Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 28.12.2017.

14:59

Preživeo "ruski rulet" – Venger stigao Fergusona

Menadžer Arsenala Arsen Venger izjednačiće u četvrtak uveče rekord ser Aleksa Fergusona po broju utakmica u Premijer ligi – 810.

Izvor: AK

Autor: AK

Preživeo
Foto: Getty images

Francuz će na korak od istorije stići na Selhurst parku, gde "tobdžije" gostuju Kristal Palasu (21h), u poslednjem meču 20. kola.

Venger je menadžer Arsenala od 1996. godine, a ističe da voli što je u klubu gde je posao uporedio sa "ruskim ruletom".

"Da mi je neko rekao da ću tako dugo ostati vode rekao bih mu da je lud. Sećam se kad sam imao 33, 34 godine, pomislio bih da do 60 ima 25, 26 godina i da nema šanse to da se dogodi jer je svaka utakmica kocka. Svaka utakmica je ruski rulet. Očekuješ da te u nekom trenutku metak pogodi. Zbog toga je ovo neverovatno", rekao je Venger.

Fudbal danas nije isti kao pre 21 godine, kada je tek stigao na tadašnji Hajberi.

"Promenio se, ali generalno, više je to samo izgled. Jezgro igre je isto. To znači duh, kvalitet na terenu i napor koji ulažu ljudska bića da ostvare nešto. Ono što se promenilo je društvo. Približili smo se individualizmu. Karijere se planiraju na pojedinačnom nivou, a više ima i anksioznih igrača", dodao je Francuz.

Upravo da društvena promena je po njegovom mišljenju otežala posao menadžera u fudbalu.

"Generalni problem u Evropi je što se izgubilo poštovanje za neke osnovne stvari, ili je manje snažno nego pre 20 godina. Pre 20 godina bi otišao kod doktora, on bi ti rekao imaš to, a ti bi rekao u redu, ima kući da radim to. Danas, pre odlaska kod doktora istražuješ po internetu, a on mora da te ubedi da nemaš nužno to što misliš. Tako je danas u svakom poslu kod svakog pojedinca", rekao je Venger.

Vengerova dugovečnost u savremenom fudbalu, koja je počela pobedom od 2:0 nad Blekburn Roversima u oktobru 1996, je izuzetna stvar, a bazirana je na posvećenosti, žrtvi, srežći, zdravlju i tome što je našao klub koji podržava njegove vrednosti.

"Najvažnija stvar je da verujete u ljudska bića. Kada tako druga radiš neki posao, nisi naivan. Poznaješ sve slabosti i mane i kako, ponekad, ljudi mogu biti sebični ili zli. Ali i dalje moraš da veruješ da u svakoj osobi postoji svetlo koje može da izađe napolje. Ako si paranoičan, onda nemoj da se baviš ovim poslom. Imaćeš svaki razlog da postaneš paranoičan. Ljude ne zanima da li su drugi klubovi bogatiji, oni žele samo da pobeđuješ. Tvoj posao je da izvučeš najbolje iz svog tima. Konačni cilj je da usrećiš ljude. Nažalost, to ne uspeva svaki put, ali nastaviš da se trudiš", istakao je menadžer Arsenala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve