Nova vest
Fudbal

Petak, 10.11.2017.

12:20

'Orlovi' preživeli promašaje Kine za novi trijumf!

Fudbaleri Srbije pobedili su Kinu u rezultatom 2:0 u prijateljskoj utakmici odigranoj u Gvangdžuu.

Izvor: B92

Autor:B92

'Orlovi' preživeli promašaje Kine za novi trijumf!
fss.rs

‘Orlovi’ su stigli do trijumfa u prvom pripremnom susretu za Svetsko prvenstvo, ali su do njega stigli mnogo teže nego što rezultat pokazuje.

Strelci za Srbiju bili su Adem Ljajić u 20. i Aleksandar Mitrović u 69. minutu, kaznivši tako brojne promašaje selekcije koju vodi Marčelo Lipi.

Nacionalni tim se prvi put okupio posle obezbeđenog plasmana na Mundijal u Rusiji iduće godine, ali sa novim selektorom – tačnije, vršiocem dužnosti Mladenom Krstajićem, koji je nasledio Slavoljuba Muslina.

Muslin je zbog nesuglasica sa Fudbalskim savezom Srbije sporazumno raskinuo ugovor, a promene su se odmah osetile, pa je tako debitovao Sergej Milinković-Savić i odigrao svih 90 minuta.

Utakmica je počela opasnom prilikom Kineza, kada je Leiju loš prijem onemogućio da izađe 1 na 1 sa Stojkovićem, da bi se ’Orlovi’ oslobodili nekoliko minuta kasnije. Mitrović i Tadić su imali prilike, pokušao je i Milinković-Savić, pre nego što je Adem Ljajić u 20. minutu doneo prednost našoj selekciji.

Sa leve strane centrirao je Kostić, Tadić je prihvatio loptu grudima i šutirao – dvaput je izblokiran, ali je ona ostala na "tacni" Ljajiću koji je smešta u levi ugao.

Usledio je nešto mirniji deo utakmice pre zanimljivog finiša prvog poluvremena. Kinezi su u dva navrata bili blizu izjednačenja, Hang Bo i Vu Lei su pokušavali, a golman Jun Ling je na drugoj strani zaustavio odličan pokušaj glavom Aleksandra Mitrovića.

Drugi deo meča počeo je velikom šansom za Mitrovića, posle čega je Kina preuzela inicijativu i imala 10-15 minuta neverovatnog pritiska. Igrači u crvenim dresovima ređali su šanse kao na traci, rezervista Predrag Rajković je u nekoliko navrata izuzetno intervenisao i uspeo da odbije napad rivala.

Poslednja u nizu prilika viđena je u 68. minutu kada je Vu Lei bio neprecizan, a kazna je stigla samo 60 sekundi kasnije. Živković je odlično prošao po levoj strani, uputio savršen centaršut u peterac, odakle se Mitrović poklonio i postavio konačan rezultat.

Srbija sledeću utakmicu igra za četiri dana protiv Južne Koreje u Ulsanu.

Tok meča:

3’ Kinezi su energično otvorili utakmicu – već u trećem minutu Vu Lei je pobegao odbrani i dobio odličnu loptu, izlazio je sam ispred Stojkovića, ali je srećom loše prihvatio i ona je završila u rukama srpskog čuvara mreže.

4’ Minut kasnije Mitrović je ukrao loptu defanzivcu domaćeg tima, krenuo ka golu i umesto da asistira, pokušao je sa šutem koji je izblokiran.

10’ Malo je falilo da ’Orlovi’ dođu do vođstva preko Tadića! Filip Kostić je dobio odlično dodavanje i probio po levom boku, odbrana domaćina je kasnila, a napadač Hamburga je zavrnuo na penal. Na loptu je natrčao vezista Sautemptona, ali je šutirao pored gola.

12’ Dva minuta kasnije pokušao je Ljajić sa 18 metara, pravo u golmana Kine.

14’ Domaćin opasno preti po bokovima, sada je probio po desnom, usledio je opasan centaršut, ali je Ivanović na vreme reagovao. ’Orlovi’ imaju problema sa rastrčanim rivalom.

19’ Prvi udarac u nacionalnom dresu uputio je i Milinković-Savić – oštro je tukao sa dvadesetak metara, opet pravo u golmana Džun Linga.

20’ Goooooool! Samo minut kasnije isplatila se nešto ofanzivnija igra ’Orlova’. Sa leve strane centrirao je Kostić, Tadić je prihvatio loptu grudima i šutirao – dvaput je izblokiran, ali je ona ostala na "tacni" Ljajiću koji je smešta u levi ugao – 0:1.

32’ Ušlo se u nešto mirniji ritam tokom kojeg su Srbi kontrolisali ritam, ali su Kinezi pripretili sa distance, pa je Stojković mogao da reaguje. Golman Partizana bio je ljut na saigrače jer su u 32. minutu dozvolili i Vu Leiju da šutira neometan, ali je njegov pokušaj završio iznad prečke.

38’ Nastavili su izabranici Marčela Lipija da pritiskaju i u 38. minutu imali mogućnost da izjednače posle centaršuta sa desne strane i loše procene Duška Tošića. Hang Bo umesto da šutira odlučio da proigra jednog od saigrača, što je iskoristio Bane Ivanović da interveniše.

40’ Nešto više od 120 sekundi kasnije lepa akcija Srbije – Milinković-Savić do Tadića, ovaj nesebično traži Mitrovića, ali je dodavanje bilo prejako.

41’ Samo minut kasnije nova šansa za napadača Njukasla. Ovoga puta bio je najviši u skoku nakon centaršuta Rukavine sa desnog boka, dobro zahvatio loptu – Ling je opet bio na nivou.

Kraj poluvremena – to je sve u prvih 45 minuta, Srbija vodi pogotkom Adema Ljajića.

46’ Selektor Mladen Krstajić na poluvremenu je napravio jednu izmenu – umesto Vladimira Stojkovića među stative je stao Predrag Rajković.

48’ Već na startu nastavka još jedna sjajna situacija za ’Orlove’, ali je mreža ostala netaknuta. Ljajić je idealno proigrao Mitrovića, on šutirao iz prve, ali je još jednom reagovao Džun Ling.

49’ Uzbuđenja su se momentalno nastavila na drugoj strani, gde je Ksjao Ži dobio sjajnu dubinsku loptu, pre nego što je Rajković intervenisao van kaznenog prostora. Odbitak je došao kod igrača u crvenom dresu, on gađao praznu mrežu i ponovo pogodio golmana Srbije.

51’ Ni tu nije bio kraj – inicijativa Kine donela im je najbolju priliku na meču. Vu Lei je odigrao dupli pas i izbacio čitavu našu odbranu, ali je pucao pravo u čuvara mreže Makabija iz Tel Aviva.

56’ Rajković je za desetak minuta postao heroj našeg tima! Sada je ekipa Marčela Lipija bila još bliža golu – prvo je odbio udarac glavom usamljenog napadača sa nekih sedam-osam metara, pre nego što je Obradović uklizao i sprečio da drugi kineski napadač postigne siguran gol iz odbitka.

60’ Umesto Filipa Kostića igraće Andrija Živković.

61’ Sada mu je Džu Ling odgovorio sjajnom intervencijom. Milinković-Savić je odlično zahvatio loptu glavom posle kornera, ona je išla u gornji levi ugao, ali se golman Kine bacio i napravio izuzetnu paradu.

68’ Iako su naši reprezentativci uspeli da prebace težište igre na polovinu protivnika, sevnuo je brz kontranapad i još jedna stopostotna šansa za Kinu. Vu Lei je pobegao čuvarima, vukao loptu i sa desne strane gađao suprotni ugao, ali je bio veoma neprecizan – lopta je otišla pet metara pored stative.

69’ Gooooool! Mitrović kažnjava brojne promašaje rivala i duplira prednost Srbije! Rezervista Živković je odlično prošao po levoj strani, uputio savršen centaršut u peterac, odakle se Mitar poklonio i zatresao mrežu – 0:2!

73’ Još jedan debitant u ‘Orlovima’ – Branislav Ivanović mesto prepušta Milošu Veljkoviću.

80’ Mitroviću poništen pogodak zbog ofsajda.

82’ Opet se u šansi našao napadač Njukasla – Živkovićev centaršut je izblokiran i lopta je otišla visoko, on je nadvisio čuvara, ali je šutirao preko gola.

84’ Nakon drugog pogotka Srbija je umirila ritam, a Krstajić je nastavio sa izmenama. Aleksandar Prijović i Mijat Gaćinović ušli su umesto Aleksandra Mitrovića, odnosno Dušana Tadića, dok je zamena Ljajiću bio povratnik u nacionalni tim Nenad Krstičić.

88’ Kinezi nisu odustajali, Vu Lei je tražio pogodak, ali ni ovoga puta nije imao sreće – odbrana Srbije reaguje na vreme.

90’ Uzvratio je i Živković, sada je sa desne strane karakteristično uneo loptu u sredinu i gađao suprotni ugao, metar-dva iznad gola.

90+5’ Vu Ksi propušta i poslednju mogućnost za izjednačenje – lose prihvata centaršut, iako je bio sam ispred gola Srbije, pa ‘Orlovi’ dolaze do pobede rezultatom 2:0.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

362 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve