Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 05.03.2018.

14:55

Predsednik FS Engleske uporedio Gvardiolu sa nacistima

Predsednik Fudbalskog saveza Engleske (FA) Martin Glen uporedio je menadžera Mančester Sitija Pepa Gvardiolu sa nacistima, pa se izvinio jevrejskoj zajednici.

Izvor: B92

Autor:B92

Predsednik FS Engleske uporedio Gvardiolu sa nacistima
Foto: Getty images

Glen je kritikovao Gvardiolu zbog žute trake koju nosi na odeći u znak podrške uhapšenim političarima koji se bore za nezavisnosti Katalonije.

On je rekao da bi isticanje bilo kakvih simbola trebalo zabraniti.

"Simbol potput cveta maka je u redu, ali stvari koje razjedinjuju nisu. To mogu biti i verski simboli, to bi mogla da bude i Davidova zvezda, srp i čekić, to bi mogla da bude svastika. To su stvari koje ne želimo", rekao je Glen.

"I da budem iskren i vrlo jasan. Žuta traka Pepa Gvardiole je politički stav, to je simbol nezavisnosti Katalonije. Gde treba da podvučemo crtu? Da li treba da se pojavi neko sa bedžom UKIP-a, sa simbolom Islamske države", dodao je prvi čovek engleskog fudbala.

Ta njegova izjave naišla je na oštru osudu jevrejske zajednice, koje ih je ocenila kao uvredljivim i neprikladnim. Glen je nakon toga uputio izvinjenje.

"Želeo bih da se izvinim ako sam bilo koga uvredio primerima koje sam pominjao, konkretno u vezi sa Davidovom zvezdom, koja je izuzetno važan simbol za jevrejski narod širom sveta", rekao je Glen.

FA je optužio Gvardiolu zbog kršenja pravila kojima se zabranjuju politički simboli. On ima rok da odgovori na te optužbe do danas popodne.

"Ja sam čovek, pre nego što sam trener. Oni (FA) znaju da ću uvek nositi žutu vrpcu. Ne radi se o političarima već o demokratiji, pomaganju ljudima koji nisu apsolutno ništa skrivili", rekao je Gvardiola nakon što ga je FA optužio za kršenje pravila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve