Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 22.02.2018.

14:30

Zvezdinih "90 minuta" – Od Lacija i Strazbura, do Bordoa i CSKA

Fudbaleri Crvene zvezde u novijoj istoriji kluba (od 2000. pa na vamo) nisu imali mnogo sreće kada se radilo o utakmicama u kojima "pobedite ili idete kući".

Izvor: Petar Tadić

Autor: Petar Tadić

Zvezdinih
Foto: FK Crvena zvezda.rs

Ove sezone crveno-beli imaju znanje i kvalitet, ali i potrebnu dozu sreće bez koje je nemoguće uspeti u svetu sporta.

Tu pre svega mislimo na meč sa Krasnodarom kada je sudije nisu priznale čist gol Mihajlu Ristiću, nakon što je lopta od prečke udarila iza bele linije i izašla iz gola.

Većina navijača prokomentarisala je to kroz rečenicu "jednom i nama da se posreći". Bajka je nastavljena u Ligi Evrope, gde je Zvezde bez mnogo sreće, na suvi kvalitet, prošla u narednu fazu drugog po rangu evropskog takmičenja.

Usledila je šesnaestina finala posle koje je svakom navijaču ovog kluba ostao gorak ukus u ustima – Zvezda je ispala, ali u dvomeču sa moskovskim CSKA bila ravnopravan protivnik, ako ne i bolji.

U prvom meču najveću šansu propustio je Nemanja Radonjić, dok su u Moskvi Aleksandar Pešić i El Fardou Ben promašili zicere. Tri velike šanse, od kojih je jedna morala da bude gol. Ali pošto nije, crveno-beli su se oprostili od Evrope za ovu sezonu.

Ovaj poraz od CSKA teško je pao "delijama" i sigurno podsetio na neke iz prošlosti.

Bordo

S obzirom da je najsvežije, većina navijača kada pomisli na "tragičan" poraz seti se Francuske i Bordoa. Posle 0:0 u Beogradu, izabranici Aleksandra Jankovića izašli su hrabro na teren protiv "Žirondinaca".

Posle 40 minuta igre nije bilo golova, međutim krajem prvog poluvremena Filip Mladenović postigao je sjajan gol kojem je Zvezda došla do prednosti (0:1).

Ipak, "Žirondinci" su u nastavku meča pojačali tempo i u roku od 30 minuta preokrenuli (2:1, Gufran 53, Žusi 71).

Usledila je prava drama, a "tačka ključanja" desila se u 90. minutu kada je Nikola Mikić postigao gol za 2:2 koji je Zvezdu vodio u Ligu Evrope.

Međutim, velika greška Maksimovića i potom penal Bajkovića razbili su Zvezdinu nadu o Evropi.

Rendžers i Bajern

Iako je Zvezda, sezone 2007/2008, uspela da se plasira u grupnu fazu tadašnjeg Kupa UEFA, ostaje žal zbog Lige šampiona i trećeg kola kvalifikacija.

Crveno-beli odigrali su dva ujednačena meča sa Rendžersom, međutim presudan gol desio se u prvom meču u Glazgovu. Posle 89. minuta igre rezultat je bio 0:0, ali je onda Načo Novo postigao gol i sa golom prednosti došao u Beograd. Zvezda nije uspela da postigne pogodak pred domaćom publikom i Rendžers je prošao u dalje.

Poraz od ekipe iz Glazgova Zvezdu je odveo u kvalifikacje za Kup UEFA gde je pobeđena poljska Diskobolija Grodžisk.

Zvezda se nije proslavila u grupnoj fazi (0/4), ali je ostavila neverovatan utisak protiv minhenskog Bajerna na Marakani.

Klub iz Ljutice Bogdana poražen je sa 3:2, nakon što je u 72. minutu posle bombe Nenada Milijaša vodio sa 2:1. Međutim, Bavarci golovima Miroslav Klose u 86. i mladog Tonija Kros u 90. minutu utišali su Marakanu.

Tragičar kod trećeg gola bio je Ranđelović koji je loše reagovao posle slobodnog udarca.

Strazbur

Ako su ova dva poraza bila nešto manje bezbolna u odnosu na onaj protiv Bordoa, meč sa Strazburom je zvezdašima pao duplo teže.

Sezone 2005/2006 Zvezda je uspela da prođe kvalifikacije za Kup UEFA i u grupi je igrala sa Bazelom, Tromzom, Romom i francuskim klubom.

Posle poraza od Bazela i Tromza, usledio je legendarni meč sa Romom (3:1), nakon čega je Zvezdi bila potrebna pobeda u Francuskoj kako bi prošla dalje.

Na "Mejn" stadionu crveno-beli su do 75. minuta vodili sa 2:0 i "proleće" se činilo tako blizu.

Golove za Zvezdu postigli su Basta i Đokaj, međutim to je bilo nedovoljno za prolaz. Junak Strazbura bio je Gameiro koji je postigao oba gola, od čega je drugi pao u 94. minutu.

Biševac je glavom prebacio loptu na drugu stativu, ali je nažalost tamo bio napadač francuskog tima koji je glavom savladao Vladimira Stojkovića.

Lacio

Kao poslednji meč od ovih "tragičnih" izdvaja se onaj koji se igrao na Marakani 15. novembra 2002. godine. Klub iz Ljutice Bogdana je posle poraza od Lacija u Rimu (1:0) dočekao "nebesko plave" pred 55 hiljada navijača.

Početak utakmice bio je u stilu "Delija". Hiljade srebrnih papira i veliki transparent na kome je bio junak stripa Asteriks uz više desetina baklji bili su sjajna koreografija kao uvod u meč.

Crveno-beli su u 71. minutu poveli protiv slavnog italijanskog kluba sa 1:0 i činilo se da će makar otići u produžetke. Međutim, šest minuta kasnije posle ponovljenog slobodnog udarca Enriko Kjeza postiže gol za 1:1.

Zvezad je odigrala dobru utakmicu, diktirali su tempo gotovo do 75.minuta, ali je Gol Kjeze došao u najgorem momentu po tada jugoslovenskog predstavnika u Kupu UEFA.

Ovima porazima mnogo toga nije zajedničko, igrani su u različitim momentima i svaki je bio drugačije težine, međutim ono što ih veže su nesrećno primljeni golovi u završnicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve