Nova vest
Fudbal

Petak, 01.12.2017.

12:32

SP: Srbija sa Brazilom, Švajcarskom i Kostarikom!

Fudbaleri Srbije igraće sa Brazilom, Švajcarskom i Kostarikom u grupi E Svetskog prvenstva 2018. godine u Rusiji.

Izvor: B92

Autor:B92

SP: Srbija sa Brazilom, Švajcarskom i Kostarikom!
EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

Srbija je na izvlačenju u moskovskom Kremlju imala dobar žreb jer je, uprkos teškim prognozama, izbegla "grupu smrti" i imaće solidne šanse da se plasira u nokaut fazu.

Prvi duel 'Orlovi' će igrati 17. juna u Samari, a potom ih očekuju mečevi u Kalinjingradu sa Švajcarcima i Moskvi, kada će im protivnik biti veliki Brazil predvođen Nejmarom.

Svetsko prvenstvo u Rusiji:
grupa A: Rusija, Urugvaj, Egipat, Saudijska Arabija
grupa B: Portugal, Španija, Iran, Maroko
grupa C: Francuska, Peru, Danska, Australija
grupa D: Argentina, Hrvatska, Island, Nigerija
grupa E: Brazil, Švajcarska, Kostarika, Srbija
grupa F: Nemačka, Meksiko, Švedska, Južna Koreja
grupa G: Belgija, Engleska, Tunis, Panama
grupa H: Poljska, Kolumbija, Senegal, Japan

Već posle tri kruga izvlačenja bilo je jasno da nećemo moći da se sastanemo sa Španijom, Portugalom, Engleskom, Belgijom, Argentinom, Hrvatskom i Nemačkom, ali ni ovi protivnici nisu za potcenjivanje.

Uprkos velikoj verovatnoći da budemo svedoci neke prejake grupe, može se reći da je nismo dobili, iako u ovom trenutku ona u kojoj su Argentina, Hrvatska, Island i Nigerija deluje najjače.

Svetsko prvenstvo biće održano od 14. juna do 15. jula 2018. godine u 11 ruskih gradova, a titulu brani selekcija Nemačke.

Blog:

Putin: Mundijal će biti turnir mira i prijateljstva

Predsednik Ruske republike Vladimir Putin obratio se prisutnima u Kremlju i izrazio nadu da će ova zemlja biti dobar domaćin najboljim fudbalerima sveta.

"Došli smo do završne faze, 32 najbolje fudbalske reprezentacije, saznaće imena svojih protivnika u osam grupa. Sa velikim nestrpljenjem Rusija očekuje ovaj šampionat i radujemo se što će najbolji svetski fudbaleri svo svoje majstorstvo i umeće pokazati upravo u našoj zemlji. Nadamo se da će ovo Svetsko prvenstvo promovisati pre svega Rusiju i dobar fudbal. Iza nas je naporan rad, mnogo toga smo uradili tokom priprema. Dali smo sve od sebe da u svim regionima sve bude spremno za Svetsko prvenstvo. Očekujemo da Rusija opravda ulogu domaćina. Šaljemo svima poruku prijateljstva i sigurni smo da nas očekuje spektakularni turnir. Predstojeći Mundijal će pre svega biti promocija fudbala i prilika za značajan napredak mladih jer je to najvažnije – da oni koji dolaze uživaju u fudbalu. Ovo će biti turnir mira i nadam se da će biti jedno od najbolje organizovanih", rekao je Putin, a onda se osvrnuo i na legendarne ruske fudbalere:

"Mnogi ruski fudbaleri veoma su značajni u istoriji svetskih prvenstava, pre svega je to legendarni golman Lav Jašin, ali i mnogi drugi".

Infantino: Ova scena pripada fudbalskim legendama

Predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) zahvalio se organizatorima i željno iščekuje žreb.

"Hvala narodu u Rusiji koji je tokom prethodnih sedam godina radio veoma naporno i zbog njih se sada nalazimo korak bliže šampionatu. Takođe, hvala svim 11 gradova domaćina na fantastičnom poslu koji rade. Ova scena pripada fudbalskim legendama. Uživajte u žrebu i svemu što sledi", istakao je Infantino.

The one and only @maradona is with us. #worldcupdraw

A post shared by Gary Lineker (@garylineker) on

Osim spomenutog dvojca, u ceremoniji će učestvovati i Loran Blan, Luis Nazario Ronaldo da Lima, Gordon Benks, Oliver Birhof, Kafu, Fabio Kanavaro, Dijego Forlan, Karles Pujol, i Nikita Simonjan, ali i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Fudbalski savez Srbije predstavljaće predsednik Slaviša Kokeza, zajedno sa vršiocem dužnosti selektora Mladenom Krstajićem i sportskim direktorom Goranom Bunjevčevićem.

"Grupa smrti? Ako upadnemo – bože moj"

Krstajić je u izjavi za televiziju PRVA u Moksvi istakao da se nada da će Srbija upasti u grupu sa Rusijom, ali i da će morati da se nose sa jačima ukoliko budu deo takozvane "grupe smrti".

"Na primer, ako bismo iz prvog šešira izvukli nekoga iz Južne Amerike, onda Špance iz drugog šešira ili Kolumbiju, a da iz četvrtog budemo mi".

Kako su tipovali poznati?

Na jednom beogradskom splavu organizovano je zajedničko gledanje žreba, pa su se pojavile mnoge legende srpskog fudbala. Prisutni su Savo Milošević, Stanislav Karasi, Ilija Petković, Ivica Kralj, Nikola Lazetić...

A, koga oni žele da Srbija dobije u grupi?

Karasi: Portugal, Urugvaj, Tunis
Lazetić: Argentina, Hrvatska, Iran
Kralj: Poljska, Peru, Tunis

Dok Brazil čeka žreb, neko igra igrice (VIDEO)

Dok milioni navijača u Brazilu čekaju da vide koga će od protivnika njihov nacionalni tim imati na Svetskom prvenstvu, jedan igrač još nije pao u euforiju.

Žreb će početi od 16 časova u moskovskom Kremlju, ‘Selesao’ se nalaze u prvom šeširu i biće nosilac na izvlačenju, a njihov najbolji igrač Nejmar ne mari previše o protivnicima, ako se pogledaju njegove društvene mreže.

Nešto više od sat vremena pre izvlačenja napadač Pari Sen Žermena je krenuo da igra Kanter strajk, popularnu pucačinu u kojoj uživa u poslednjih nekoliko meseci.

Jogando na conta do @aakkari 😂🤣 #CSGO

A post shared by Nj 🇧🇷 👻 neymarjr (@neymarjr) on

Ko učestvuje i kako funkcioniše žreb?

Trideset jedna nacionalna selekcija, uz domaćina, raspoređena je u četiri različita šešira, prema renkingu na listi Svetske fudbalske federacije FIFA, a 'Orlovi' se nalaze u četvrtom.

'Zbornaja' će kao organizator automatski biti postavljena na čelo A grupe, dok će ostale selekcije biti raspoređene od grupa B do H.

Nijedna od grupa neće imati reprezentacije iz iste konfederacije, osim Evrope, pošto će svaka imati po dve članice UEFA.

I šešir: Rusija, Nemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska, Francuska
II šešir: Španija, Peru, Švajcarska, Engleska, Kolumbija, Meksiko, Urugvaj, Hrvatska
III šešir: Danska, Island, Kostarika, Švedska, Tunis, Egipat, Senegal, Iran
IV šešir: Srbija, Nigerija, Australija, Japan, Maroko, Panama, Južna Koreja, Saudijska Arabija

Debitanti i povratnici

Nacionalni timovi Islanda i Paname prvi put će učestvovati na svetskoj smotri najboljih fudbalskih ekipa, a 'Vikinzi' već imaju iskustvo igranja na velikim takmičenjima jer su 2016, na Evropskom prvenstvu kao debitanti došli do četvrtfinala.

Mundijal u Rusiji biće i prilika da vidimo neke od ekipa koja dugo nisu igrale – Peru se vraća na SP posle 36 godina, Egipat je imao sušni period od 28, dok Maroko prekida dvadesetogodišnji post bez Svetskog prvenstva.

Šanse, šanse, šanse...

Kvota da će Srbija proći grupu na SP je 3,00, da će igrati u polufinalu 9,00, a da će postati svetski prvak 200! Pogledajte sve MOZZART kvote za šanse Srbije u Rusiji.

Mladen Krstajić priželjkuje Rusiju iz prvog šešira, a kvota da će se njegove želje ostvariti je 8,70. Pogledajte sve MOZZART kvote za žreb u Moskvi.

Kvota da ćemo na Mundijalu videti veliki komšijski derbi Srbija – Hrvatska je 18! Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za žreb u Moskvi.

Kvota da ćemo u Rusiji igrati s Brazilom je 5,85. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART.

s druge strane, matematički je najrealnije da Srbija na žrebu dobije Iran. Kvota da će se to desiti je 5,00. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART.

"Grupa smrti"

Svakako jedno od glavnih pitanja pred početak izvlačenja jeste da li ćemo ponovo imati "grupu smrti" i kako će ona izgledati.

Gotovo na svakom velikom takmičenju postoji jedna grupa u koju upadne više zvučnih imena i, sa ove tačke gledišta selekcija koja, uz Senegal, ima najviše šanse da se istoj nađe jeste upravo Srbija. 'Orlovi' su uspešno prošli kvalifikacije i igraće na velikom takmičenju prvi put posle osam godina, a kako sada stvari stoje, neće imati jednostavan zadatak u uvodnoj fazi Mundijala.

Izvesno je da će se za prolaz dalje boriti sa nekom od najboljih reprezentacija sveta (nosioci grupa su Rusija, Nemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska i Francuska), dok će zbog činjenice da se nalazi u četvrtom šeširu, naš nacionalni tim strahovati i od ostalih rivala.

Brojna istraživanja to potvrđuju, jedno od najzanimljivijih jeste ono rađeno u "R" programskom jeziku, koje je na uzorku od više od 10.000 ponavljanja pokazalo da najviše šanse za "grupu smrti" imaju spomenute dve zemlje, uz Englesku, kao i da će se Srbija sučeljavati sa nekom od sledećih ekipa – Brazil, Argentina, Meksiko, Danska, Švedska i Island.

Više o tome u tekstu "Grupa smrti" je izvesna, a u njoj možda i Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

828 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve