Nova vest
Fudbal

Utorak, 16.01.2018.

14:59

Island je čudo – sin, otac, deda i pradeda golgeteri!

Poslednjih godina retko koja fudbalska ekipa je oduševila sve ljubitelje ovog sporta kao reprezentacija Islanda, koja nastavlja da pomera granice.

Izvor: AK

Autor: AK

Island je čudo – sin, otac, deda i pradeda golgeteri!
Foto: Getty images

Nakon što su prvi put stigli do Evropskog prvenstva 2016, a onda izborili i debi na Mundijalu 2018, Islanđani su opet privukli pažnju zbog neobičnog rezultata.

Zemlja koja je pre svega poznata po ribolovu, a u sportu najviše po rukometu, prva je u kojoj su četiri generacije jedne porodice postigle gol za fudbalsku reprezentaciju!

Albert Gudmundson je zabeležio het-trik u pobedi Islanda u prijateljskom meču sa Indonezijom 4:1, čim je nastavio niz koji su počeli njegovi otac, deda i pradeda!

Otac Gudmundur Benediktson je postigao dva gola na deset utakmica za Island, jedan na debiju 1994, a deda Ingi Bjern Albertson takođe dva gola na 15 nastupa tokom 70-ih, a inače je najbolji strelac islandske lige svih vremena sa 126 golova.

Sve je krenulo od Albertovog pradede, s majčine strane, takođe Alberta Gudmundsona, prvog profesionalnog fudbalera sa Islanda, koji je u periodu 1938-1958. igrao za Glazgov Rendžerse, Arsenal, Milan Nicu, a za Island je takođe dao dva gola, na šest nastupa.

Da ovaj učinak bude još spektakularni tu je i činjenica da je Albertova majka Kristborg Ingadotir, ćerka Ingija Bjerna Albertsona, takođe bila islandska reprezentativka.

Ukratko, od Alberta do Alberta četiri generacije su tokom 72 godine postigle sedam golova za Island. Gudmundson ima 20 godina, a nastupa za PSV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve