije perspektiva i plasman na sledeće takmičenje Evropsko prvenstvo. Ne treba dizati euforiju jer je već odlaskom ostvaren neverovatan uspeh. Na selektoru i sturčnom štabu, zajedno sa mnom, je velika odgovornost da predstavimo Srbiju što bolje na SP. Mi nismo neka preterana velesila, pokazaćemo svima da s nama nije lako igrati, svaki pozitivan rezultat će biti samo dodatna kruna na ovaj rad", kaže bivši reprezentativac.

Bunjevčević uoči SP ističe ključnu stvar – atmosferu.

"Mnogo sam ponosan. Igrači su posle utakmice sa Nigerijom pokazali nešto što nam daje za pravo da možemo da se nadamo zajedništvu i dobrom drugarstvu među njima. A kad toga ima, biće i dobrih rezultata. Svi smo, ceo FSS zajedno sa igračima, mnogo znatiželjni kako će sve to izgledati, puni smo pozitivne energije. Mislim da možemo da na najbolji mogući način prezentujemo Srbiju na SP. Nama je najvažnije da glavni cilj, plasman, dobrim igrama nadogratimo za ono što nas čeka u narednom periodu", zaključio je Bunjevčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Grizman prekida rekordni niz

Francuski fudbaler Antoan Grizman propustiće prijateljske utakmice reprezentacije sa Nemačkom i Čileom, zbog uganuća desnog skočnog zgloba.

Beta

23:45

12 h

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d