Nova vest
Fudbal

Sreda, 09.05.2018.

17:25

Zvezdinih 39 godina od finala Kupa UEFA

Crvena zvezda obeležava 39 godina otkako je njena generacija igrala finale nekadašnjeg Kupa UEFA.

Izvor: B92

Autor:B92

Zvezdinih 39 godina od finala Kupa UEFA
Foto: FK Crvena zvezda

Crveno-beli su 9. maja 1979. u prvoj utakmici dočekali Borusiju iz Menhengladbaha. Prethodno, Zvezda je u polufinalu eliminisala berlinsku Hertu, a pre toga i engleske klubove — Arsenal i Vest Bromvič Albion.

Crvenu zvezdu je sa klupe predvodio Branko Stanković, poznat po vojničkoj disciplini koju je implementirao u samu ekipu.

Zvezda je imala promene u svom igračkom sastavu pa je malo ko verovao da crveno-beli mogu da urade nešto u Evropi. "Ambasador“ je uspeo da stvori dobru ekipu koja ni u finalu nije ostavila lošiji utisak od protivnika.

Zvezda je stavljala na muke Volfganga Knejba, tresla se i stativa i onda dala gol u 22. minutu. Napad po desnoj strani, Petrović je kroz zadnju liniju odbrane Nemaca proigrao Jovanovića, ovaj sa gol-aut linije centrirao ka petercu, a tamo je spreman bio Miloš Šestić, koji je gađao bliži ugao gola Borusije.

Crvena zvezda je gotovo sve prethodne rivale te sezone eliminisala nakon beogradskih pobeda minimalnim rezultatom. Borusija je to promenila. U 60. minutu, posle centaršuta sa leve strane, Jurišić je, u želji da reaguje ispred napadača Borusije, glavom psolao loptu u sopstvenu mrežu. Bio je ovo gol u gostima koji je nemačkoj ekipi mnogo značio.

Utakmica je završena rezultatom 1:1. U pitanju je svakako bio aktivan rezultat, ali poznato je na koji način i uz čiju pomoć je nemačka ekipa uspela da postigne gol u revanš utakmici, i osvoji evropski trofej.

Zvezdinoj generaciji iz 1979. je ovaj trofej "skliznuo" iz ruku. Utisak mnogih je da se Zvezdi sve vratilo 12 godina kasnije, međutim nipošto se ne sme zaboraviti ova sjajna generacija koja je čitave sezone u Evropi demonstrirala koliko je fudbal lepa, jednostavna i atraktivna igra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve