Nova vest
Fudbal

Sreda, 13.12.2017.

15:00

Partizanu penal, Boaći ostavio Zvezdu na +9!

Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde odigrali su nerešeno 1:1 u Humskoj, u 156. ’večitom derbiju’ kojim je stavljena zavesa na jesenji deo Superlige.

Izvor: B92

Autor:B92

Partizanu penal, Boaći ostavio Zvezdu na +9!
Starsportphoto

Partizan je na svom stadionu vodio od 62. minuta pogotkom Sejdube Sume iz penala, dok je bod svojoj ekipi doneo Ričmond Boaći, kojem je to verovatno poslednji pogodak u crveno-belom dresu.

Sudija Milorad Mažić opravdano je posle 22 godine dosudio penal za Partizan, zbog starta Vujadina Savića nad Ognjenom Ožegovićem, ali će posle utakmice zadovoljniji biti gosti jer su sačuvali devet bodova prednosti u odnosu na najvećeg rivala.

Time je završen jesenji deo prvenstva, a nastavak takmičenja u Superligi Srbije očekuje nas tek za više od dva meseca, kada će osim u domaćoj ligi, večiti rivali imati obaveze i u Evropi.

Utakmica u Humskoj počela je u prijateljskom tonu – sudija Milorad Mažić pozdravio se sa obojicom trenera pre starta, a u prvom minutu je Zvezda dva puta pripretila preko Srnića po desnoj strani.

Sa oštrom i ne baš povezanom igrom dva tima krenula su u uvodnoj fazi, Leandr Tavamba je već u petom minutu dobio žuti karton, a istu kaznu zaradio je Miroslav Vulićević u 15, zbog udarca u oko Aleksanda Pešića.

U međuvremenu je Ognjen Ožegović promešao Rodića i Le Taleka, ali nije bio koncentrisan u završnici, da bi na drugoj strani pokušao Gelor Kanga.

Već u 20. minutu Miroslav Đukić je morao da izvrši prinudnu izmenu i umesto povređenog Marka Jevtovića ubaci Milana Radina, potom je Vujadin Savić oštro startovao na Ožegoviću, pre nego što je Vladimir Stojković pokazao zašto je najbolji golman u zemlji.

Reprezentativni golman spasao je svoju ekipu neverovatnim refleksom i uz mnogo sreće. Na desnoj strani je Kanga divnim driblingom izbacio Antonova, idealno centrirao u peterac gde je Pešić pokušao i gotovo svi su videli loptu u mreži, ali ne i čuvar mreže ’crno-belih’

Isti igrač je nekoliko trenutaka kasnije ponovo bio bolji u duelu sa Pešićem, a finiš meča doneo je intervenciju žandarmerije ispod južne tribine. Prema nezvaničnim informacijama, organi reda pratili su navijače Zvezde koji su bili na južnoj tribini, delu koji pripada njihovim rivalima.

Prvi deo igre zatvoren je šansom za Ožegovića koji je bio najbolji pojedinac svog tima, prvo je Borjan njegov udarac izbio u korner, a nakon udarca iz ugla lopta je otišla u gol aut i na pauzu se otišlo bez golova.

Drugo poluvreme samo što je počelo, a glavni arbitar je morao da nakratko prekine susret zbog bakljade nastale dimom. Početnu priliku imao je Kanga, kada je pokušao sa ivice kaznenog prostora, da bi posle sata igre Partizan dobio penal.

Ožegović je po ko zna koji put prošao po desnoj strani, Le Talek je ostao iza njega, a on prevario i Vujadina Savića. Defanzivac Zvezde je neoprezno uklizao, pokupio protivničkog napadača i Mažić je opravdano pokazao na belu tačku.

Protesti gostiju su se nastavili, iako oni samo mogu da budu srećni jer Savić nije dobio drugi žuti karton, a ’crno-beli’ su imali prilike da šutnu sa bele tačke u derbiju nakon 22 godine. Odgovornost je preuzeo Sejduba Suma, gađao donji levi ugao, Borjan ga je pročitao i imao loptu na ruci, ali je ona ipak završila ispod prečke.

Od tog trenutka krenula je opsada gola Stojkovića koji je odlično reagovao u nekoliko navrata, da bi sa druge strane ozbiljno pripretio Pantić sa distance. Međutim, kolosalnu priliku u 78. minutu promašio je Ožegović, kada je dobio idealno dodavanje Tavambe i našao se sam ispred Borjana. Želeo je da zakuca loptu pod prečku, ona mu je prešla preko noge i završila daleko pored gola.

Samo šest minuta kasnije stigla je kazna za promašaj – Krstičić je ubacio loptu iz kornera, ona je izbijena, a tamo je vratio Stojković. Nakon gužve pala je u noge Donaldu, on je prosledio levo do Boaćija koji izuzetno preciznim udarcem pogađa donji desni ugao za 1:1.

Ganjanin se tako na najbolji mogući način oprostio od kluba jer će u januaru verovatno otići, a Zvezda mnogo zadovoljnija otići na zimsku pauzu.

Tok meča:

1’ Utakmica je imala prijateljski početak – sudija Milorad Mažić pozdravio se sa obojicom trenera i potom označio start. Zvezda je momentalno pripretila centaršutem sa desne strane, ali je Srnićevo ubacivanje izbacio Ostojić.

2’ Ponovo slična situacija viđena je 60-ak sekundi kasnije kada je brzonogi krilni napadač probio, zavrnuo oštro u peterac, samo što niko od njegovih saigrača nije uspeo da reaguje.

5’ Tavamba odmah požuteo – Kamerunac je neoprezno startovao prilikom ispucavanja Savića i povredio Zvezdinog defanzivca, a sudija Mažić mu je dodelio žuti karton.

7’ Nije ni počelo ljudski, a Everton je potražio kavgu u duelu sa Pešićem. Napadač Zvezde nije želeo da se objašnjava i brzo se situacija smirila.

14’ Usledio je period mnogo konfuznije i nervoznije igre, igrači su konstantno prigovarali sudiji Mažiću, a u 14. minutu je kapiten domaće ekipe Miroslav Vulićević u oko udario Pešića i zaradio javnu opomenu, dok je najbolji strelac Superlige odmah dobio podliv.

15’ Minut kasnije prva prilika za Partizan – Ožegović je lepo prošao po desnoj strani, oslobodio se Rodića i Le Taleka, ali je onda katastrofalno šutirao u poprilično izglednoj situaciji.

17’ Vreme je bilo da gosti upute prvi udarac ka golu Stojkovića, Kanga je bio u solidnoj poziciji, ali je lopta odišla daleko iznad prečke.

20’ Nakon jednog duela uz levu aut liniju, Marko Jevtović je zaradio povredu i odmah signalizirao svojoj klupi da ne može da nastavi. Đukić je već u 20. minutu bio primoran da izvrši prvu izmenu i ubaci Milana Radina.

28’ Nastavilo se sa oštrom i nepovezanom igrom, u 28. minutu Savić je pokosio Ožegovića koji se još jednom zatrčao ka golu, a udarac Pantića sa više od 30 metara otišao je na tribinu.

29’ Neverovatni Vladimir Stojković! Reprezentativni golman spasao je svoju ekipu neverovatnim refleksom i uz mnogo sreće. Na desnoj strani je Kanga divnim driblingom izbacio Antonova, idealno centrirao u peterac gde je Pešić pokušao i gotovo svi su videli loptu u mreži. Stojković je refleksno reagovao i sačuvao ’crno-bele’.

32’ Konačno su domaći igrači uspeli da prebace težište igre na polovinu protivnika, probao je Nemanja R. Miletić, ali je šutirao preslabo.

33’ Na drugoj strani je opet Stojković bio uspešniji od Pešića – napadač Zvezde koji na ovom susretu deluje po krilu, prošao je lako Vulićevića i ubacio loptu u peterac, gde je čuvar mreže uhvatio iz drugog pokušaja.

36’ Žuti karton sada za Ostojića, novi oštar start nad Kangom.

42’ Zbog intervencije žandarmerije duel je nakratko prekinut, a prema nezvaničnim informacijama, organi reda pratili su navijače Zvezde koji su bili na južnoj tribini, delu koji pripada njihovim rivalima.

45’ Ponovo Zvezdi preti njen nekadašnji igrač – Ožegović opasno šutira nakon dodavanja Tavambe, Borjan izbacuje u korner. Isti igrač je bio blizu Miletića posle udarca iz ugla i malo je falilo da glavom bolje zahvati loptu.

Kraj poluvremena – loših 45 minuta u Humskoj, više je dešavanja bilo oko terena, ali je i pored toga Vladimir Stojković zablistao i neverovatnom odbranom sačuvao 0:0.

46’ Drugo poluvreme otvorio je Boaći ne baš rezonskim udarcem sa leve strane.

47’ Samo 60 sekundi kasnije Mažić morao da prekine susret zbog nove bakljade sa severne tribine. Zbog velikog dima prekid je trajao dva-tri minuta, pre nego što je igra nastavljena.

51’ U istom ritmu je nastavljeno po dolasku sa odmora – Stojković oštro startuje nad Tavambom i dobija javnu opomenu.

56’ ’Crveno-beli’ su najbliži golu u drugom poluvremenu bili posle desetak minuta igre, kada se Kanga izborio za prostor na ivici kaznenog prostora, gađao je donji levi ugao Stojkovićevog kola, a lopta je prošla desetak centimetara pored stative.

60’ Penal za Partizan! Ožegović je po ko zna koji put prošao po desnoj strani, Le Talek je ostao iza njega, a on prevario i Vujadina Savića. Defanzivac Zvezde je neoprezno uklizao, pokupio protivničkog napadača i Mažić je opravdano pokazao na belu tačku.

Protesti gostiju su se nastavili, iako oni samo mogu da budu srećni jer Savić nije dobio drugi žuti karton, a ’crno-beli’ su imali prilike da šutnu sa bele tačke u derbiju nakon 22 godine.

62’ Gooooool! Suma pogađa za 1:0! Gađao je omaleni vezista donji levi ugao, Borjan ga je pročitao i imao loptu na ruci, ali je ona ipak završila ispod prečke!

65’ Samo tri minuta posle primljenog gola Zvezda je mogla do izjednačenja, ali Stojković kao da je začarao mrežu. Uhvatio je Pešić jedan centaršut sa desnog boka, lopta je išla pod prečku, a golman je izbacio u korner.

66’ Nastavila se opsada gola ‘crno-belih’ – Kanga snažno sa 18 metara, pravo u Stojkovića koji "čekićem" izbacuje.

68’ Mogao je Partizan da kazni ove promašaje velikog rivala, pokušao je snažnim udarcem Pantić sa distance, Borjan se nekako snašao. Lopta je pala u peterac, ka njoj su krenuli Ožegović i Stojković, ali je pomoćni sudija podigao zastavicu.

72’ Umesto sume na terenu je Saša Ilić koji jubilarni, 30. put nastupa u ’večitom derbiju’.

75’ Situacija na terenu se malo smirila sve do 75. minuta, a onda je nastala gužva između igrača. Posle oštrih startova uz aut liniju, došlo je do koškanja, koje je rezultiralo žutim kartonom za Mičela Donalda.

78’ Neverovatna prilika za Ožegovića! Mogao je centarfor domaćih da reši sve dileme oko pobednika, kada je dobio idealno dodavanje Tavambe i našao se sam ispred Borjana. Želeo je da zakuca loptu pod prečku, ona mu je prešla preko noge i završila daleko pored gola.

84’ Goooooool! Boaći je izjednačio na 1:1! Kazna za Ožegovićev promašaj stigla je posle šest minuta – Krstičić je ubacio loptu iz kornera, ona je izbijena, a tamo je vratio Stojković. Nakon gužve pala je u noge Donaldu, on je prosledio levo do Boaćija koji izuzetno preciznim udarcem pogađa donji desni ugao za 1:1.

88’ Izmene na obe strane – Boaći je mesto ustupio Gobeljiću, dok na drugoj strani Jovanović ulazi umesto Ožegovića.

90+4’ Kraaaaj! ’Večiti derbi’, 156. po redu u prvenstvu, završen je nerešeno 1:1.

Blog:

16.55 Na južnoj strani stadiona u Humskoj se polako stvara gužva, a na suprotnoj je autobus sa fudbalerima Crvene zvezde pristigao na stadion Partizana. Još nema previše ljudi, ali se očekuje da će ih uskoro biti sve više.

Standardnu uvertiru pred novi susret beogradskih velikana napravila su saopštenja povodom kvaliteta arbitara i 'teorija zavere' ko kome pomaže u pohodu na titulu, da bi tačku stavio predsednik Partizana Milorad Vučelić istakavši da su – "sudije najgori deo srpskog fudbala".

Pravdu će deliti najbolji srpski arbitar Milorad Mažić i njegovi pomoćnici.

Takmičenje u Superligi nastavlja se sredinom februara, a večite u istom periodu očekuju i prvi mečevi šesnaestine finala Lige Evrope.

Kao i uvek, budite uz b92.net i na našem portalu poslednje informacije iz Humske saznajte prvi.

Hoće li treneri eksperimentisati?

Kako je odavno poznato na koje igrače treneri večitih rivala mogu da računaju, u startnim postavama ne bi trebalo da bude većih iznenađenja.

S druge strane, iako je Đukić u Kijevu protiv Dinama (4:1) isprobao varijantu sa tri igrač u zadnjoj liniji, protiv crveno-belih gotovo sigurno neće želeti da eksperimentiše.

Partizan (4-2-3-1): Stojković – G. Miletić, Ostojić, R. Miletić, Vulićević – Jevtović, Everton – Pantić, Tavamba, Tošić – Ožegović

Kao što smo i rekli, Milojević takođe neće previše menjati, iako postoji mogućnost da Aleksandar Pešić ipak zaigra od prvog minuta.

Crvena zvezda (4-2-3-1): Borjan – Rodić, Savić, Le Talek, Stojković – Jovičić, Donald – Krstičić, Kanga, Srnić – Boaći

"Nivo sudija sigurno nije ispod nivoa fudbala"

U ponedeljak je Zoran Petrović, jedan od naših najboljih sudija u istoriji, pričao za B92 kada je istakao da nivo sudija u Srbiji sigurno nije na manjem od fudbala.

"Sigurno nije ispod nivoa fudbala. Ne ulazim u to kakav je taj nivo fudbala, ali sudije sigurno nisu ispod tog nivoa. Mislim da su sudije bolji deo srpskog fudbala jer prate najnovija dešavanja i prolaze kroz razne seminare, fizičke pripreme...", rekao je Petrović za B92.

On je istakao da je Mažić naš najbolji sudija i da je utakmica između Zvezde i Partizana najbolje što imamo.

"Utakmica između Zvezde i Partizana je najjača, a Mažić je najkvalitetnija sudija i šire od ovih prostora. Mnogo puta je već sudio i ima dovoljno iskustva. On će biti jedan od učesnika derbija koji je najviše puta imao prilika da učestvuje u njemu, za razliku od igrača jednog i drugog tima, koji još nisu igrali derbi, ili su nastupali jednom ili dvaput".

Videli smo da je dan kasnije predsednik Partizana Milorad Vučelić rekao suprotno, odnosno kako su sudije najgori deo srpskog fudbala...

Istorija

Crveno i crno-beli sastaće se po 246. put računajući Kup i prijateljske mečeve, a Zvezda je uspešnija sa 107 trijumfa. Partizan je slavio 78 puta, 60 susreta završeno je bez pobednika uz gol razliku 380-324 u korist Crvene zvezde.

U prvom meču ove sezone, pre nekoliko meseci na Marakani golova nije bilo.

Poseban motiv 'bivšeg' zvezdaša

Pod posebnom lupom biće i napadač domaćina Ognjen Ožegović, nekadašnji učenik i član Crvene zvede, koji ističe da je izuzetno motivisan da postigne gol i nema dilemu šta će uraditi ako to i bude slučaj.

"Jedan od mojih ciljeva koje sam zacrtao po dolasku u Partizan jeste da pomognem ekipi da pobedi u derbiju. Isto kao što sam rekao pred Jang Bojs da ću dati gol i da ću pružiti svoj maksimum... Bio bih najsrećniji čovek na svetu kada bismo ostvarili taj cilj", rekao je Ožegović.

Milojević: Za derbi se živi, za bodove se igra

Trener Crvene zvezde Vladan Milojević kaže da je večiti derbi "utakmica za koju se živi i nešto više od igre", a posle popodnevnog treninga će odlučiti ko će igrati u sredu protiv Partizana.

"Osim Radonjića svi su na raspolaganju i drago mi je da kao trener mogu da izaberem jedanaestoricu koji će sutra izaći na teren. Oni znaju da moram da donesem odluku ko će početi, a ko će sedeti na klupi. Često se dešava da oni koji nisu ni u protokolu zaslužuju da igraju, ali zbog taktičkih zamisli nisu se našli na terenu. To su neke slatke muke i drago mi je što su moji igrači napravili takvu situaciju", rekao je Milojević

Đukić: Zvezda je pobednička ekipa i neće kalkulisati

Trener Partizana Miroslav Đukić rekao je da očekuje spektakl protiv Crvene zvezde i da večiti rival neće kalkulisati bez obzira na to što ima devet bodova više.

"Očekuje nas velika utakmica dve velike ekipe, koje su napravile veliki uspeh plasmanom u narednu fazu Lige Evrope, koje se bore za titulu. Pravi praznik, fudbalski spektakl. Nadam se da će sve proteći u fer borbi i nek pobedi bolji. Zaostajemo devet bodova i moramo da idemo na pobedu. Zvezda može da kalkuliše, ali se radi o pobedničkoj ekipi i sigurno će i ona ići na pobedu", rekao je Đukić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

889 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve