Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 23.11.2017.

18:05

Italiija se nada – političari izbacuju Peru sa SP

Peru je nedavno izborio plasman na Svetsko prvenstvo posle 35 godina, ali bi ova južnoamerička zemlja ipak mogla da ostane bez nastupa u Rusiji.

Izvor: AK

Autor: AK

Italiija se nada – političari izbacuju Peru sa SP
Foto: Getty images

Naime, lokalni nedeljnik Libero tvrdi da bi FIFA mogla da izbaci Peru sa Mundijala zbog mešanja politike u sport, prvog i osnovnog pravila Svetske fudbalske organizacije.

Problem Peruu pravi jedna njihova zemljakinja, poslanica iz vladajuće stranke Paloma Noseda, predsednika Odbora za obrazovanje, mlade i sport, predložila je u lokalnom parlamentu da Fudbalski savez Perua priključi Nacionalnom institutu za sport.

To bi predstavljalo direktno mešanje politike i sporta, što FIFA izričito brani zbog čega su prethodnih godina mnoge selekcije bile izbačene iz međunaronih takmičenja.

Odluku peruanskog parlamenta će s nestrpljenjem čekati Čileanci, koji su bili šesti u južnoameričkim kvalifikacijama za SP upravo iza Perua, ali i Italija, kao najbolje rangirana selekcija od ekipa koje nisu izborile mesto u Rusiji.

"Ako se neda od 32 plasirane selekcije povuče ili izbaci sa takmičenja, FIFA će organizovati komitet koji će odlučiti o potrebnoj akciji, to između ostalog može biti i odluka o tome ko će zameniti pomenutu reprezentaciju", navodi se u Članu 7 pravilnika FIFA.

Međutim, Peruanci navode da će Nosedin predlog teško dobiti potrebnu većinu u parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve