Nova vest
Fudbal

Petak, 20.04.2018.

18:10

"Sudiš najbolje 89 minuta, jednom zabrljaš i mediji te ubiju"

Masimo Busaka, šef sudijske komisije FIFA rekao je da život fudbalskog sudije nije lak jer se svaki arbitar nađe u situaciji da pogreši.

Izvor: B92

Autor:B92

Getty Images

Busaka je 15 godina delio pravdu na terenu, a sada se kao deo FIFA sprema za Svetsko prvenstvo u Rusiji u kojoj će biti VAR tehnologije.

Za sve koji misle da je posao sudije lak, izaziva da treba da proba.

"Da biste razumeli kako izgleda život fudbalskog sudije, probajte jednom, probajte pa da vidite šta znači kada napravite grešku i mediji vas 'ubiju' sledećeg dana", rekao je Busaka Rojtersu.

Grešaka je bilo i tokom njegove sudijske karijere.

"Znam koliko je bilo noći bez spavanja, kada sam gledao u plafon i nisam mogao da spavam zbog svojih grešaka. A znam da jedna odluka može da ti promeni život. Igrač može da bude loš 89. minuta i onda postigne gol i on je heroj. A sudija može da bude najbolji na svetu 89 minuta, napraviš jednu grešku i ubiju te", kaže Busaka.

On se trenutno nalazi u trening centru u kom se pripremaju sudije koje će biti u Rusiji od 14. juna do 15. jula i kaže da je tokom karijere sudio 'jednu bitnu utakmicu' Lige šampiona u kojoj je video situaciju za crveni karton, ali nije video ko je napravio faul.

"Rekao sam tad, molim vas recite mi ko je napravio faul jer bi u suprotnom ovo mogla da bude moja poslednja utakmica. Igrači su bili pošteni i jedan se javio i dao sam mu crveni karton", kaže Busaka.

Zbog toga smatra da je VAR tehnologija neophodna u današnjem fudbalu. Svi pored terena prate razlilite situacije, a igrači vrlo brzo saznaju da li je sudija pogrešio ili ne. Dešavalo se da igrač kaže sudiji da je pogrešio, a Busaka se pita - kako posle toga nastaviti utakmicu?

"Samo zato što vas je VAR ispravio ne znači da ćete lako dobiti narednu utakmicu. To bi značilo da ne radimo dovoljno dobro sa sudijama", kaže Busaka koji je svestan da nijedan sudija ne voli da ispravlja svoje odluke, ali da svi moramo da gledamo pošteniji fudbal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve