Nova vest
Fudbal

Petak, 08.12.2017.

13:09

LE: Beograd kao Madrid, Mančester i Rim

Prvi put u istoriji, na velikoj sceni 'prezimili su' iste godine i Zvezda i Partizan.

Izvor: SM

Autor: SM

LE: Beograd kao Madrid, Mančester i Rim
Starsportphoto

Srbija je ove sezone na listi najuspešnijih zemalja na 13. mestu, što je i najbolji plasman od starta srpske lige.

Kriterijum je broj osvojenih bodova, nastupe Vojvodine i Mladosti iz Lučana tokom leta smo već zaboravili ali su Crvena zvezda i Partizan osvojili veliki broj bodova, 'crveno-beli' više nego u bilo kojoj sezoni u poslednje dve i po decenije, 'crno-beli' kao i pre dve godine, kada su bili na korak od proleća u Evropi.

Zvezda je odigrala ukupno 14 utakmica, u kvalifikacijama je izbacila Valetu sa Malte, kazahstanski Irtiš iz Pavlodara, češku Spartu i rusku ekipu Krasnodar, bez poraza, u grupi sa Arsenalom, Kelnom i BATE Borisovim Milojevićev tim osvojio je devet bodova.

Partizan je krenuo u kvalifikacije iz drugog kola, izbacio Budućnost, ispao od Olimpijakosa u pokušaju da se domogne Lige šampiona. U plej ofu Lige Evrope Đukićev tim bio je bolji od Videotona, a do drugog mesta u grupi sa Dinamom iz Kijeva, švajcarskim Jang Bojsom i albanskim Skenderbegom stigao je sa dve pobede, dva remija i dva poraza.

Još impresivnije deluje podatak da je srpski klupski fudbal na osmom mestu po broju ekipa koje će na proleće igrati u Evropi, a Beograd, uz Madrid, Mančester i Rim, ima dva tima. Po tri dolaze iz Moskve i Londona.

Sedam timova na proleće će u Evropi imati španska Primera, po šest engleska Premijer liga i italijanska Serija A.

Po četiri ekipe iz Francuske i Rusije igraće, skoro sve u Ligi Evrope, a Portugalci i Nemci, posle loše jeseni, imaće po tri predstavnika.

Kao i Srbija, Ukrajina ima dva tima u prolećnom delu sezone, a po jedna ekipa predstavljaće i Tursku, Švajcarsku, Dansku, Austriju, Češku, Rumuniju, Dansku, Švedsku, Škotsku, Bugarsku i Kazahstan.

To je priča o statistici, a u ponedeljak će u Nionu biti održan žreb, dvanaest pobednika grupa Lige Evrope i četiri bolja trećeplasirana tima mogu na crtu Partizanu i Crvenoj zvezdi, s tim što 'crno-beli' ne mogu ponovo u Kijev, a 'crveno-beli' ne mogu da se sretnu sa Arsenalom.

Potencijalni rivali su španski klubovi Viljareal, Atletik Bilbao i madridski Atletiko, tri ekipe iz Rusije, Lokomotiva i CSKA iz Moskve i Zenit, italijanski Milan, Atalanta i Lacio, portugalski Sporting i Braga, kao i Arsenal, Dinamo Kijev, Viktorija Plzenj, Salcburg i Lajpcig.

Nosioci će imati prednost domaćeg terena u revanšima, pa će se u Beogradu igrati 14. i 15. februara sledeće godine, revanši šesnaestine finala su 22. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve