Nova vest
Fudbal

Utorak, 13.03.2018.

20:30

LŠ: Sevilja šokirala Evropu i eliminisala Junajted na Trafordu!

Ekipa Sevilje priredila je senzaciju u revanš meču osmine finala Lige šampiona eliminisavši Mančester Junajted – 2:1 (0:0).

Izvor:

Autor:

LŠ: Sevilja šokirala Evropu i eliminisala Junajted na Trafordu!
Photo by Michael Regan/Getty Images

Posle meča bez pogodaka pre tri nedelje u Andaluziji, izabranici Vinčenca Montele su pogocima rezerviste Visama Ben Jadera potpuno zasluženo šokirali Old Traford i plasirali se među osam najboljih klubova Evrope.

Tim Žozea Murinja, za koji je svih 90 minuta odigrao naš Nemanja Matić, delovao je poprilično bezidejno i jalovo u pokušajima da ugrozi gol Serhija Rika, Erik Baji uspeo je u nekoliko navrata u poslednji čas da sačuva mrežu Davida de Hee, ali ni on nije mogao ništa u 74. minutu.

Francuz, koji je samo dva minuta ranije ušao na teren, izbacio ga je odličnom varkom tela i potom snažnim udarcem zakucao loptu u bliži ugao sa penala. Samo tri minuta kasnije sve je bilo gotovo posle novog gola istog igrača, a sve što je domaćin uspeo da uradi bio je počasni gol Romelua Lukakua.

Istovremeno, Juventusu, Mančester Sitiju, Liverpulu i Real Madridu, koji su ranije obezbedili prolaz u četvrtinu finala, pridružila se i Roma pošto je na svom Olimpiku minimalnim rezultatom savladala Šahtjor – 1:0 (0:0).

Junak Rima, posle poraza u Donjecku od 2:1, bio je Edin Džeko – koji je u 52. minutu iskoristio divno dodavanja Kevina Strotmana i poslao loptu kroz noge istrčalog Andreja Pjatova. Aleksandar Kolarov odigrao je veoma dobar meč za domaće.

U sredu su na programu poslednja dva susreta ove faze elitnog takmičenja, minhenski Bajern će u Istanbulu čuvati ogromnih 5:0 protiv Bešiktaša, dok će Čelsi želeti da iznenadi Barselonu na Nou Kampu, posle remija na Stamford Brižu 1:1.

Old Traford: Ben Jeder za muk na Old Trafordu!

KRAJ – Svakako se Junajted kasno aktivirao, a Sevilja potpuno zasluženo, posle tačno šest decenija prošla u polufinale Lige/Kupa šampiona. Andalužani su uputili čak 35 šuteva za 180 minuta fudbala ka golu Mančestera, koji je prvi put od 2013. i meča sa Real Madridom u istoj fazi takmičenja doživeo poraz na svom stadionu u Evropi.

84'GOOOOOLLukaku napokon uspeva da se nagradi sa angažovanu igru, kao jedan od retkih igrača domaćih koji je bio na koliko-toliko potrebnom nivou.

Markus Rašford izveo je korner, lopta pala u peterac, a Belgijanac je iz klizećeg starta poslao u gol – 1:2.

80' – Pokušao je Murinjo, očajnički, nešto da promeni uvođenjem Antonija Marsijala i Huana Mate u poslednjih deset minuta, ali je rezervista Ben Jader, koji je na teren ušao u 72. minutu, bio bliži da kompletira het-trik za manje od deset minuta, nego da njegovi igrači postignu i jedan gol.

77' GOOOOOL – Iako nije bilo nemoguće očekivati totalni preokret u preostalom vremenu, tako nešto postalo je praktično nemoguće posle novog pogotka francuskog napadača, samo 180 sekundi kasnije.

Demoralisana odbrana domaćina bila je previše statična, lopta je stigla na drugu stativu, odakle je Ben Jader uz dosta sreće šalje preko linije i pored svih napora De Hee, za potpuni delirijum Španaca – 0:2!

74'GOOOOOL – Posle nešto mirnijih desetak minuta igre usledio je šok za sve prisutne na Teatru Snova, a kao kobna ispostavila se greška na sredini terena.

Antonio Valensija dodao je loptu u noge rivalu, što Montelini momci koriste za ubitačan kontranapad. Ever Banega povlači loptu i proigrava Pabla Sarabiju, a ovaj u pravi čas je šalje do Visama Nen Yadera – koji sjajno vara do tada odličnog Baija i zakucava loptu u bliži ugao – 0:1.

60' – Zbog celokupne situacije i izgleda tima, Murinjo je morao da reaguje na pola sata do kraja i da na teren umesto Felainija pošalje rovitog Pola Pogbu.

57' – Malo se rasplamsala igra u narednih desetak minuta, što nam je donelo dobar šut Lingarda, koji Riko nekako uspeva da skrene u korener, dok Baji na drugoj strani još jednom pravovremeno reaguje posle opasne lopte u peterac sa boka.

48' – Sevilja koristi prvu grešku na startu nastavka i dolazi u odličnu situaciju da povede, ali Erik Baji spektakularno reaguje. Ponovo je 'pukla' veza Junajteda, pa se Korea, pošto je lako prevario Rašforda na penalu, našao oči u oči sa De Heom.

Međutim, štoper iz Obale Slonovače hvata sprint sa beka i uspeva u posednji čas savršenim klizećim startom da spreči šut. To nije sprečilo našeg Nemanju Matića da mu prigovori za loše postavljanje ranije tokom akcije.

Poluvreme – Nastavio je Junajted da pritiska i kruži oko kaznenog Španaca, ali ne i da dođe do prave šanse za toliko željeni pogodak. Novi pokušaj Felainija, sada sa ivice kaznenog izblokiran je, dok Markus Rašford nije uspeo na pravi način da završi sjajne prodore preko krila.

39' – Najbolju priliku u prvom delu igre definitivno propušta Felaini, posle sumnjive situacije i mogućeg faula u napadu. Kako se Dani Makeli nije oglasio, Belgijanac je nastavio trk i pokušao, sa desetak metara levo iskosa, da smesti loptu u bliži gornji ugao, ali Serhio Riko izlazi na vreme i šalje loptu u korner.

36' – Murinjo sigurno neće biti zadovoljan igrom svoje ekipe, pa i da Junajted povede u preostalih petnaestak minuta igre. Pre svega zbog velikog broja izgubljenih lopti posle kominovanja na polovini rivala.

Upravo je jedna takva situacija dovela Lukasa Mjurijela u opasnu situaciju, ali njegov šut po zemlji, sa desetak metara iskosa, odlazi pored stative, što je bio već šesti šut gostiju, van okvira.

29' – Malo je nedostajalo da Lukaku napokon uđe u stopostotnu šansu. Lepo je ispratio dodavanje sa polovine terena i stavio se u idealnu poziciju za prijem i ekspresan šut, sa svega desetak metara, ali Serhio Eskudero maestralno reaguje i uspeva da ćušne loptu do golmana.

10' – Andalužani su do prvog kornera, odnosno šanse za gol došli prilikom prvog prelaska centra. Ever Banega izveo je korner, a Hoakin Korea opasno gađao sa prve stative, međutim lopta odlazi tik iznad prečke gola Davida de Hee. Prvi problem za Sevilju javio se u vidu brzog žutog kartona upravo za Banegu.

6' – Ekipa Žozea Murinja nastavila je sa napadima, a ponovo je u centru pažnje bio belgijski centarfor. Ovoga puta ga je proigrao Džesi Lingard posle lepog prodora po levom krilu, ali je Ivan Merkado uspeo da reaguje u poslednji čas na ivici peterca i izbaci loptu ispred Lukakua.

1'– Kao i na Olimpiku, slična slika viđena je i na Trafordu posle prve smislene akcije. Romelu Lukaku je povukao napad domaćih, ali je loše šutirao sa dvadesetak metara posle duplog pâsa sa Mauranom Felainijem.

Olimpiko: Džeko za veliko slavlje u Rimu!

Kraj – Pokušao je Šahtjor nešto da promeni u poslednjih desetak minuta snažnim presingom, preskačujući sredinu terena, ali sem slobodnog udarca, koji je zavrsio u zidu, i nisu imali pravu šansu da savladaju Alisona.

S druge strane, Roma nije paničila, mirno se branila i mora se reći potpuno zaslužena prošla u četvrtinu finala, prvu posle tačno deceniju kada je zaustavljena od strane Mančester Junajteda.

79'CRVENI – Šahtjor je gol vodio dalje, pa zbog toga možda gosti i nisu previše zapinjali, ali su ipak morali da promene pristup kada je Ivan Ordec dobio direktan crveni karton jer je kao poslednji igrač odbrane srušio Džeka, posle čega je došlo do gužve i guranja igrača dveju timova.

73' – Romino vođstvo bilo je daleko od sigurnog, ali je ekipa Euzebija di Frančeska delovala poprilično smireno kako se ulazilo u samu završnicu, pošto je bez većih problema kontrolisala situaciju i ritam meča.

67' – Mogao je bosanskohercegovački reprezentativac da duplira prednost Rome u dva navrata, a daleko je tome bliži u 63. Odlično je gađao sa ivice kaznenog, sa puno efea, ali lopta odlazi tik pored gola, iako je on već video kako ulazi u same rašlje.

Samo četiri minuta kasnije dobro je istrčao kontru, ali nije imao snage da, posle duela sa defanzivcem, pogodi okvir gola iz veoma dobre pozicije.

52' GOOOOOL – Ono što Džeko nije uspeo u nekoliko navrata u prvom poluvremenu, jeste već posle samo sedam minuta igre u nastavku.

Kevin Strotman divno je primetio da se Edin iskrao i sa tačno polovine igrališta, iz kolena, mu poslao idealnu loptu u prostor, a najboolji strelac 'Vučice' iskoristio istrčavanje Pjatova i šmekerski je, kroz noge, smetio u mrežu za veliko slavlje – 1:0.

Poluvreme – Pokušala je i 'Vučica' pritiskom i intenvizvnijim tempom da dođe u samom finišu do rezultata koji je vodi dalje. Šahtjor se donekle i svesno povukao, ali je odbrana 'Rudara' i dalje radila gotovo savršen posao, pa su se pokušaji italijanskog predstavnika uglavnom svodili na one iz daljine, a svaki je išao van okvira gola Pjatova.

38' – Prvi karton u Rimu dobio je Florenci, ali onaj iz kategorije 'pametnih' jer je na jedini način prekinuo potencijalno veoma opasan napad Šahtjora.

35' – Kako se bližio odmor Roma je bila se konkretnija i opasnija, ali su ih dve ofsajd situacije sprečile da imaju prvu stopostotnu šansu na meču. Nije bilo sumnje da li su arbitri doneli pravu odluku.

28' – Domaći su na novu priliku morali da čekaju do 25. minuta, kada je oštar centaršut Aleksandra Kolarova Pjatov pokupio ispred zahuhtalog Džeka, dok je Tajson na drugoj strani šutirao neprecizno sa poprilične udaljenosti.

21' – Koreina šansa doprinela je samopouzadnju tima Vinčenca Montele, koji ubrzo preti još dva puta. Oba puta neprecizno, ipak dovoljno da unese malo nervoze na Teatar snova.

18' – Iako je delovalo da ćemo gledati konstante atake domaćina, Ukrajinci su bili ti koji su totalno preuzeli kontrolu i bili bliži golu. Roma je istovremeno čekala šansu iz eventualne kontre, ali pravih prilika ipak nije bilo.

10' – Za razliku od Ostrva, Šahtjor se veoma brzo oslobodio pritiska i počeo opasno da preti, da bi malo nedostajalo da Alesandro Florenci šokira sopstevene navijače. Skrenuo je loptu posle oštrog centaršuta, ali je ona, na njegovu sreću, završila pored stative.

1' – Roma je, potpuno očekivano, krenula ofanzivno od samog starta, da bi prvu šansu imala već u 33. sekundi. Radža Naingolan je uspeo da primiri loptu u šesnaestercu i da je odloži do Edina Džeka, ali najbolji strelac 'Vučice' šutira slabio i Andrij Pjatov lako brani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

302 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve