Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 09.11.2017.

18:14

Srbin na klupi ambicioznog estonskog projekta

Srpski trener Aleksandar Rogić predstavljen je kao novi šef stručnog štaba jednog od dva najveća estonska kluba, Levadije iz Talina.

Izvor: B92

Autor:B92

Srbin na klupi ambicioznog estonskog projekta

Tridesetšestogodišnji Užičanin bio je i prvi trener malteške Florijane, još 2007. godine, a deset godina kasnije ponovo radi kao prvi trener ambicioznog kluba.

Trenerski zanat ’pekao’ je i uz Radomira Antića kome je bio asistent u reprezentaciji Srbije i kineskim klubovima, Gorana Stevanovića u reprezentaciji Gane, Vladimira Vermezovića u Partizanu...

Levadija se posle sezone u estonskoj ligi fuzionisala sa drugim klubom iz glavnog grada Talina, infonetom, pa je Rogić, koji je Infonet vodio od jula do kraja sezone, praktično ostao na istom mestu. Levadija je devetostruki prvak Estonije, ali je prethodne tri godine titula odlazila gradskom rivalu Flori (2015, 2017) i Infonetu, 2016. godine

Sada je cilj bio izabrati 25 najvrednijih igrača, ne samo 25 najboljih. Mislim da je najvažnije da funkcionišu kao tim jer je atmosfera važna za tim koji ima ambicije da se bori za trofeje. Ostavio sam prostor za dodatnu selekciju, ali prvo moram da vidim čim raspolažemo,“ kaže Rogić.

Zanimljivo, ideja o fuziji nije posledica finansijskih problema nego želje da se klub organizuje na višem nivou. Infonet, mlad projekat u privatnom vlasništvu, se praktično pripojio većem klubu, Levadiji.

U prvoj godini cilj je povratak titule, posle tri godine, što je za Levadiju predug period, a u perspektivi i značajniji rezultat na evropskoj sceni.

U prvoj godini je cilj povratak titule. Od sezone 2019/2020 se sistem takmičenja u evropskim kupovima, ali i kvalifikacija, menja, tada je ideja da se napravi iskorak na evropskoj sceni,“ rekao je novi trener Levadije.

Nijedan estonski klub do sada nije uspeo da se plasira u grpnu fazu nekog od evropskih takmičenja.

Rogić, prvi srpski trener u Estoniji, želi i da afirmiše mlade igrače.

Imam puno mladih i talentovanih igrača, pa cilj nisu samo trofeji ili novac od evropskih kupova nego i produkcija mladih fudbalera jer ovde imaju sve uslove za razvoj.“

Estonsko prvenstvo igra se u četiri kruga, prvi na veštačkim terenima, drugi u komplikovanim uslovima tokom proleća, kada cegetacija kasni a igra se na travi, jedan letnji i jedan jesenji.

Nova sezona kreće u martu, glavni konkurent Levadiji biće Flora, a dva kluba iz Talina osvojila su ukupno 20 titula od 1992. godine i prve sezone u ligi nezavisne pribaltičke zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve