Nova vest
Fudbal

Subota, 03.03.2018.

14:45

Više se neće ponoviti slučaj "Lampard" – VAR zvanično na SP

Svetska fudbalska federacija (FIFA) odobrila je danas korišćenje video tehnologije na Mundijalu u Rusiji.

Izvor: AK

Autor: AK

Više se neće ponoviti slučaj
Foto: Getty images

Panel FIFA jednoglasno je doneo odluku o odobravanju VAR tehnologije, koja će postati zvanična kada se budu ažurirala pisana pravila igre.

Zvanična odluka bi trebalo da bude doneta na Savetu FIFA koje će se 16. marta održati u Bogoti, u Kolumbiji.

Pregled video snimaka pomagaće sudijama kod golova, penala, direktnih crvenih kartona (ne drugog žutog), te indentifikacije igrača (kada sudija isključi pogrešnog fudbalera).

VAR tehnologija se koristila na prošlogodišnjem Kupu konfederacija u Rusiji, koje se tradicionalno održava uoči Svetskog prvenstva.

Tokom sezone VAR je uveden u engleski Liga kup, a korišćen je i u Nemačkoj i Italiji. U petak je španska LaLiga saopštila da će od naredne sezone biti u upotrebi i u ovom elitnom takmičenju.

Svetsko prvenstvo u Rusiji održaće se od 14. juna do 15. jula ove godine. Srbija će igrati u grupi sa Brazilom, Švajcarskom i Kostarikom.

Bez obzira na oprečne stavove fudbalske javnosti u vezi sa video tehnologijom, bitno je da se više nikad ne ponove ovakve nepavedne situacije:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve