Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 19.02.2018.

17:06

Mihajlović mu dao šansu, sad je perspektivniji od Mbapea

Golman Milana Đanluiđi Donaruma nalazi se na vrhu liste mladih igrača kojima se predviđa vrhunska karijera u evropskom fudbalu.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Mihajlović mu dao šansu, sad je perspektivniji od Mbapea
Getty images

Italijanskog golmana je CIES fudbalska opservatorija stavila ispred drugog najskupljeg fudbalera na svetu - Kilijana Mbapea. Mbape je treći, a između njih dvojice je nada Tuluza Alban Lafont.

Donarumu je "u vatru" bacio Siniša Mihajlović dok je sedeo na klupi "rosonera" pre dve i po godine.

Bilo je i kritika zbog tog poteza jer je Donaruma imao tek 16 godina, ali su kritike bile jalove jer je Donaruma ostao prva opcija na golu crveno-crnih i posle odlaska Mihajlovića iz kluba.

Osim toga, kako se bliži kraj karijere Đanluiđija Bufona, sve je izvesnije da će ga i na golu reprezentacije zameniti momak koji ga je krajem 2016. sa 17 godina zamenio na poluvremenu utakmice sa Francuskom.

I na drugom mestu je jedan golman, samo što je Lafont počeo da piše istoriju u francuskoj Ligi 1. Mesec dana posle Donarume, novembra 2015. je debitovao za Tuluz u prvenstvu i postao najmlađi kome je to pošlo za "rukavicama".

Malo šta se o Mbapeu već ne zna. Francuz je predstavljan kao "novi Anri", sa samo 18 godina je bio jedan od najzaslužnijih za titulu Monaka prošle godine. Titulu koju sada golovima vraća u Pariz.

Za PSŽ koji njegov dolazak plaća 180 miliona evra već je dao 15 golova na 29 utakmica i ima deset utakmica u nacionalnom dresu.

Iako su Amerikanci poznati po drugom tipu fudbala, na četvrtom mestu je jedan Amerikanac - Kristijan Pulišić koji je uzdanica Borusije Dortmund. Prvih deset još upotpunjuju Malang Sar iz Nice, Tom Dejvis iz Evertona, Matijs de Liht iz Ajaksa, Kaj Haverc (Leverkuzen) i Rajan Sesenjon (Fulam).

Jedini fudbaler rođen u novom milenijumu od navedenih igrača, a srpski strateg Slaviša Jokanović se već osam puta radovao zbog njegovih golova u Fulamu od početka godine.

Koji su kriterijumi da se dospe na listu?

CIES fudbalska opservatorija analizira nastupe igrača (do 20 godina) u domaćem prvenstvu u protekle dve sezone. Minuti, kvalitet lige i rezultati tima se uzimaju u obzir, a igračima se dodeljuju zvezdice.

Prva desetorica imaju maksimalnih pet zvezdica što znači da bi bez problema trebalo da budu na vrhunskom nivou u bilo kom od najjačih evropskih timova. Oni sa četiri će najverovatnije veći deo karijere igrati u pet najjačih evropskih liga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve