Nova vest
Fudbal

Sreda, 07.03.2018.

20:15

Juventus iz ambisa do četvrtfinala, pala Sitijeva "tvrđava" (VIDEO)

Fudbaleri Juventusa i Mančester sitija plasirali su se u četvrtfinale Lige šampiona gde su se pridružili Real Madridu i Liverpulu.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Juventus iz ambisa do četvrtfinala, pala Sitijeva
Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Juventus je u derbiju dana savladao Totenhem 2:1, posle velikog preokreta na Vembliju, gde je "Stara dama" bila podređena više od 60 minuta.

S druge strane, kombinovati tim "Građana" poražen je posle 13 uzastopnih pobeda na Etihadu, slavio je Bazel 2:1, takođe posle preokreta, ali 4:0 iz prvog meča je bilo dovoljno timu Pepa Gvardiole za plasman.

Totenhem je 60 minuta dominirao protiv Juventusa, u potpunosti nadigrao "Staru damu", čiji igrači nisu imali rešenje za brzonoge ofanzivce "Pevaca".

Spursi su posebno impresivni bili u prvom poluvremenu, ali je pitanje kojim tokom bi išao meč da Juventus nije oštećen za čist penal u 17. minutu, kada je Fertongen oborio Kostu u kaznenom prostoru.

Međutim, predvođeni raspoloženim Sonom domaćini su konstantno pretili golu Bufona, Južnokorejac je propustio tri sjajne prilike, da bi u 39. minutu konačno uspeo da savlada legendarnog Italijana.

Izgledalo je da će Totenhem da eliminiše vicešampiona Evrope, ali sve se menja u poslednjih pola sata. Masimilijano Alegri preuzima kontrolu uvođenjem dvojice ofanzivnih bekova koji preokreću situaciju.

U roku od samo tri minuta Juventus postiže dva gola i rešava meč. Junaci "Stare dame" bili su Argentinci, Gonsalo Iguain je izjednačio rezultat nakon centaršuta Lihtštajnera i reakcije Kedire glavom, da bi Paulo Dibala na asistenciju zemljaka lako matirao Iga Lorisa.

Totenhem je krenuo na sve ili ništa u finišu, ali nije imao sreće. Sedam minuta pre kraja Son odlično šutira sa oko 16 metara, ali za malo pored gola.

Još bolju šansu imao je Kejn u 90. minutu, posle centaršuta Sona nadvisio je dvojicu čuvara, ali je pogodio samo stativu i Juventus je prošao dalje.

Drugi meč dana je bio formalnost, jer je Siti slavio 4:0 u Bazelu u prvom susretu. Izgledalo je da će "Građani" slaviti opet, ali je ipak prekinuta jedna njihova velika serija.

Rani gol Gabrijela Žezusa već u osmom minutu, njegov prvi još od novembra, a na asistenciju fenomenalnog Bernarda Silve, nije obeshrabrio goste iz Švajcarske.

Sportski su se do kraja borili za častan oproštaj i na kraju su ga izborili. Desetak minuta nakon vođstva Sitija, Bazel uspeva da poravna rezultat.

Mohamed Eljunusi je dočekao loptu na levoj stativi, nakon što je ona prošla kroz ceo kazneni, te uz pomoć odbitka uspeo da savlada Brava.

U završnici poluvremena oba tima su imala po gol šansu, ali Gindoan i opet Eljunusi nisu bili najprisebniji u realizaciji.

Meč je rešen 20 minuta pre kraja. Elujunusi je odigrao odličan pas u kazneni prostor, tamo je loptu dočekao Lang i udarcem uz desnu stativu preokrenuo na 2:1.

Desetak minuta pre kraja Brahim Dijas je imao priliku da izjednači, ali je traljavo šutirao, pa je Siti poražen posle 13 uzastopnih pobeda kod kuće u svim takmičenjima.

Tok mečeva:

20:40 Kraj! Juventus i Siti su u četvrtfinalu. Totenhem će dugo žaliti za ovakvom šansom.

90' LONDON Stativa! Sreća je bila na strani Juventusa. Nakon centaršuta Sona sa leve strane, Kejn sjajno skače pored nekoliko defanzivaca "Stare dame", uspeva da šutira glavom, lopta se odbija o tle, Bufon nije uspeo da dosegne do nje, ali pogađa stativu.

83' LONDON Potpuna inicijativa Totenhema, Juventus se povukao u "bunker", Lamela, Son i Eriksen traže prolaz do Bufona, ali nema mnogo prostora da doture loptu do Kejna. Na kraju pokušava Son sa ivice kaznenog prostora, lopta prolazi za malo pored stative.

80' MANČESTER Siti je bio blizu izjednačenja, Dijas je primio dobar dubinski pas, šutirao je po sredini gola, ali nedovoljno snažno da bi iznenadio Vaclia, pa su "Građani" dobili samo korner.

72' MANČESTER GOOOOOL! Preokret i na Etihadu. Ni iz čeka Bazel dolazi do vođstva protiv Sitija. Eljunusi je poslao loptu u šesnaesterac, dočekao ju je Mihael Lang koji pogađa uz desnu stativu 1:2.

67' LONDON GOOOOOOL! Šok na Vembliju, Juventus vodi! "Stara dama" pokazala je da ovakve velikane niko nikad ne sme da otpiše.

U roku od tri minuta Torinezi preuzimaju kontrolu. Odlična polukontra, fantastičan pas Iguaina do Paula Dibale koji beži štoperima Totenhema i lako matira nemoćnog Iga Lorisa – 1:2.

64' LONDON GOOOOOOL! Juventus je izjednačio. "Stara dama" je bila podređena 60 minuta, ali odjednom ima aktivan rezultat.

Posle akcije po desnoj strani i centaršuta Lihtštajnera, Sami Kedira šutira, lopta dolazi do Gonsala Iguaina koji akrobacijom uspeva da postigne gol – 1:1.

61' LONDON Dobra šansa za Dibalu, ali je šutirao pored gola.

55' LONDON Totenhem je usporio ritam u odnosu na prvo poluvreme, ali Spursi i dalje kontrolišu situaciju na Vembliju. Juventus nema odgovor.

49' MANČESTER Miran početak drugog poluvremena, Siti nije preterano zainteresovan za gol.

45' MANČESTER Potpuna inicijativa Sitija u završnici poluvremena, ali bez konkretne šanse ispred gola Bazela.

41' LONDON Totenhem nastavlja sa ofanzivom i posle vođstva, ali Juventus uzvraća preko Miralema Pjanića, Loris je imao sreće, lopta odlazi za malo pored stative.

* Son je direktno bio uključen u 22 gola na 23 utakmice na Vembliju ove sezone. Postigao je 14 golova uz osam asistencija.

39' LONDON GOOOOOOL! Totenhemu se isplatila ofanziva! Iz četvrte šanse gol konačno postiže Heung-min Son. Juventus gubi na Vembliju 1:0.

Spursi su kreirali polukontru po desnoj strani, nakon prodora Eriksena loptu ne uspevaju da zahvate Ali i Kejn, ali se ona odbija na drugu stativu kod Sona koji konačno uspeva da savlada Bufona na ovom meču.

38' LONDON Opet je u gol šansi Son, pobegao je Italijanima po levoj strani, "savladao" je Bufona, ali je lopta završila pored gola.

35' LONDON Agresivna, ofanzivna, nadmoćnija igra Totenhema, ali odbrana Juventusa odoleva atacima Eriksena, Alija, Sona i Kejna.

29' MANČESTER Dobra šansa za Gindoana, primio je loptu u šesnaestercu i snažno šutirao, ali je izblokiran. Minut kasnije u dobroj poziciji s druge strane terena je bio Eljunusi, ali mu je pobegla lopta.

19' LONDON Nova prilika za Sona u kaznenom prostoru Juventusa, opet je promašio Južnokorejac.

17' MANČESTER GOOOOOL! Bazel poravnava rezultat u Mančesteru. Lopta je prošla kroz ceo kazneni prostor do Mohamed Eljunusija na levoj stativi, a on uz odbitak uspeva da je ubaci u mrežu – 1:1.

17' LONDON Sporna situacija u kaznenom prostoru Totenhema. Kosta je "sklonio" loptu ispred Fertongena, koji uklizava i Brazilac pada, ali sudija Marčinijak odmahuje rukom.

15' LONDON Totenhem pojačava pritisak, dobra prilika za Kejna, ali lopta odlazi pored gola.

* Prvi gol Žezusa za Siti kod sredine novembra, prekinuo je niz od 13 utakmica bez pogotka.

11' MANČESTER Nova gol šansa za "Građane", sjajna prilika za Silvu, ali ga je defanzivac Bazela izblokirao u poslednjem trenutku.

8' MANČESTER GOOOOOL! Siti već vodi. Bernardo Silva je sjajno proigrao Gabrijela Žezusa koji trese mrežu Bazela – 1:0.

3' LONDON Kao da nas je čuo, legendarni Italijan sjajno reaguje posle odlične šanse Totenhema na startu meča, odbranio je šut Sonu.

20:45 Ovo bi mogao da bude poslednji meč Đanluiđija Bufona u LŠ, ako Juventus ispadne.

20:30 U utorak su ljubitelje fudbala oduševili navijači Porta jer je njih 5.000 došlo u Liverpul nakon 0:5 kod kuće i sve vreme bodrilo svoj tim na Enfildu. Dan kasnije slična scena u Mančesteru, na hiljade navijača Bazela uprkos mikro šansi da prođu dalje.

20:15 Totenhem ili Juventus? S jedne strane je tim koji je postigao 36 golova na poslednjih 12 utamica na domaćem terenu, s druge golman koji je na 114 nastupa u LŠ, na 49 sačuvao svoju mrežu mirnom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

307 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve