Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 23.11.2017.

09:02

Hvala Vengeru, ali Zvezda mora i može sama

Iako je kalendarski još uvek jesen, za Crvenu zvezdu bi možda već večeras moglo da počne proleće.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Hvala Vengeru, ali Zvezda mora i može sama
StarSport

Da bi proleće za gardu Vladana Milojevića i njenog “komandanta” Vujadina Savića počelo, potrebna joj je još jedna pobeda, a protivnik još jednom nimalo naivan – BATE Borisov. Na to proleće se čeka više od dve decenije.

Prethodnih meseci mnogo puta je pisano da su ova ili ona utakmica najvažnije Zvezdine utakmice poslednjih x, y, z godina.

Utakmica koja počinje na Borisov areni od 19 časova se ne razlikuje.

Posle niza neuspeha u Evropi, odnosno kvalifikacijama za Evropu, činilo se da srpskom vicešampionu i jedan Irtiš ili jedna Florijana deluju kao dostojni protivnici.

Nakon štucavih početaka i 3:3 protiv malteške ekipe u gostima, pa potom nesigurnih 1:1 u Pavlodaru, igrači Zvezde su stidljivo najavljivali svaki naredni meč jedino uz obećanje da će dati svoj maksimum.

Kvota na pobedu Zvezde u Borisovu je 2,75. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za možda i odlučujući meč crveno-belih u Evropi.

Već je Sparta u trećem kolu kvalifikacija delovala kao nemoguća misija i jedan od prvih “najvažnijih mečeva” koje su crveno-beli odigrali bio je baš protiv praške ekipe u Beogradu.

Čak i među navijačima kluba iz Ljutice Bogdana se čulo “Ma daj, pa ovi igraju Evropu svake godine, odlična ekipa, potrošili deset miliona evra na pojačanja...”, samo dotle dok tu istu ekipu Vujadin Savić i drugovi nisu ispratili kući sa 2:0. Prva najvažnija utakmica je dobijena, trebalo je dobiti i narednu, pa opet ne bi sve bilo gotovo. Svi znaju šta je bilo u Pragu. Čekao je Krasnodar.

“Eeeeej pa velike pare ulažu, samo stadion im košta 300 miliona minimum, igraju brzo, tečno, 'mrak ekipa su'”, bio je samo jedan od opisa ruske ekipe.

I istini za volju, kada je Krasnodar već "iz svlačionice" na startu drugog poluvremena dao gol za 2:0 u prvoj utakmici na svom super-modernom stadionu, činilo se da je to to što se Zvezdine evropske epizode tiče. Greška!

Treba biti pošten pa reći da Rusima nije priznat čist pogodak, golčina od prečke u režiji Mihaila Ristića, ali je Krasnodar i bez tog uspeo kod kuće da postigne tri komada i bude optimističan pred revanš. Zvezda je dala dva i još jednom – eto najbitnije utakmice u sezoni.

Kangin gol na startu drugog poluvremena za 2:0 bacio je “Marakanu” u delirijum, a sudijski zvižduk posle starta Stojkovića u “patos”. Strepelo petnaestak minuta ali Zvezda je uspela, prošla je sa 2:1 u toliko čekanu Evropu.

Kako sudbina ponekad ume da se poigra sa čovekom, u Beogradu su videla dva Zvezdina bivša igrača. Ristić je jedan od njih dvojice, drugi je Srđan Plavšić.

I jedan i drugi su otišli iz Zvezde pred početak ove sezone, prvi u Spartu, drugi u Krasnodar da bi ubrzo potom bili eliminisani od iste te ekipe.

Sa Zvezdom se sudbina nije igrala. Otkako je LE počela, svaka utakmica je imala epitet najvažnije. BATE je redovni učesnik evropskih takmičenja. Liga šampiona im je izmakla zahvaljujući praškoj Slaviji i golu koji u gostima nisu dali, ali im je kao uteha došla Liga Evrope. Prva runda, druga… kada se stigne do treće to je “eheeej!” sve do 2008/2009.

Od tada BATE ima pet učešća u grupnoj fazi Lige šampiona i još tri kao učesnik grupne faze Lige Evrope. Sada ih je put naveo u Beograd i neslavno su ga počeli. Radonjić pogađa u drugom poluvremenu, BATE pogađa okvir gola, ali potom i kažnjava jeftin kiks u odbrani za izjednačenje. Pobedili su potom Keln, bili poraženi od Arsenala, a onda naizgled pregaženi sa 5:2 od Kelna.

"Ovu utakmicu što je BATE odigrao u Kelnu mislim da ne oslikava stanje stvari na terenu jer je BATE vodio, a pri rezultatu 2:2 imao šansu za treći gol i jednostavno mislim da je njihov poraz splet nekih okolnosti koje se u fudbalu događaju, tako da što se tiče sličnosti sa našom utakmicom u Beogradu, koliko će ih biti, videćemo u četvrtak. Iskusna ekipa, imaju svoj stil igre i sigurno je prednost što su domaćini", rekao je u sredu Vladan Milojević na konferenciji za medije.

Ponovio je još jednu stvar – idemo na pobedu. Svako ko je gledao utakmice sa Arsenalom, Kelnom ili Spartom video je zbog čega to Milojević sa punim pravom može da kaže.

"Čuo sam da Venger kaže da je penal razlog što nisu pobedili. Ja bih izabrao neke druge reči za koje mislim da su pravo objašnjenje – da biste dobili utakmicu, potrebna su vam m...”, rekao je Troj Dini posle pobede Votforda nad Arsenalom u Premijer ligi 2:1.

Nekoliko dana kasnije “Tobdžije” su dolazile u Beograd u, kako se očekivalo “turističku posetu”. Može se reći da Arsenal nije igrao u najjačem sastavu, ali niko od iskusnijih igrača koji su bili na terenu, Volkot, Žiru, Vilšir nije kasnije pokušao da umanji kvalitet Zvezdine igre.

Častan poraz u Beogradu i onda remi u Londonu pred punim Emiratima nagnali su i legendarnog menadžera Arsena Vengera da kaže, "Daćemo sve od sebe da pobedimo u preostale dve utakmice, Zvezda to može da očekuje od nas", iako je Arsenal već obezbedio prolaz dalje. Zvezda (5) ima bod više od tima iz Borisova i dva više od Kelna.

Zvezda je prva ekipa kojoj Arsenal nije dao gol posle dugo vremena u Evropi, ali je to pošlo za rukom BATE Borisovu.

"Ivanić je jedan od ključnih igrača BATE Borisova ali BATE ima još dobrih igrača čije je veliko oružje iskustvo igranja ovakvih utakmica i kolektivni duh koji jednostavno nih oslikava kao ekipu. Sigurno pored Ivanića imaju dosta igrača na koje treba obratiti pažnju", dodao je Milojević na konferenciji u četvrtak, govoreći o opasnostima protivnika.

Jednu od stvari koja krasi njegov tim je brza i izuzetno dobra tranzicija iz odbrane u napad. Više puta smo tokom sezone do sada videli kako po četiri, pet igrača istrčava kontre i širi prostor gde lopta može da prođe na terenu.

Nemanja Radonjić je zahvaljujući svojim igrama zaslužio reprezentativni poziv, a on je i drugi bitan igrač koji poslednjih meseci odsustvuje zbog povrede iz sastava crveno-belih.

Prvi je Branko Jovičić koji čuva zadnje linije u veznom redu. Pa ipak, Milojević je i kada se Jovičić povredio rekao da “koga nema, bez njega se mora i može”. Isto je ponovio i kada je reč o Radonjiću.

Veruje da njegova ekipa ima kompaktnost da sačuva leđa Kangi dok ovaj bude kreirao napred, ali i dovoljno “municije” u napadu da pogodi mrežu BATE Borisova makar jednom.

Uz odbranu čvrstu kao protiv Arsenala i pomoć “fudbalskih bogova”, Zvezdi bi već večeras moglo da počne neko sasvim drugo godišnje doba od onog koje pokazuje termometar u Minsku i Borisovu.

Zbog toga svako ko navija za Zvezdu s pravom može da kaže “Hvala gospodine Vengeru, ali pobeda nam svakako treba, do nje večeras moramo i možemo sami”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve