Nova vest
Fudbal

Nedelja, 12.11.2017.

19:51

Bazel strepeo, Švajcarska se provukla na Mundijal

Fudbaleri Švajcarske plasirali su se na Svetsko prvenstvo nakon što su u dvomeču baraža bili bolji od Severne Irske za jedan gol.

Izvor: AK

Autor: AK

Bazel strepeo, Švajcarska se provukla na Mundijal
Foto: Getty images

U revanšu u Bazelu nije bilo pobednika, meč je završen bez golova, pa su Švajcarci kartu za Rusiju obezbedili minimalnom pobedom u prvom meču u Belfastu, golom iz penala.

U drugih 90 minuta je viđeno dosta gol šansi na obe strane, posebno su opasni bili domaći fudbaleri, ali su se ispromašivali ispred gola Majkla Mekgaverna, pre svih Haris Seferović.

S druge strane, gosti su svoju šansu vrebali sa distance i iz prekida, a Jan Zomer je sa nekoliko odličnih intervencija sprečio senzaciju na Sent Jakobu.

Prva je zapretila Severna Irska koja je u prva tri minuta napadala više nego tokom svih 90 u prvom susretu.

U četvrtom minutu u Bazelu domaćinu je opasno zapretio Kris Brunt, šutirao je sa distance posle odbitka, lopta je išla u desne rašlje, ali je sjajno reagovao Jan Zomer i spasao gol Švajcarske.

Domaćin je odmah uzvratio, i to dvostruko. Prvo je Haris Seferović propustio zicer nakon centaršuta Džerdana Šaćirija u kazneni prostor, imao je dovoljno prostora, ali je promašio loptu.

Odličnu šansu u desetom minutu imao je Bljerim Džemailji, njegov šut iz neposredne blizine je završio za malo iznad gola.

Nastavljeno je u istom ritmu, Švajcarska je imala više od dve trećine vremena posed nad loptom, dok su Irci vrebali šansu iz kontranapada.

Novu šansu videli smo u 25. minutu, ovaj put je Šaćiri gađao gol ostrvljana, pokušao je da pošalje loptu u donji desni ugao, ali je njegov udarac iz peterca odbranio Majkl Mekgavern.

Nekoliko minuta kasnije šansu je imao i Steven Zuber, imao je situaciju jedan na jedan sa Mekgavernom u kaznenom, šutirao je snažno, ali po sredini gola, pa je golman Irske opet spasao svoj gol.

Do kraja prvog poluvremena nije bilo uzbuđenja, Brant je još jednom sa distance pokušao da iznenadi Zomera, ali je ostalo 0:0.

U istom ritmu "otvoreno" je drugo poluvreme, kao i na startu meča oba tima su imala po jednu dobru šansu u prvih deset minuta igre.

Prvo su zapretili domaćini, Rikardo Rodriges je poslao "projektil" sa distance u 50. minutu, ali je lopta prohujala nekoliko centimetara pored desne stative.

Pet minuta kasnije Konor Vašington skače visoko posle odličnog centaršuta, ali šutira prejako glavom i lopta odlazi pored gola.

Pola sata pre kraja domaći navijači su strepeli kada je lopta u kaznenom prostoru stigla do Džordža Sevilja, ali je on šutirao pravo u Zomera.

U nastavku meča igru su "sekli" brojni faulovi i nekoliko izmena sa obe strane, što je odgovaralo gostima jer su svoju šansu u finišu vrebali iz prekida.

Šest minuta pre kraja Švajcarska je mogla da "overi" plasman u Rusiju, domaćin je brzo izveo kontru sa četvoricom igrača, Seferović je dobio zicer na 15 metara od gola, ali je loptu poslao pod oblake.

U poslednjim minutima šansu da stavi tačku je imao i Admir Mehmedi, ali nije uspeo da stigne loptu posle odličnog prodora Emboloa u oštre lopte u peterac.

Malo je nedostajalo da Irci u nadoknadi vremena izbore produžetke, posle kornera sa leve strane Zomer je "zaplivao" u prazno, Džoni Evans je dočekao loptu na drugoj stativi i dobro šutirao glavom, ali je njegov šut zaustavljen ispred gol linije.

U nedelju uveče Hrvatska gostuje Grčkoj, a na Jorgos Karaiskakisu će braniti 4:1 sa Maksimira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve