Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 26.04.2018.

21:00

LE: Arsenal ispustio pobedu sa igračem više, euforija u Marseju!

Arsenal i madridski Atletiko remizirali su u Londonu 1:1 (0:0), dok je Olimpik u Marseju porazio Salcburg 2:0 (1:0) u prvim mečevima polufinala Lige Evrope.

Izvor:

Autor:

LE: Arsenal ispustio pobedu sa igračem više, euforija u Marseju!
Photo by Richard Heathcote/Getty Images

'Tobdžije' će i te kako imati za čime za žale, najpre jer su već od desetog minuta igrali sa igračem više, ali i jer su propustili nekolicinu odličnih prilika.

Ipak, mora se istaći i fantastična partija golmana 'Jorgandžija' Jana Oblaka, kao i hladnokrvnost Antoana Grizmana u 82. minutu za konačnih 1:1.

Prethodno je Aleksander Lakazet u 61. minutu napokon uspeo da probije bedem gostiju, posle centaršuta Džeka Vilšira, ali je to bilo nedovoljno da se Arsen Venger pobedom oprosti od Emirejtsa u svom poslednjem evropskom meču na domaćem terenu.

S druge strane, nekadašnji prvak Evrope je u fantastičnoj atmosferi krcatog Velodroma uspeo da stigne do lepe prednosti pred revanš u Austriji.

Francuski predstavnik poveo je u 15. minutu preko Florana Tovana, da bi rezervista Klinton N'Đie, samo stotinjak sekundi pošto je ušao u igru, još jednom zatresao mrežu austrijskog šampiona i doveo Marsej na korak do velikog finala.

Revanš mečevi na programu su za sedam dana, a veliko finale na stadionu u Lionu 16. maja.

Arsenal je krenuo napadački i već u šestom minutu imao dve sjajne prilike da povede, oba puta posle pokušaja Aleksandera Lakazeta. Prvi udarac Francuza završio je na stativi, dok je potom, posle centaršuta sa levog krila, slovenački golman zabeležio prvu od nekoliko divnih parada.

Međutim, situacija na terenu dijametralno se promenila već u desetom minutu, koliko je Šimeu Vršaljku bilo potrebno da dobije dva žuta kartona. Prvi posle oštrog faula nad Vilširom, a zatim i jer je otvorenim đonom startovao na zglob Lakazeta.

Praktično sve do gola gledali smo napade Arsenala u talasima, odnosno grčevito branjenje 'Jorgandžija', koji su samo nekoliko minuta posle hrvatskog beka ostali i bez trenera Dijega Ćola Simeonea, koji nije mogao da se pomiri sa odlukom glavog arbitra Klemena Turpana.

Nije domaćin prestajao s napadima ni pošto je stigao do vođstva, uputio je preko 20 šuteva ka golu rivala, imao preko 450 uspešnih dodavanja više, praktično je igrao viktorije, ali je jedan trenutak nepažnje bio dovoljan da euforiju zameni razočaranje.

Nije uspeo Grizman da prevari Davida Ospinu na startu drugog dela igre, ali jeste kada je bilo daleko važnije, u 82. minutu. U pravi čas krenuo je na dugu loptu iz zadnje linije, iskoristio katastrofalan pokušaj intervencije kapitena Lorana Košelnog za šut ka golu Čileanca, da bi na kraju bocnuo odbitak u praznu mrežu, tačno preko nesrećnog Škodrana Mustafija koji se okliznuo.

Mogao je Arsenal ipak do prednosti pred put u Madrid, ali je Oblak onda izveo intervenciju meča u samom finišu. Pružio se koliko je dug i vrhovima prstiju skrenuo pokušaj Višira pored stative.

Kraj – Završeni su mečevi u Engleskoj i Francuskoj, a gubitnik večeri svakako je Arsenal. 'Tobdžije' su domnirale tokom većeg dela susreta, uputile preko 20 udaraca, ali je na kraju jedan trk Antoana Grizmana bio dovoljan za veliko razočaranje. S druge strane, Olimpik je pametnom igrom stigao do velike prednosti pred revanš u Austriji, mada i Salcburg može da žali za dve odlične propuštene prilike, koje bi i te kako promenile izgled ovog dvomeča.

87' London – Ukoliko 'Jorgandžije' ostanu neporažene, pored strelca, najzaslužniji za tako nešto biće fantastični Oblak. Slovenac se pružio koliko je dug i vrhovima prstiju skrenuo odličan pokušaj Arona Ramzija.

85' Marsej – Uspeo je domaćin da odbije sve napade gostiju i da počne polako da privodi meč kraju, uz štimung sa tribina ravan onom na stadionima širom Južne Amerike.

82' London – Kako to obično i biva, posle velikog broja propuštenih šansi i jalove inicijative – usledila je kazna.

Grizman je u pravi čas krenuo na dugu loptu iz zadnje linije, a onda iskoristio katastrofalnu intervenciju Lorana Košelnog. Opsina je zaustavio prvi pokušaj Francuza, ali je ovaj pokupio odbijenu loptu i sa dva metra je bocnuo u mrežu, tačno preko nesrećnog Mustafija koji se okliznuo – 1:1!

77' Marsej – Prosto neverovatno šta Fredrik Gulbrandsen nije uspeo da iskoristi u 77. minutu!

Dobio je savršen pâs na šest, sedam metara od gola, šutirao je iz prve, ali je pogodio samo stativu. Gosti su osetili da je trenutak za napad, da bi ovoga puta Pele još jednom bio brži od protivnika i otklonio opasnost.

70' London – Nije Arsenal prestajao s napadima ni posle vođstva, želeći da maksimalno iskoristi datu situaciju. S druge strane, i Atletiko im je u velikoj meri pomogao da to čine, pošto je Grizman bio najistureniji igrač na svojih 40 metara.

63' Marsej – Samo dva minuta kasnije Velodrom je ponovo 'proključao', zahvaljujući rezervisti Klintonu N'Đijeu.

Njemu je bilo potrebno tek nešto više od sto sekundi da duplira vođstvo svog tima, iskoristivši još jednu asistenciju kapitena Pajea za još sigurniju prednost Olimpika – 2:0!

61' London – Napokon Arsenal uspeva da dođe do vođstva!

Odbrana Atletika propustila je priliku da otkloni opasnost, a domaći su to surovo kaznili. Vilšir idealno centrira sa levog krila, dok Lakazet u pravi čas skače i šalje glavom loptu tačno tamo gde slovenački čuvar mreže ne može da je dohvati – 1:0!

55' London – Arsenal je i dalje tražio način da stigne do vođstva. Iako su goste držali praktično u trideset metara ispred gola Oblaka, nisu uspevali da stvore izgledniju priliku za vodeći pogodak.

52'Marsej – Hendikep za domaćina u 52. minutu pošto je Lukas Okampos morao da izađe iz igre zbog povrede, a na njegovo mesto ušao je Anguisa Zambo.

Već u sledećem minutu šampion Austrije oštećen je za čist penal, ali je istovremeno imao i najbolju šansu na meču.. Hanes Volf našao se u situaciji jedan na jedan, gađao visoko dalji deo gola, a Pele se istakao odličnom intervencijom.

Poluvremena – Olimpik je uspeo u svojoj nameri, kontroverznim pogotkom Florijana Tovana, ali ne i Arsenal. Imale su 'Tobdžije' nekoliko odličnih šansi za vođstvo – Aleksander Lakazet pogodio je stativu, a istakao se i raspoloženi Jan Oblak.

44'London – Sve bolje je španski predstavnik koristio prazan prostor za svoje kontre i još jednom je uspeo da šutira na gol Čilenca. Ovoga puta, iz dosta teške pozicije, probao je Ahel Korea iz voleja, ali lopta odlazi preko prečke.

41'Marsej – U samom finišu prvog dela igre na Velodromu igralo se u talasima, a oba sastava uglavnom su pretila pokušajima preko krila.

37' London – Samo nekoliko minuta posle dobrog šuta sa distance, Antoan Grizman imao je odličnu priliku da donese vođstvo Atletiku. Prethodno je Tomas Parti fenomenalno prošao pored nekoliko rivala i uspeo da odloži loptu do usamljenog Francuza, ali David Ospina je bio dobro postavljen i uspeo je da odbije loptu nazad u polje.

34' Marsej – Salcburg je tek posle pola časa igre uspeo direktno da ugrozi Joana Pelea, kada je Štefan Lainer oprobao udraac sa ivice kaznenog prostora, nedovoljno opasno za francuskog golmana.

31' London – Nisu prestajale 'Tobdžije' sa napadima, 'Jorgandžije' su delovale totalno bezopasno, dok novu veliku šansu za domaće propušta Naćo Monreal. Fudbalski je uhvatio volej na desetak metara od gola, ali lopta odlazi malo pored dalje stative.

27' Marsej – Austrijanci su pokušali da odgovore, ali bez previše uspeha. Nedostajalo im je koncentracije u poslednjoj trećini terena, dok im je Marsej i dalje pravio velike probleme visokim presingom.

23'London – Arsenal je dodatno pojačao pritisak posle isključenja Hrvata, pa je već posle dvadesetak minuta igre imao čak sedam udaraca ka golu protivnika. Najbliži pogotku bio je Dani Velbek, posle divnog duplog pâsa sa Aronom Ramzijem, ali je Jan Oblak još jednom veoma dobro intervenisao. Opasno je bilo i posle kornera, ali Ektor Beljerin ne uspeva lepo da zahvati loptu, iako je bio usamljen na drugoj stativi.

15'Marsej – Domaćin je polako preuzimao kontrolu kako je meč odmicao, ali su gosti svaku opasniju situaciju prekidali faulovima, što im se na kraju i osvetilo.

Paje je poslao idealan centaršut na drugu stativu sa ivice kaznenog, a Tovan se još bolje kretao i sa druge stative pogodio mrežu. Međutim, mora se istaći da ga je lopta pogodila u ruku pre nego što je prešla liniju – 1:0.

13' London – Ćolo Simeone nije mogao da se pomiri sa odlukom francuskog sudije, nastavio je žučno da protestuje, pa je uskoro i on završio na tribinama.

10' London – Potencijalni problem pretvorio se u stvarnost već u desetom minutu! Vrsaljko otvorenim đonom kreće na loptu, direktno po zglobu gazi Lakazeta, a arbitar Klemon Turpan mu odmah pokazuje drugi žuti karton.

9'London – 'Tobdžije' su počele meč daleko bolje, sa većom željom, a dve velike šanse u istom minutu promašuje Aleksander Lakazet. Francuz je najpre pogodio stativu iz nimalo lakog voleja, da bi se potom istakao Jan Oblak sjajnom intervencijom posle udarca glavom sa peterca.

5' Marsej – Krenulo je oštro u Marseju, nekoliko grubih faulova i prva šansa za domaće, ali ipak ofsajd posle prekida koji je izveo Dimitri Paje.

2'London – Prvi potencijalni problem za goste javio se već u drugom minutu, pošto je Šime Vrsaljko oštro startovao s leđa na Džeka Vilšira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

185 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve